Zenés színház

Átadták az EuróPAS Magyar Táncdíjat

2008.04.15. 00:00
Ajánlom
Idén 15. alkalommal adták át a Táncművészet folyóirat díját. Az 2008-as kitüntetettek korábbi díjazottakkal együtt április 29-én, a Budapesti Operettszínházban megrendezendő gálán lépnek fel.

Az 1994-ben alapított táncművészeti díj célja azoknak a táncművészeknek a népszerűsítése, akik a magyar táncművészetét a legméltóbban képviselik mind a magyar, mind a külföldi színpadokon.

A kuratórium idén öt kategóriában osztotta ki az EuróPAS Magyar Táncművészeti Díjat.

A Magyarországon működő magyar táncos/koreográfus (balett-showtánc-modern tánc) kategóriában Kováts Gergely Csanád, a Magyar Nemzeti Balett táncosa kapta a díjat.

A Magyarországon működő magyar táncos/koreográfus (autentikus és színpadi néptánc) kategóriában Máté Dorottyát és Máté Móricot, a Csillagszemű Táncegyüttes táncos testvérpárját tüntették ki.

A külföldön működő magyar táncos/koreográfus (klasszikus, modern és kortárs balett) kategóriában Lukács András, a Wiener Staatsoper-Volksoper tagja kapta a díjat, amelyet bécsi elfoglaltsága miatt édesanyja vett át.

A Magyarországon működő magyar táncos/koreográfus (klasszikus, modern és kortárs balett) kategóriában Linda Schneiderová, a Magyar Balett Színház Gödöllő táncosa lett az EuróPAS Magyar Táncdíj idei kitüntetettje.

A Magyarországon működő magyar társulatok kategóriájában a Madách Musical Tánciskolának ítélte a kuratórium a díjat. Az intézmény nevében Sárközi Gyula, az iskola vezetője vette át a kitüntetést.

A Budapesti Operettszínházban tartandó gála első részében a néptáncművészet legjobbjai, a Csillagszemű Táncegyüttes, a Honvéd Táncszínház, szólistaként pedig a Máté testvérpár, Kökény Richárd (Magyar Állami Népi Együttes), valamint Makovinyi Tibor és Truppel Mariann mutatkoznak be. A műsor második felében látható lesz Pazár Krisztina, Bajári Levente, Aleszja Popova és Linda Schneiderová, Kováts Gergely Csanád (Megatánc-nyertes produkciójával, az Öt tangó szólójával), Gyarmati Zsófia és Lukács András, Ottlik M. Laura és Lendvai Zsolt (Budapesti Operettszínház A víg özvegy című előadásából táncolják el a Vilja-dalra koreografált pas de deux-t, közreműködik Kalocsia Zsuzsa), a miskolci Ködmön Formációs Táncegyüttes, Bánhidi Petra (Czene Attilával), illetve a Pán Péter, a megtalált fiúk című táncjáték részlete a Madách Musical Tánciskola előadásában.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kissjudit Anna ugrik be Elīna Garanča helyett Berlinben

A fiatal mezzoszoprán a Berlini Állami Opera stúdiósaként léphet színpadra két koncerten, az operaházban és a Berlini Filharmóniában. A karmester Daniel Barenboim lesz.
Zenés színház hír

Egy év után telt ház előtt nyitott ki a milánói Scala - GALÉRIA

December 7-én a Macbeth premierjével nyitotta meg új évadát a milánói Scala operaház. Az épületet tízezer rózsa és háromezer orchidea díszítette a narancssárga árnyalataiban.
Zenés színház magazin

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.
Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.