Zenés színház

Az Aida címszerepében debütál Ádám Zsuzsanna Szegeden

2019.03.13. 17:10
Ajánlom
Főszerepben mutatkozik be Ádám Zsuzsanna a Szegedi Szabadtéri Játékokon. „Elállt a lélegzetem” – mesélte az énekesnő.

Zajlik az élet Ádám Zsuzsanna körül: szeptemberben második díjat nyert a Marton Éva-énekversenyen, hamarosan debütál a Kolozsvári Magyar Operaházban és az Erkel Színházban. Nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon pedig Verdi Aida című operájának címszerepét énekli.

A következő hónapban, a Kolozsvári Magyar Operaházban Puccini operájában, A fecskében lép színpadra, Magda de Civry szerepében. „Nem énekeltem még Puccinit, mert az én hangomhoz illő szerepek később kerülnek sorra, úgyhogy nagyon örültem a felkérésnek” – mondta el az énekesnő. A fecske április 11-én kerül színre Anger Ferenc rendezésében. „Nehéz szerepről van szó: sokkal sűrűbb a zenekar, jobban észnél kell lenni” – mondta el a Fideliónak. A mű eredetileg operettnek készült, a harmadik felvonás viszont már „pillangókisasszonyi” magasságokba emelkedik, a cselekményben pedig a Manon és a Traviata elemeire ismerhetünk. Ráadásul rögtön az első felvonásban elhangzik Magda híres áriája, a Chi il bel sogno di Doretta. „Ez a szerep sok tekintetben új kihívást jelent.” A kolozsvári előadáson mások mellett Pataki Adorján és Balla Sándor lesznek énekespartnerei.

A fecske tavasszal az Erkel Színházba is eljut: május 26-án és 27-én kerül színpadra vendégelőadásként.  

Aida_jelmezek_tervelfogadas-152958.png

A szegedi Aida jelmeztervei

Az Aida Szegeden

Ádám Zsuzsanna nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon Aida szerepében mutatkozik be. „Ősszel Pál Tamás karmester felhívott, hogy mit szólnék az Aidához.

A Szegedi Szabadtéri Színpad európai viszonylatban is az egyik legnagyobb szabadtéri operajátszó hely. Elállt a lélegzetem.

Az, hogy ennyi szopránénekes közül, ilyen fiatalon engem választottak, hatalmas öröm volt” – nyilatkozta a művész, hozzátéve, hogy Verdi szerepeiben érzi leginkább otthon magát. A szegedi előadás rendezője Kesselyák Gergely lesz.

Bartók Plusz 2017. június 24.

Kesselyák Gergely (Fotó/Forrás: Bartók Plusz Operafesztivál)

Az Aida nekem remekmű, kompozíciós szempontból az operák operája

– vallja Kesselyák Gergely, a Szegedi Szabadtéri Játékok idei operabemutatójának rendezője, akinek egyedisége a szabadtérin nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A július 26-án és 27-én látható grandiózus Verdi-operát, melyet Pál Tamás fog dirigálni.

A címszerepet éneklő Ádám Zsuzsanna mellett László Boldizsárnak (Radames) is újdonság lesz a Verdi-mű, amelyet esténként 4000 ember előtt adnak elő. A nagyszerű bariton, Kálmándy Mihály Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot fogja életre kelteni.

Az operák királynőjében fog először a Dóm téri színpadra lépni a Magyar Állami Operaház kiemelkedő mezzoszopránja, Gál Erika Amnerisként, valamint a Szegeden is jól ismert operaénekes, Kálnay Zsófia is, aki a főpapnőt alakítja. Egyiptom királyaként a nemzetközi karriert befutott basszust, Kovács Istvánt üdvözölhetjük a Szegedi Szabadtérin, a hírnököt pedig a sokoldalú, számos szegedi fellépésén is megszeretett tenor, Szerekován János fogja énekelni.

A szólisták mellett több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a 120 főt, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet, melynek letisztult formavilágát Velich Rita művészi jelmezei oldják fel és egészítik ki.

Ádám Zsuzsanna szeptemberben második díjat érdemelt a Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen, s elnyerte a Fidelio különdíját is. Azóta interjúztunk is vele, nekünk elmesélte, hogyan döntött az éneklés, illetve az olasz operairodalom mellett. Ősszel az Erkel Színházban Szilágyi Erzsébetként debütál majd.

Amikor a közönség elé lépek, csak a zene marad

Kapcsolódó

Amikor a közönség elé lépek, csak a zene marad

A fiatal magyar drámai szoprán második helyet érdemelt a III. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen, és elnyerte a Fidelio különdíját is. Ádám Zsuzsannával az eddigi pályájáról, a kecskeméti Kodály-hatásról beszélgettünk, illetve arról, hogy honnan tudja, hogy neki operát kell énekelnie.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

A Kossuth-díjas karmester szeretné, hogy az Operaház órabérben foglalkoztatott korrepetitorai nagyobb megbecsülést kapjanak.
Zenés színház videó

Dallal búcsúzott az új-zélandi tragédia áldozataitól a népszerű operatrió

„Ezek nem mi vagyunk. Mi nem vagyunk erőszakos emberek” – üzenik az új-zélandi énekesek. A tenor családtagja is megsérült a pénteki tömeggyilkosságban.
Zenés színház opera

Az Aida címszerepében debütál Ádám Zsuzsanna Szegeden

Főszerepben mutatkozik be Ádám Zsuzsanna a Szegedi Szabadtéri Játékokon. „Elállt a lélegzetem” – mesélte az énekesnő.
Zenés színház emléktábla

Emléktáblát avattak Mednyánszky Ági tiszteletére

Az Operettszínház örökös tagjának emléktábláját egykori otthona, az Erzsébet tér 5. szám alatt avatták fel.
Zenés színház videó

Itt nézheti meg a Jonas Kaufmannról készült dokumentumfilmet

A német tenor a világ egyik legkeresettebb művészé vált, akiért úgy rajonganak, mint nagy elődeiért. Ez a dokumentumfilm a színfalak mögé pillant, és a népszerűség okát keresi.