Zenés színház

Az eladott menyasszony – Kovalik rendezése Berlinben

2011.11.21. 15:00
Ajánlom
A berlini Schiller Theaterben ideiglenesen átköltözött Staatsoper Unter den Linden két cseh operával indította idei évadját. Janácek A holtak házából című művét követően szombaton Smetana Az eladott menyasszony című komikus operájának premierjére Kovalik Balázs rendezésében és Antal Csaba színpadképével került sor.

A cseh nemzeti opera keletkezését általában Az eladott menyasszonyhoz kötik. Ez az egyszerű, népi karakterű dallamokból színes szimfonikus-énekes alkotássá szőtt mű ugyanis a legnépszerűbb zenés színházi darabok közé tartozik. A cselekmény egy gazdag lány és egy szegény legény szerelmének történetét dolgozza fel: Kecal, a házasságközvetítő, rábeszéli Masenka szüleit arra, hogy lányukat a kissé ütődött, dadogós, de ugyancsak módos Vasekhoz adják hozzá. Kecal azonban a lány választottját, Jeniket is behálózza: mondjon le szerelméről és háromezer arany üti a markát.

Kovalik Balázs zeneakadémiai növendékeivel korábban már foglalkozott Smetana operájának jeleneteivel. Ahogy már a premier előtt korábban nyilatkozta, nem az a kérdés, hogy lesz-e happy end az előadás végén. A hangsúlyok azokon az emberi csalódásokon, tapasztalatokon vannak, melyeken a szereplők átmennek: megvásárolhatók-e a kapcsolatok, milyen egy kisebb közösség, például egy falu mikroklímája, ha valaki másmilyen. Ezeknek az általános érvényű kérdéseknek ad keretet Kovalik meseszerű rendezése. A nyugat-csehországi kultúra tárgyi kultúrájában ismerős lehet a német közönségnek, Bettina Juliana Walter ugyanis többrétű kosztümkészlettel dolgozott: a kórust és a táncosokat gyönyörű anyagokból készült pompás népviseletbe, az énekesek pedig átlagos mai ruházatba öltöztette.

Antal Csaba és a Kovalik Balázs együttműködése - akárcsak a Teátrum-díjas és most Budapesten ismét a repertoárra visszakerülő Mefistofele esetében (mely a legjobb díszletért járó Színikritikusok Díját is elnyerte) – olyan több jelentésrétegű, egyedülálló színpadi megvalósítást hozott létre, melyben a reális méretű állatfigurákat Krusináék házának és a falusi templomnak a kicsinyítettet modellje ellenpontozza. A Masenkát éneklő Anna Samuil szoprán több szereppel is kötődik Staatsoper Unter den Lindenhez. Az orosz énekesképzés biztos alapjain vált az egyik legkeresettebb szopránná Európában. Az apját alakító Oskar Hillebrandt nemcsak a berliniek megbecsült énekese, a Budapesti Wagner-napokon többször sikerrel vendégszerepelt. A Vaseket alakító Florian Hoffman Berlin, a Jenik szerepét éneklő Burkhardt Fritz pedig Hamburg neveltje, akinek nem ez volt az első találkozása a cseh operával: abban a brüsszeli Ruszalka bemutatóban játszotta ő a herceget, melyet Fischer Ádám vezényelt, Stefan Herheim pedig rendezett. A produkció sikerében Bettina Julianna Walter jelmezeinek és Olaf Freese fényeinek is része volt, a közönség azonban nemcsak az énekeseket és az alkotógárdát, hanem a zenekart, a Staatskapelle Berlint és a karmestert Karl-Heinz Steffens karmestert is vastapssal ünnepelte az est végén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Operahősök a nappaliban – Kérdések és válaszok az operáról

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk az aktuális operajátszási trendekről és a közönség megszólításának lehetséges módjairól. Ezúttal Csák Balázs kritikust, az Operaportál főszerkesztőjét és Farkas Zoltán zenetörténészt, a Bartók Béla Emlékház igazgatóját kérdeztük, akik az online közvetítések pozitívumairól és buktatóiról is beszéltek.
Zenés színház gyász

Elhunyt Jim Steinman, a Vámpírok bálja zeneszerzője

A Grammy-díjas amerikai zeneszerző, producer egy ideje veseelégtelenségben szenvedett. 73 éves korában hunyt el április 19-én.
Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.