Zenés színház

Átadták a Komor Vilmos-emlékplakettet

2013.05.29. 18:10
Ajánlom
A Komor-plakett adományozásának hagyományát 1978-ban kezdeményezte Komor Vilmos Kossuth-díjas, érdemes művész, karmester emlékére lánya, Komor Ágnes hárfaművész. Az elismerést évente adják át az Operaház egy-egy olyan művészének, korrepetítorának vagy karmesterének, aki művészi teljesítménye alapján arra leginkább érdemes.

A plakettet, amely Borsos Miklós alkotása, az idén Soltész Ágnes hegedűművész vehette át Ókovács Szilveszter főigazgatótól. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertmestere 1996-ban lett az együttes tagja, egy évvel később pedig már az évad művészének választották. Héja Domonkos főzeneigazgató méltatásában kiemelte, hogy a díjazott mindennek birtokában van, amivel egy koncertmesternek rendelkeznie kell, munkájában kifinomult érzékkel választja meg a szeretet, a türelem és a szigor arányait. Ókovács Szilveszter ugyanakkor a hegedűművész emberi értékeit, nyugalmat és biztonságérzetet sugárzó személyiségét emelte ki. A plakett átvételekor a koncertmester köszönetét fejezte ki szüleinek és családjának, és hangsúlyozta: a díj, amely a jövőben is magas színvonalú munkavégzésre ösztönzi mindnyájukat, az egész zenekar elismerése.

Az ötéves korától hegedűtanulmányokat folytató Soltész Ágnes 1983-ban lett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke Répássy Györgyi tanítványaként. Három évvel később második helyezett lett a Szombathelyi Koncz János Országos Középiskolai Hegedűversenyen, valamint első az Országos Vonósnégyes Versenyen. 1991-ben megnyerte a budapesti Hubay Jenő Hegedűversenyt, majd az Amabile Vonósnégyes első hegedűseként I. díjat nyert a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte 1992-ben, ahol Kóté László és Mihály András voltak a tanárai. Ettől az évtől a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, valamint a Nemzeti Filharmónia ösztöndíjasa lett.

Az elmúlt években részt vett Ruggiero Ricci, Végh Sándor, Varga Tibor, Fenyves Lóránt, Wolf Endre és az Amadeus Vonósnégyes mesterkurzusain, de gyakori szereplője a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeinek is. Európa számos országában fellépett már, többek között Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Angliában, Ausztriában és Görögországban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Könyv

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Vizuál

Nézze meg Tasnádi István új filmjét otthon!

Reinkarnációval foglalkozó cégről és klienseiről készített filmet az Aranyélet írója. Tasnádi István második rendezését augusztus 29-én vetíti a Duna TV.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.
Zenés színház metoo

Nyolc énekes vádolja Plácido Domingót helytelen szexuális viselkedéssel

Az Associated Press riportja szerint a sztártenor, a Los Angeles-i Operaház vezető beosztású művészeként rendszeresen visszaélt hatalmával. Nyolc énekes és egy táncos vádolja.