Zenés színház

Az Aida címszerepében debütál Ádám Zsuzsanna Szegeden

2019.03.13. 17:10
Ajánlom
Főszerepben mutatkozik be Ádám Zsuzsanna a Szegedi Szabadtéri Játékokon. „Elállt a lélegzetem” – mesélte az énekesnő.

Zajlik az élet Ádám Zsuzsanna körül: szeptemberben második díjat nyert a Marton Éva-énekversenyen, hamarosan debütál a Kolozsvári Magyar Operaházban és az Erkel Színházban. Nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon pedig Verdi Aida című operájának címszerepét énekli.

A következő hónapban, a Kolozsvári Magyar Operaházban Puccini operájában, A fecskében lép színpadra, Magda de Civry szerepében. „Nem énekeltem még Puccinit, mert az én hangomhoz illő szerepek később kerülnek sorra, úgyhogy nagyon örültem a felkérésnek” – mondta el az énekesnő. A fecske április 11-én kerül színre Anger Ferenc rendezésében. „Nehéz szerepről van szó: sokkal sűrűbb a zenekar, jobban észnél kell lenni” – mondta el a Fideliónak. A mű eredetileg operettnek készült, a harmadik felvonás viszont már „pillangókisasszonyi” magasságokba emelkedik, a cselekményben pedig a Manon és a Traviata elemeire ismerhetünk. Ráadásul rögtön az első felvonásban elhangzik Magda híres áriája, a Chi il bel sogno di Doretta. „Ez a szerep sok tekintetben új kihívást jelent.” A kolozsvári előadáson mások mellett Pataki Adorján és Balla Sándor lesznek énekespartnerei.

A fecske tavasszal az Erkel Színházba is eljut: május 26-án és 27-én kerül színpadra vendégelőadásként.  

Aida_jelmezek_tervelfogadas-152958.png

A szegedi Aida jelmeztervei

Az Aida Szegeden

Ádám Zsuzsanna nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon Aida szerepében mutatkozik be. „Ősszel Pál Tamás karmester felhívott, hogy mit szólnék az Aidához.

A Szegedi Szabadtéri Színpad európai viszonylatban is az egyik legnagyobb szabadtéri operajátszó hely. Elállt a lélegzetem.

Az, hogy ennyi szopránénekes közül, ilyen fiatalon engem választottak, hatalmas öröm volt” – nyilatkozta a művész, hozzátéve, hogy Verdi szerepeiben érzi leginkább otthon magát. A szegedi előadás rendezője Kesselyák Gergely lesz.

Bartók Plusz 2017. június 24.

Kesselyák Gergely (Fotó/Forrás: Bartók Plusz Operafesztivál)

Az Aida nekem remekmű, kompozíciós szempontból az operák operája

– vallja Kesselyák Gergely, a Szegedi Szabadtéri Játékok idei operabemutatójának rendezője, akinek egyedisége a szabadtérin nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A július 26-án és 27-én látható grandiózus Verdi-operát, melyet Pál Tamás fog dirigálni.

A címszerepet éneklő Ádám Zsuzsanna mellett László Boldizsárnak (Radames) is újdonság lesz a Verdi-mű, amelyet esténként 4000 ember előtt adnak elő. A nagyszerű bariton, Kálmándy Mihály Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot fogja életre kelteni.

Az operák királynőjében fog először a Dóm téri színpadra lépni a Magyar Állami Operaház kiemelkedő mezzoszopránja, Gál Erika Amnerisként, valamint a Szegeden is jól ismert operaénekes, Kálnay Zsófia is, aki a főpapnőt alakítja. Egyiptom királyaként a nemzetközi karriert befutott basszust, Kovács Istvánt üdvözölhetjük a Szegedi Szabadtérin, a hírnököt pedig a sokoldalú, számos szegedi fellépésén is megszeretett tenor, Szerekován János fogja énekelni.

A szólisták mellett több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a 120 főt, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet, melynek letisztult formavilágát Velich Rita művészi jelmezei oldják fel és egészítik ki.

Ádám Zsuzsanna szeptemberben második díjat érdemelt a Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen, s elnyerte a Fidelio különdíját is. Azóta interjúztunk is vele, nekünk elmesélte, hogyan döntött az éneklés, illetve az olasz operairodalom mellett. Ősszel az Erkel Színházban Szilágyi Erzsébetként debütál majd.

Amikor a közönség elé lépek, csak a zene marad

Kapcsolódó

Amikor a közönség elé lépek, csak a zene marad

A fiatal magyar drámai szoprán második helyet érdemelt a III. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen, és elnyerte a Fidelio különdíját is. Ádám Zsuzsannával az eddigi pályájáról, a kecskeméti Kodály-hatásról beszélgettünk, illetve arról, hogy honnan tudja, hogy neki operát kell énekelnie.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.
Színház

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt. FRISSÍTVE!
Színház

Egy ideje már szóbeszéd tárgya volt a zaklató kolléga a Katonában

A Katona József Színház tegnap közleményben tudatta, hogy egyik munkatársát kitiltották a teátrumból, mert "erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett". Többen úgy tudják, a Katona egyik ismert tagjáról van szó, akivel máshol is akadtak problémák.
Klasszikus

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.
Színház

Schilling Árpád: „Csak az áldozatok tudják leleplezni a tettest”

A budapesti Katona József Színház zaklatási ügye kapcsán tette közzé véleményét Schilling Árpád rendező közösségi oldalán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Egy igazi díva – Komlósi Ildikó ünnepel

Operaházi tagságának 35 éves jubileuma alkalmából gálakoncerten lép fel Komlósi Ildikó Kossuth-díjas mezzoszoprán 2019. december 9-én az Erkel Színházban.
Zenés színház magazin

Különös, mágikus rituálé Philip Glass egyiptomi operája

Ehnaton, Gandhi és Einstein. Mi köti össze ezt a három személyiséget? Mindannyian megváltoztatták a világot, legalábbis Philip Glass szerint, akinek az egyiptomi fáraóról készült operáját a hazai közönség is láthatja a Metropolitan élő közvetítésében, november 23-án az Urániában és a Müpában.
Zenés színház opera

Kanye West operát írt

Ennyi. Akinek nem tetszik, tessék utánacsinálni!4!!
Zenés színház játék

Mennyire ismeri Homonnay Zsoltot? - JÁTÉK

A Benczúr Ház Takarásban című beszélgetéssorozatának vendége november 21-én a Budapesti Operettszínház művésze, Homonnay Zsolt lesz. Játsszon a Fidelióval, és legyen ott az eseményen!
Zenés színház hír

A háborús övezetek gyerekeit segíti Andrea Bocelli és az UNESCO programja

Közös zeneoktatási programot indít Andrea Bocelli olasz sztártenor és az UNESCO a fegyveres konfliktusok által sújtott területeken élő gyerekek számára.