Zenés színház

Az első forduló

2007.12.12. 00:00
Ajánlom
Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című rendezvénysorozat meghallgatásai 2007. november 6. és 30. között zajlottak New York-ban, Brémában, Szegeden, Rennes-ben és Gdansk-ban. A selejtezőkre összesen több mint 350 jelentkező adta le nevezését; közülük 77 énekes jutott be a második fordulóba. A legtöbben Szegeden és New Yorkban jelentkeztek, a zsűri legszigorúbbnak Gdanskban bizonyult.

Az első alkalommal 2008-ban, a Mezzo Televízióval közös operaverseny és fesztivál során az a tehetséges fiatal nyer, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj komplex szakmai kívánalmait, így az operaéneklést, a színpadi mozgást és nem utolsó sorban a színészetet. Ahhoz, hogy ezt a zsűri és a közönség is megítélhesse, a versenyzőket operaelőadásokban kell látniuk, ezért a fesztivál kész produkciókat hoz létre négy külföldi és egy magyar operaházzal együttműködésben.

A korhatár nélküli, kétfordulós verseny első körében a szakmai zsűri a hangi adottságok, muzikalitás illetve az énektudás alapján válogatta ki a továbbjutó versenyzőket. Ebben a fordulóban két, különböző stílusú, szabadon választott operaáriát kellett a jelentkezőknek bemutatniuk. Az áriákat eredeti nyelven, kotta és változtatás nélkül kellett előadni.

New York-ban a jelentkezők többsége helyi illetőségű volt, de természetesen más államokból, sőt Kanadából is megmérették magukat énekesek. A tengerentúli meghallgatáson az egyik legrangosabb és legnevesebb zenei képzést adó iskola, a New York-i Juilliard School számos, végzett hallgatója is részt vett. A válogatásra két magyar résztvevő is nevezett.

Brémában, a forduló második helyszínén elsősorban német versenyzők mérték össze tudásukat a zsűri előtt, míg a szegedi meghallgatás során a rendkívül erős hazai mezőny mellett megmérették magukat a Bukaresti Operából, Csehországból, Svájcból, Ausztriából érkező énekesek is. Tizenegy hazai jelentkező nevezését a Szegedi Nemzeti Színház segítette.

Pál Tamás karnagy, a szegedi zsűri egyik tagja elmondta: „Ekkora érdeklődést operaverseny Magyarországon még nem váltott ki. Ennek oka szerintem többek között abban rejlik, hogy nincs korhatár, így a 20 éves korosztálytól az 50 felettiig mindenki képviseltethette magát. A valóban integráló verseny további specifikuma, hogy szerepre válogattunk. Philip de Chalendar zsűritársammal együtt kettős szempont vezérelt bennünket: elsősorban a tehetség, másodsorban az adott szerepek.”

Rennes-ben a francia közlekedési dolgozók sztrájkja miatt a meghallgatás rövidebb lett: így számos, a versenyre jelentkező énekes nevezését el kellett utasítani. A 67 szerencsés pályázó között – a franciákon túl – angol és német tehetségek is bemutathatták tudásukat. A zsűri véleménye szerint a kizárólag professzionális előadók alkotta mezőnyben a 20 évestől a 60 éves korúig mindenki magas fokú felkészültségről, továbbá a verseny szabályainak pontos ismeretéről tett tanúbizonyságot.

A meghallgatások utolsó helyszínéül szolgáló Gdansk-ban több olyan énekes is jelentkezett meghallgatásra, akik korábban már egy másik helyszínen nem tudtak megjelenni vagy ott sikertelenül próbálkoztak. A nemzetközi mezőnyt lengyel, német, orosz, belga, olasz és portugál versenyzők alkották. Az első forduló során a Gdansk-i zsűri bizonyult a legszigorúbbnak: a versenyszerepekre összesen 7 főt juttattak tovább a lehetséges 20 helyett. (A kiírás szerint az összesen 20 versenyszerepre mind az öt helyszínen 1-1 szereplőt juttathatott tovább a helyi zsűri.)

A második forduló 2008. január 28-án veszi kezdetét Szegeden. A három napos válogatás során a fesztivál öt operaprodukciójának rendezője a jelentkezők színészi képességei alapján dönti el, hogy az első fordulóban továbbjutottak közül kik alkotják majd az öt produkció végleges szereposztását. Így érvényesül a versenykiírásban található komplex kívánalom: a legmagasabb szintű énektudással, ugyanakkor kiváló színészi kvalitással is rendelkező pályázók kapjanak szerepet. A névsort a második forduló végeztével, 2008. január 31-én teszik közzé.

Az elkészült produkciókat az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval harmadik fordulójában (a döntő), 2008. november 2-17. között tekinthetik meg a nézők a Szegedi Nemzeti Színházban. A fesztivált Gálaest zárja, melyet – mint az egyes produkciókat is – a Magyar Televízió és a Mezzo Televízió is közvetíti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

A politika vált a legfőbb beszédtémává. Ennek nem kéne így lennie.

Októberben mutatják be Budapesten Eötvös Péter tizenöt éves operáját, az Angyalok Amerikában. Ennek kapcsán olvasható interjú a világ egyik legkeresettebb operaszerzőjével.
Zenés színház ajánló

A „Hazám, hazám”-áriát is elénekli Ninh Long a Palotakoncerteken

Alig pár hét, és ismét operettslágerektől lesz hangos az Oroszlános udvar, ahol a hagyományokhoz híven idén is megrendezik a műfaj szerelmeseinek nyári ünnepét, a Budavári Palotakoncerteket. A Budapesti Operettszínház jól ismert sztárjai mellett új tehetségek is színpadra állnak, aki óriási lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába.
Zenés színház ajánló

Az operettrajongók ünnepe lesz ez a két nap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 20-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Auksz Évával, Lombos Pállal, Mits Gergellyel és Vadász Dániellel. Utóbbi a Budavári Palotakoncertek producere, amelyet augusztus 2-án és 3-án rendeznek meg.
Zenés színház előzetes

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Zenés színház magazin

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.