Zenés színház

Az AIDS-ről írt mini-operát a Faith No More billentyűse

2016.12.11. 13:52
Ajánlom
Roddy Bottumot a Kraftwerk zenéje ihlette, szerzeménye az AIDS-ről alkotott vélemények, az ahhoz való viszonyulás generációs különbségeiről szól - írta meg a rollingstone.com.

A The Ride című mini-opera az Experiments in Opera (EiO) nevű non-profit operatársaság számára készült, és december 15-én mutatják be először New Yorkban. A darab két meleg férfiről szól, akik együtt bicikliznek San Fransiscótól Los Angelesig egy jótékonysági kampány miatt AIDS-betegek számára.

Roddy Bottum

Roddy Bottum (Fotó/Forrás: wikipedia)

Kellenek a sebhelyek, kellenek a tapasztalatok, kell az, hogy tudd, mit csináltál jól, vagy épp hol rontottad el – mondja Mike Bordin, az együttes dobosa.

"A meleg férfiak idősebb generációja, akik az AIDS-et még egy emberéletet fenyegető kórnak élték meg, a betegség lövészárkaiból segítettek barátaiknak megvívni élet-halál harcukat" - mondta Bottum. "A meleg férfiak mai generációja egy modern eljárásnak (preexpozíciós profilaxis) és a Truvada nevű antivirális szernek köszönhetően már nem egy életet veszélyeztető kórnak fogják fel a betegséget, teljesen különböző kapcsolat alakult ki. Ez számomra nagyon érdekes."

Az opera zenéjét a Kraftwerk egyik 1983-as klasszikusa, a Tour de France ihlette, ami kapcsolódik a biciklizés témájához. Azt is hozzátette, hogy számára valamiért a furulya hangzása összefügg a biciklizéssel, amit a mini-operába is beépített a szintetizátorokkal valamint dobokkal együtt. Bottum arról is beszélt, hogy mennyire érdekes, ahogyan a hosszú távú biciklizés hatással van az agyi tevékenységre, egy idő után fura dolgokat művel az emberrel - ezt is szerette volna érzékeltetni a zenével.

A The Ride című művet négy másik húszperces mini-operával együtt mutatják majd be az EiO sorozatában. Tavaly Bottum a Sasquatch: The Opera című szerzeményével vett részt az eseményen, az akkori mini-opera egy kislányról szólt, akit egy jeti kerget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.
Zenés színház magazin

Gúnyt űz az Operaház a feketékből, vagy a kultúrájukat népszerűsíti?

A Porgy és Bess előadását kezdettől fogva botrány kísérte, pedig csak egy közepesen előadott kiváló operáról van szó, ami soha nem lesz olyan, mint fekete hangokkal.