Zenés színház

Áthelyezik a földrengésben megrongálódott színházépületből a pesarói Rossini Operafesztivál idei évre tervezett előadásait

2023.02.02. 13:05
Ajánlom
Az opera-előadásokat a fesztivál által már korábban is használt sportcsarnokban, a Vitrifrigo Arénában rendezik meg, míg a koncertekre a város egy másik színházépületében kerül majd sor.

Pesaro város vezetősége bejelentette, hogy a 2023-as év nyarán a Rossini Színház még nem lesz alkalmas állapotban ahhoz, hogy a szintén a zeneszerző nevét viselő fesztivál előadásait ott lehessen megtartani. Északkelet-Olaszországot november 9-én sújtott a Richter-skála szerinti 5,7-es erősségű földrengés, mely során személyi sérülés nem történt, de több településen, így Pesaro óvárosában is épületkárok keletkeztek. A városvezetés tájékoztatása szerint

a színházépületben jelenleg is állagmegóvó munkálatok zárok, de a novemberi földrengés okozta károk bonyolultabbá tették a felújítást,

ezért biztonsági okokból a 2023-as (és a tervek szerint a 2024-es) Rossini Operafesztivál előadásait áthelyezik a város határában álló sportcsarnokba, a Vitrifrigo Arenába.

A Rossini Operafesztivált 1980-ban alapította Pesaro városa, hogy így tisztelegjen híres szülötte, a zeneszerző Gioachino Rossini előtt. Bár az előadások elsődleges helyszíne a több mint kétszáz éves Rossini Színház,

1988 óta rendeznek produkciókat nagyobb befogadóképességű sportlétesítményekben, a Vitrifrigo Arena pedig 2006 óta ad helyet a fesztivál előadásainak.

A Rossini Operafesztivál vezetősége azonnal megtette a lépéseket, hogy az idei év egyik kiemelt produkcióját, az Aureliano in Palmira című operát az új helyszínen tarthassa meg. „A technikai munkatársainknak extra erőfeszítéseket kell tenniük ennek érdekében, ezúton is köszönet nekik a készségességükért, amivel a váratlan helyzetet fogadták” – nyilatkozta Ernesto Palacio fesztiváligazgató. „Így ugyanakkor jóval nagyobb számú közönség számára tudjuk elérhetővé tenni az operát, Mario Martone rendezésében,

egy igazi ritkaságot, amelyet 2015-ben az Opera Awardson a legjobb újrafelfedezett műnek választottak.

A Rossini Operafesztivál augusztus 11-én kezdődik az Eduardo e Cristina kritikai kiadás alapján készült bemutatójával, melyet Jader Bignamini vezényel, a rendező pedig a Verdi Otellójának budapesti produkcióját is jegyző Stefano Poda lesz. Új produkcióban mutatják be a Adelaide di Borgogna című operát, melyet Arnaud Bernard rendez (neki a 2013-as budapesti Falstaff-produkciójával találkozhatott a magyar közönség), és Francesco Lanzillotta vezényel. Az Aureliano in Palmirát 2014-ben mutatta be a fesztivál, a mostani felújítás karmestere George Petrou. A koncerteket, köztük augusztus 23-i záróhangversenyt, melyen a Petite messe solennelle hangzik el Michele Mariotti vezényletével, a pesarói Teatro Experimentaléba helyezik át, amely korábban a fesztivál kísérőprogramjainak adott helyet.

Fejléckép: A pesarói Teatro Rossini és a Vitrifrigo Arena (fotó/forrás: Alberto.gina / Wikipedia, Rossini Operafesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Zenés színház gyász

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház ajánló

Dichterliebe – A tizenkét óriás: egy különös szerelem története különleges módon elevenedik meg az Átriumban

Egy fiú és egy lány, akik egy bulin megismerkednek, egy éjszakára egymásra találnak, majd reggelre a lány eltűnik. Álmodta a fiú az egészet vagy lezajlott a valóságban? Erről szól a Danubia Zenekar március 28-án és 29-én látható előadása az Átriumban.
Zenés színház interjú

„Anne akkor fogott bele az írásba, amikor még volt remény” – beszélgetés Süle Dalmával

Április 7-én, nagypénteken Feltámadás címmel tartanak ünnepi koncertet, április 16-án pedig a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezve tűzik műsorra Grigori Frid Anne Frank naplója című mono-operáját.
Zenés színház hír

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.