Zenés színház

Az Aida címszerepében debütál Ádám Zsuzsanna Szegeden

2019.03.13. 17:10
Ajánlom
Főszerepben mutatkozik be Ádám Zsuzsanna a Szegedi Szabadtéri Játékokon. „Elállt a lélegzetem” – mesélte az énekesnő.

Zajlik az élet Ádám Zsuzsanna körül: szeptemberben második díjat nyert a Marton Éva-énekversenyen, hamarosan debütál a Kolozsvári Magyar Operaházban és az Erkel Színházban. Nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon pedig Verdi Aida című operájának címszerepét énekli.

A következő hónapban, a Kolozsvári Magyar Operaházban Puccini operájában, A fecskében lép színpadra, Magda de Civry szerepében. „Nem énekeltem még Puccinit, mert az én hangomhoz illő szerepek később kerülnek sorra, úgyhogy nagyon örültem a felkérésnek” – mondta el az énekesnő. A fecske április 11-én kerül színre Anger Ferenc rendezésében. „Nehéz szerepről van szó: sokkal sűrűbb a zenekar, jobban észnél kell lenni” – mondta el a Fideliónak. A mű eredetileg operettnek készült, a harmadik felvonás viszont már „pillangókisasszonyi” magasságokba emelkedik, a cselekményben pedig a Manon és a Traviata elemeire ismerhetünk. Ráadásul rögtön az első felvonásban elhangzik Magda híres áriája, a Chi il bel sogno di Doretta. „Ez a szerep sok tekintetben új kihívást jelent.” A kolozsvári előadáson mások mellett Pataki Adorján és Balla Sándor lesznek énekespartnerei.

A fecske tavasszal az Erkel Színházba is eljut: május 26-án és 27-én kerül színpadra vendégelőadásként.  

Aida_jelmezek_tervelfogadas-152958.png

A szegedi Aida jelmeztervei

Az Aida Szegeden

Ádám Zsuzsanna nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon Aida szerepében mutatkozik be. „Ősszel Pál Tamás karmester felhívott, hogy mit szólnék az Aidához.

A Szegedi Szabadtéri Színpad európai viszonylatban is az egyik legnagyobb szabadtéri operajátszó hely. Elállt a lélegzetem.

Az, hogy ennyi szopránénekes közül, ilyen fiatalon engem választottak, hatalmas öröm volt” – nyilatkozta a művész, hozzátéve, hogy Verdi szerepeiben érzi leginkább otthon magát. A szegedi előadás rendezője Kesselyák Gergely lesz.

Bartók Plusz 2017. június 24.

Kesselyák Gergely (Fotó/Forrás: Bartók Plusz Operafesztivál)

Az Aida nekem remekmű, kompozíciós szempontból az operák operája

– vallja Kesselyák Gergely, a Szegedi Szabadtéri Játékok idei operabemutatójának rendezője, akinek egyedisége a szabadtérin nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A július 26-án és 27-én látható grandiózus Verdi-operát, melyet Pál Tamás fog dirigálni.

A címszerepet éneklő Ádám Zsuzsanna mellett László Boldizsárnak (Radames) is újdonság lesz a Verdi-mű, amelyet esténként 4000 ember előtt adnak elő. A nagyszerű bariton, Kálmándy Mihály Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot fogja életre kelteni.

Az operák királynőjében fog először a Dóm téri színpadra lépni a Magyar Állami Operaház kiemelkedő mezzoszopránja, Gál Erika Amnerisként, valamint a Szegeden is jól ismert operaénekes, Kálnay Zsófia is, aki a főpapnőt alakítja. Egyiptom királyaként a nemzetközi karriert befutott basszust, Kovács Istvánt üdvözölhetjük a Szegedi Szabadtérin, a hírnököt pedig a sokoldalú, számos szegedi fellépésén is megszeretett tenor, Szerekován János fogja énekelni.

A szólisták mellett több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a 120 főt, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet, melynek letisztult formavilágát Velich Rita művészi jelmezei oldják fel és egészítik ki.

Ádám Zsuzsanna szeptemberben második díjat érdemelt a Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen, s elnyerte a Fidelio különdíját is. Azóta interjúztunk is vele, nekünk elmesélte, hogyan döntött az éneklés, illetve az olasz operairodalom mellett. Ősszel az Erkel Színházban Szilágyi Erzsébetként debütál majd.

Amikor a közönség elé lépek, csak a zene marad

Kapcsolódó

Amikor a közönség elé lépek, csak a zene marad

A fiatal magyar drámai szoprán második helyet érdemelt a III. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen, és elnyerte a Fidelio különdíját is. Ádám Zsuzsannával az eddigi pályájáról, a kecskeméti Kodály-hatásról beszélgettünk, illetve arról, hogy honnan tudja, hogy neki operát kell énekelnie.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

A dél-afrikai taxist, aki operát énekel az utasainak, felkapta az internet

Egy virális videóval kezdődött az egész: egy Menzi Mngoma nevű Uber-sofőr a Rigolettóból énekelt egy utasának, majd egyre többekhez jutott el az erről készült videó.
Zenés színház interjú

Felmutatni a világ tetejét - Interjú Szemző Tiborral

Óbudán, az Esernyős belső udvarán új szabadtéri kamaraszínházi sorozat indul, amelyben (újra) debütál Szemző Tibor Kőrösi Csoma Sándorról készített opera cinematique műfajú előadása, a Csoma.   
Zenés színház ajánló

Operett show a Vajdahunyadvárban

Július 18-án Magyarország leglátványosabb operett produkcióját tekinthetjük meg a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A Monarchia Operett gálaműsora fantasztikus szólistákkal és ruhakölteményekkel varázsolja el a nagyérdeműt.
Zenés színház hír

Koncertfilmmel ünnepelték Jonas Kaufmann 50. születésnapját

Németország, Ausztria és Svájc több mint 200 filmszínházában mutatták be július 10-én, Jonas Kaufmann 50. születésnapján a sztártenor egyik berlini (Waldbühne) koncertjéről készült filmet.
Zenés színház armel

Hogy milyen volt Alföldi Don Giovannija? Profi.

Ha sztárrendező operafavoritot állít színpadra, abból könnyen siker lehet, de nálam Tihanyi Ildi díszletei ágyaztak meg annak, hogy szeressem ezt a Don Giovannit.