Zenés színház

Átmenetileg bezár az Erkel Színház az elszálló rezsiárak miatt

2022.09.21. 16:10
Ajánlom
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az InfoRádiónak úgy fogalmazott, vakon repülnek, ködben, éjjel, ugyanis még nincsenek tisztában az összes intézményük pontos áremelkedésével. CIKKÜNK FRISSÜLT!

„Az Operaházra és az Erkel Színházra vonatkozóan olyan árakat kaptunk, amelyek kifizethetetlenek, ezért az Erkelt be is fogjuk zárni november 6-val, és majd a fűtési idény végén nyitjuk ki” – mondta el a főigazgató az InfoRádióban. Ókovács Szilveszter szólt a közelmúltban átadott, harmincezer négyzetméter alapterületű Eiffel Műhelyházról is, ahol előadást töröltek el. „…megtakarítást várunk attól, hogy a Bánffy Miklós Termet és a közösségi tereket nem kell annyiszor felfűteni” – fejtette ki. Mint elmondta, az Eiffelben távfűtés van, ezért itt 2023 januárjától lesz érvényes az új ár. „…még nem tudjuk, mi várható” – tette hozzá.

A Magyar Állami Operaházzal kapcsolatban elmondta, ott még „kitartanak”, mert „azt nem lehet, hogy a 18 fokos intézkedésen túl – mert azt kötelező betartani – bármi mást csináljunk.

A vezérhajónak működnie kell, és ezt egyelőre nem látom veszélyben.”

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A mostani interjúban Ókovács úgy fogalmazott, baj esetén az Eiffel ügyében, központi költségvetési intézményként, az államhoz fognak fordulni, mert ha nincsenek is benne előadások, ott gyártanak, próbálnak, raktároznak, tehát működnie kell, különben az Operaház sem működik.

A főigazgató úgy fogalmazott, igencsak nehéz helyzetbe került az intézmény, ugyanis a kétmilliárd forinttal magasabb rezsiszámla és az egymilliárdos elvonás a költségvetésük egyötödét teszi ki.

FRISSÍTÉS! 2022.09.21. 19:40

Az átmeneti bezárás ügyében lapunk megkereste a Magyar Állami Operaházat. Az iránt érdeklődtünk, mi lesz a sorsa az Erkel Színház befogadott produkcióinak. Az alábbi választ kaptuk:

„A Magyar Állami Operaház az energiaárak emelkedése és az intézmény számára előirányzott megtakarítások teljesítése érdekében az Erkel Színházban 2022. november 6. és 2023. április 15. között téli üzemszünetet kénytelen elrendelni. Az említett időszakban befogadott programokkal kapcsolatban munkatársaink folyamatosan veszik fel a kapcsolatot és egyeztetnek partnereinkkel, amelynek során

az események későbbi időpontban történő megvalósítását és az Eiffel Műhelyházban történő áthelyezést is felajánlják számukra.”

Forrás: InfoRádió

Fejléckép: Erkel Színház (fotó: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Az igazi Mária főhadnagy: Lebstück Mária Ludovika, aki Jókainak mondta tollba az élettörténetét

Lebstück Mária neve elsőre talán nem cseng ismerősen, azonban Huszka Jenő Vértől pirosló ősi kard című áriáját, vagy a Ladilomot hallva egyből eszünkbe juthat egy huszárruhába öltözött fiatal nő, Mária főhadnagy.
Zenés színház ajánló

Interaktív kamaraoperát mutat be a Trafó

A Hatala Csenge Hírzárlat című regényéből készült Túszopera egyetlen alkalommal, szeptember 24-én látható a Trafóban.
Zenés színház hír

Átmenetileg bezár az Erkel Színház az elszálló rezsiárak miatt

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az InfoRádiónak úgy fogalmazott, vakon repülnek, ködben, éjjel, ugyanis még nincsenek tisztában az összes intézményük pontos áremelkedésével. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház interjú

„Karakterszínésszé válni egyfajta képesség” – interjú Siménfalvy Ágotával

A 2022-es év legjobb karakterszínészének járó Honthy-díjat Siménfalvy Ágota vehette át, aki az elmúlt időszakban számos szerepben bizonyított a Budapesti Operettszínházban, októberben pedig a Jekyll és Hyde-ban lesz látható. A karakterszerepek nehézségeiről és szépségeiről, a színpadi jelenlétről, valamint a figurákban rejlő kihívásokról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Megkérték a Jókai utcai házomlásban megsérült balerina kezét

Babácsi Benjamin az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben húzott gyűrűt Tóth Nikolett ujjára.