Zenés színház

Az eladott menyasszony – Kovalik rendezése Berlinben

2011.11.21. 15:00
Ajánlom
A berlini Schiller Theaterben ideiglenesen átköltözött Staatsoper Unter den Linden két cseh operával indította idei évadját. Janácek A holtak házából című művét követően szombaton Smetana Az eladott menyasszony című komikus operájának premierjére Kovalik Balázs rendezésében és Antal Csaba színpadképével került sor.

A cseh nemzeti opera keletkezését általában Az eladott menyasszonyhoz kötik. Ez az egyszerű, népi karakterű dallamokból színes szimfonikus-énekes alkotássá szőtt mű ugyanis a legnépszerűbb zenés színházi darabok közé tartozik. A cselekmény egy gazdag lány és egy szegény legény szerelmének történetét dolgozza fel: Kecal, a házasságközvetítő, rábeszéli Masenka szüleit arra, hogy lányukat a kissé ütődött, dadogós, de ugyancsak módos Vasekhoz adják hozzá. Kecal azonban a lány választottját, Jeniket is behálózza: mondjon le szerelméről és háromezer arany üti a markát.

Kovalik Balázs zeneakadémiai növendékeivel korábban már foglalkozott Smetana operájának jeleneteivel. Ahogy már a premier előtt korábban nyilatkozta, nem az a kérdés, hogy lesz-e happy end az előadás végén. A hangsúlyok azokon az emberi csalódásokon, tapasztalatokon vannak, melyeken a szereplők átmennek: megvásárolhatók-e a kapcsolatok, milyen egy kisebb közösség, például egy falu mikroklímája, ha valaki másmilyen. Ezeknek az általános érvényű kérdéseknek ad keretet Kovalik meseszerű rendezése. A nyugat-csehországi kultúra tárgyi kultúrájában ismerős lehet a német közönségnek, Bettina Juliana Walter ugyanis többrétű kosztümkészlettel dolgozott: a kórust és a táncosokat gyönyörű anyagokból készült pompás népviseletbe, az énekesek pedig átlagos mai ruházatba öltöztette.

Antal Csaba és a Kovalik Balázs együttműködése - akárcsak a Teátrum-díjas és most Budapesten ismét a repertoárra visszakerülő Mefistofele esetében (mely a legjobb díszletért járó Színikritikusok Díját is elnyerte) – olyan több jelentésrétegű, egyedülálló színpadi megvalósítást hozott létre, melyben a reális méretű állatfigurákat Krusináék házának és a falusi templomnak a kicsinyítettet modellje ellenpontozza. A Masenkát éneklő Anna Samuil szoprán több szereppel is kötődik Staatsoper Unter den Lindenhez. Az orosz énekesképzés biztos alapjain vált az egyik legkeresettebb szopránná Európában. Az apját alakító Oskar Hillebrandt nemcsak a berliniek megbecsült énekese, a Budapesti Wagner-napokon többször sikerrel vendégszerepelt. A Vaseket alakító Florian Hoffman Berlin, a Jenik szerepét éneklő Burkhardt Fritz pedig Hamburg neveltje, akinek nem ez volt az első találkozása a cseh operával: abban a brüsszeli Ruszalka bemutatóban játszotta ő a herceget, melyet Fischer Ádám vezényelt, Stefan Herheim pedig rendezett. A produkció sikerében Bettina Julianna Walter jelmezeinek és Olaf Freese fényeinek is része volt, a közönség azonban nemcsak az énekeseket és az alkotógárdát, hanem a zenekart, a Staatskapelle Berlint és a karmestert Karl-Heinz Steffens karmestert is vastapssal ünnepelte az est végén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Jazz/World

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Vizuál

Tölts egy napot Woody Allennel

November 28-án érkezik a hazai mozikba Woody Allen legújabb filmje, az Egy esős nap New Yorkban. Ebből az alkalomból Woody Allen-napot tartanak a Kino Cafe Moziban, a mester utóbbi években készített legjobb filmjeivel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

A háborús övezetek gyerekeit segíti Andrea Bocelli és az UNESCO programja

Közös zeneoktatási programot indít Andrea Bocelli olasz sztártenor és az UNESCO a fegyveres konfliktusok által sújtott területeken élő gyerekek számára.
Zenés színház selmeczi györgy

Elkészült Selmeczi György új operája

A Krónikás című kétfelvonásos vígopera az intézményes magyar zeneoktatás létrejöttének bicentenáriumára készült a kolozsvári Zenei Líceum és a Kolozsvári Magyar Opera számára.
Zenés színház hír

Plácido Domingo lemondta a 2020-as tokiói olimpián való szereplését

A 78 éves operaénekes a produkció összetettségére hivatkozva lépett ki a 2020 áprilisára tervezett bemutató előkészületeiből – jelentette be az Olimpiai Szervezőbizottság múlt pénteken.
Zenés színház hír

Késelés a színpadon, három művész megsérült

Előadás közben késeltek meg három művészt Szaúd-Arábiában – számolt be róla az Index.
Zenés színház hír

Francia állami kitüntetést kapott az Armel Opera Festival igazgatója

Franciaország kulturális minisztere, Franck Riester a francia állam Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatát ítélte meg Havas Ágnesnek.