Zenés színház

Átadták az idei Laurence Olivier-díjakat

2008.03.10. 00:00
Ajánlom
A Londoni Színházi Társaság, a Society of London Theatre elismerését, azaz a brit színházi élet egyik legfontosabb kitüntetését, a Laurence Olivier-díjat tegnap adták át a londoni Grosvenor House hotelben.

A díjat 1976-ban alapították, Laurence Olivier nevét 1984 óta viseli. A nyertesek a mintegy 1,6 kilogrammot nyomó, Olivier-t 1937-ben az Old Vic színpadán 1937-ben V. Henrik szerepében ábrázoló bronzszobrot, Harry Franchetti alkotását azok tehetik ki a vitrinbe, akik négy zsűri szavazata alapján az előző év január 1. és december 31. között bemutatott West End-i előadásaiban a legjobbnak találtatnak. A színházi, opera- és táncprodukciókat, valamint az előadás egyéb alkotói értékelő zsűrikben az úgynevezett szakma és a közönség is képviselteti magát.

A 11 kategóriában jelölt Hajlakk végül négyben nyert. A Shaftesbury Theatre-ben futó produkció a legjobb musical kategória mellett három színészdíjat kapott. A legjobb musicalszínész Michael Ball, a legjobb női musical-mellékszereplő Tracie Bennett, a legjobb musicalszínésznő pedig a pályakezdő Leanne Jones lett, aki a sikeres casting előtt egy pénzintézet call centerében dolgozott.

A legjobb új opera-előadás a Királyi Operaházban látható Pelléas és Mélisande, a felújítások között a Varázsfuvola - Impepe Yomingo című produkció kapta a legtöbb szavazatot. A Young Vic színházban a Mozart-művet Mark Dornford-May, Mandisi Dyantyis, Mbali Kgosidintsi, Pauline Malefane és Nolufefe Mtshabe dolgozta át. Kiemelkedő teljesítményéért Az ezred lányában nyújtott alakításáért Natalie Dessay-t díjazták.

A két tánc kategóriát a Királyi Balett Jewels című eladása nyerte. A legjobb színházi koreográfusnak Toby Sedgwicket választották a Nemzeti Színház Olivier-termében bemutatott War Horse mozgástervéért.

A különdíjat idén a West End "naggyá tételéért" Andrew Lloyd Webber kapta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Zenés színház

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.
Zenés színház hír

Jövőre halasztják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia.