Zenés színház

Az AIDS-ről írt mini-operát a Faith No More billentyűse

2016.12.11. 13:52
Ajánlom
Roddy Bottumot a Kraftwerk zenéje ihlette, szerzeménye az AIDS-ről alkotott vélemények, az ahhoz való viszonyulás generációs különbségeiről szól - írta meg a rollingstone.com.

A The Ride című mini-opera az Experiments in Opera (EiO) nevű non-profit operatársaság számára készült, és december 15-én mutatják be először New Yorkban. A darab két meleg férfiről szól, akik együtt bicikliznek San Fransiscótól Los Angelesig egy jótékonysági kampány miatt AIDS-betegek számára.

Roddy Bottum

Roddy Bottum (Fotó/Forrás: wikipedia)

Kellenek a sebhelyek, kellenek a tapasztalatok, kell az, hogy tudd, mit csináltál jól, vagy épp hol rontottad el – mondja Mike Bordin, az együttes dobosa.

"A meleg férfiak idősebb generációja, akik az AIDS-et még egy emberéletet fenyegető kórnak élték meg, a betegség lövészárkaiból segítettek barátaiknak megvívni élet-halál harcukat" - mondta Bottum. "A meleg férfiak mai generációja egy modern eljárásnak (preexpozíciós profilaxis) és a Truvada nevű antivirális szernek köszönhetően már nem egy életet veszélyeztető kórnak fogják fel a betegséget, teljesen különböző kapcsolat alakult ki. Ez számomra nagyon érdekes."

Az opera zenéjét a Kraftwerk egyik 1983-as klasszikusa, a Tour de France ihlette, ami kapcsolódik a biciklizés témájához. Azt is hozzátette, hogy számára valamiért a furulya hangzása összefügg a biciklizéssel, amit a mini-operába is beépített a szintetizátorokkal valamint dobokkal együtt. Bottum arról is beszélt, hogy mennyire érdekes, ahogyan a hosszú távú biciklizés hatással van az agyi tevékenységre, egy idő után fura dolgokat művel az emberrel - ezt is szerette volna érzékeltetni a zenével.

A The Ride című művet négy másik húszperces mini-operával együtt mutatják majd be az EiO sorozatában. Tavaly Bottum a Sasquatch: The Opera című szerzeményével vett részt az eseményen, az akkori mini-opera egy kislányról szólt, akit egy jeti kerget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Zenés színház ajánló

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.
Zenés színház árvíz

Még egy árvíz, és nem menekül meg a velencei La Fenice operaház

Túlélte az árvizet Velence operaháza, de szakértők arra figyelmeztetnek, jelen állapotában az épület nem állna ellen még egy áradásnak.
Zenés színház ajánló

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Zenés színház gyász

Elhunyt Franco Bordoni olasz operaénekes

A nemzetközi hírű baritonénekest 88 éves korában, február 13-án érte a halál.