Zenés színház

Átadták az EuróPAS Magyar Táncdíjat

2008.04.15. 00:00
Ajánlom
Idén 15. alkalommal adták át a Táncművészet folyóirat díját. Az 2008-as kitüntetettek korábbi díjazottakkal együtt április 29-én, a Budapesti Operettszínházban megrendezendő gálán lépnek fel.

Az 1994-ben alapított táncművészeti díj célja azoknak a táncművészeknek a népszerűsítése, akik a magyar táncművészetét a legméltóbban képviselik mind a magyar, mind a külföldi színpadokon.

A kuratórium idén öt kategóriában osztotta ki az EuróPAS Magyar Táncművészeti Díjat.

A Magyarországon működő magyar táncos/koreográfus (balett-showtánc-modern tánc) kategóriában Kováts Gergely Csanád, a Magyar Nemzeti Balett táncosa kapta a díjat.

A Magyarországon működő magyar táncos/koreográfus (autentikus és színpadi néptánc) kategóriában Máté Dorottyát és Máté Móricot, a Csillagszemű Táncegyüttes táncos testvérpárját tüntették ki.

A külföldön működő magyar táncos/koreográfus (klasszikus, modern és kortárs balett) kategóriában Lukács András, a Wiener Staatsoper-Volksoper tagja kapta a díjat, amelyet bécsi elfoglaltsága miatt édesanyja vett át.

A Magyarországon működő magyar táncos/koreográfus (klasszikus, modern és kortárs balett) kategóriában Linda Schneiderová, a Magyar Balett Színház Gödöllő táncosa lett az EuróPAS Magyar Táncdíj idei kitüntetettje.

A Magyarországon működő magyar társulatok kategóriájában a Madách Musical Tánciskolának ítélte a kuratórium a díjat. Az intézmény nevében Sárközi Gyula, az iskola vezetője vette át a kitüntetést.

A Budapesti Operettszínházban tartandó gála első részében a néptáncművészet legjobbjai, a Csillagszemű Táncegyüttes, a Honvéd Táncszínház, szólistaként pedig a Máté testvérpár, Kökény Richárd (Magyar Állami Népi Együttes), valamint Makovinyi Tibor és Truppel Mariann mutatkoznak be. A műsor második felében látható lesz Pazár Krisztina, Bajári Levente, Aleszja Popova és Linda Schneiderová, Kováts Gergely Csanád (Megatánc-nyertes produkciójával, az Öt tangó szólójával), Gyarmati Zsófia és Lukács András, Ottlik M. Laura és Lendvai Zsolt (Budapesti Operettszínház A víg özvegy című előadásából táncolják el a Vilja-dalra koreografált pas de deux-t, közreműködik Kalocsia Zsuzsa), a miskolci Ködmön Formációs Táncegyüttes, Bánhidi Petra (Czene Attilával), illetve a Pán Péter, a megtalált fiúk című táncjáték részlete a Madách Musical Tánciskola előadásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.