Zenés színház

Áthelyezik a földrengésben megrongálódott színházépületből a pesarói Rossini Operafesztivál idei évre tervezett előadásait

2023.02.02. 13:05
Ajánlom
Az opera-előadásokat a fesztivál által már korábban is használt sportcsarnokban, a Vitrifrigo Arénában rendezik meg, míg a koncertekre a város egy másik színházépületében kerül majd sor.

Pesaro város vezetősége bejelentette, hogy a 2023-as év nyarán a Rossini Színház még nem lesz alkalmas állapotban ahhoz, hogy a szintén a zeneszerző nevét viselő fesztivál előadásait ott lehessen megtartani. Északkelet-Olaszországot november 9-én sújtott a Richter-skála szerinti 5,7-es erősségű földrengés, mely során személyi sérülés nem történt, de több településen, így Pesaro óvárosában is épületkárok keletkeztek. A városvezetés tájékoztatása szerint

a színházépületben jelenleg is állagmegóvó munkálatok zárok, de a novemberi földrengés okozta károk bonyolultabbá tették a felújítást,

ezért biztonsági okokból a 2023-as (és a tervek szerint a 2024-es) Rossini Operafesztivál előadásait áthelyezik a város határában álló sportcsarnokba, a Vitrifrigo Arenába.

A Rossini Operafesztivált 1980-ban alapította Pesaro városa, hogy így tisztelegjen híres szülötte, a zeneszerző Gioachino Rossini előtt. Bár az előadások elsődleges helyszíne a több mint kétszáz éves Rossini Színház,

1988 óta rendeznek produkciókat nagyobb befogadóképességű sportlétesítményekben, a Vitrifrigo Arena pedig 2006 óta ad helyet a fesztivál előadásainak.

A Rossini Operafesztivál vezetősége azonnal megtette a lépéseket, hogy az idei év egyik kiemelt produkcióját, az Aureliano in Palmira című operát az új helyszínen tarthassa meg. „A technikai munkatársainknak extra erőfeszítéseket kell tenniük ennek érdekében, ezúton is köszönet nekik a készségességükért, amivel a váratlan helyzetet fogadták” – nyilatkozta Ernesto Palacio fesztiváligazgató. „Így ugyanakkor jóval nagyobb számú közönség számára tudjuk elérhetővé tenni az operát, Mario Martone rendezésében,

egy igazi ritkaságot, amelyet 2015-ben az Opera Awardson a legjobb újrafelfedezett műnek választottak.

A Rossini Operafesztivál augusztus 11-én kezdődik az Eduardo e Cristina kritikai kiadás alapján készült bemutatójával, melyet Jader Bignamini vezényel, a rendező pedig a Verdi Otellójának budapesti produkcióját is jegyző Stefano Poda lesz. Új produkcióban mutatják be a Adelaide di Borgogna című operát, melyet Arnaud Bernard rendez (neki a 2013-as budapesti Falstaff-produkciójával találkozhatott a magyar közönség), és Francesco Lanzillotta vezényel. Az Aureliano in Palmirát 2014-ben mutatta be a fesztivál, a mostani felújítás karmestere George Petrou. A koncerteket, köztük augusztus 23-i záróhangversenyt, melyen a Petite messe solennelle hangzik el Michele Mariotti vezényletével, a pesarói Teatro Experimentaléba helyezik át, amely korábban a fesztivál kísérőprogramjainak adott helyet.

Fejléckép: A pesarói Teatro Rossini és a Vitrifrigo Arena (fotó/forrás: Alberto.gina / Wikipedia, Rossini Operafesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Klasszikus

Kihirdették az OPUS Klassik idei győzteseit

Idén is huszonhét kategóriában választotta ki a nagy német zenei díj bírálóbizottsága az elmúlt év legjobb lemezeit. Az egyéni teljesítmények mellett opera- és koncertfelvételeket is díjaztak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Zenés színház interjú

„A zene szeretet, hivatás és elköteleződés” – beszélgetés Mester Dávid zeneszerzővel

Operákat írt, versenyműveket komponál, e mellett színházban dolgozik: hol zenét szerez, máskor vezényel vagy épp a hangszereléssel bíbelődik. A Junior Prima-díjas zeneszerzőt egy próbafolyamat közepén értük utol.
Zenés színház gyász

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Zenés színház interjú

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.