Zenés színház

Az első forduló

2007.12.12. 00:00
Ajánlom
Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című rendezvénysorozat meghallgatásai 2007. november 6. és 30. között zajlottak New York-ban, Brémában, Szegeden, Rennes-ben és Gdansk-ban. A selejtezőkre összesen több mint 350 jelentkező adta le nevezését; közülük 77 énekes jutott be a második fordulóba. A legtöbben Szegeden és New Yorkban jelentkeztek, a zsűri legszigorúbbnak Gdanskban bizonyult.

Az első alkalommal 2008-ban, a Mezzo Televízióval közös operaverseny és fesztivál során az a tehetséges fiatal nyer, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj komplex szakmai kívánalmait, így az operaéneklést, a színpadi mozgást és nem utolsó sorban a színészetet. Ahhoz, hogy ezt a zsűri és a közönség is megítélhesse, a versenyzőket operaelőadásokban kell látniuk, ezért a fesztivál kész produkciókat hoz létre négy külföldi és egy magyar operaházzal együttműködésben.

A korhatár nélküli, kétfordulós verseny első körében a szakmai zsűri a hangi adottságok, muzikalitás illetve az énektudás alapján válogatta ki a továbbjutó versenyzőket. Ebben a fordulóban két, különböző stílusú, szabadon választott operaáriát kellett a jelentkezőknek bemutatniuk. Az áriákat eredeti nyelven, kotta és változtatás nélkül kellett előadni.

New York-ban a jelentkezők többsége helyi illetőségű volt, de természetesen más államokból, sőt Kanadából is megmérették magukat énekesek. A tengerentúli meghallgatáson az egyik legrangosabb és legnevesebb zenei képzést adó iskola, a New York-i Juilliard School számos, végzett hallgatója is részt vett. A válogatásra két magyar résztvevő is nevezett.

Brémában, a forduló második helyszínén elsősorban német versenyzők mérték össze tudásukat a zsűri előtt, míg a szegedi meghallgatás során a rendkívül erős hazai mezőny mellett megmérették magukat a Bukaresti Operából, Csehországból, Svájcból, Ausztriából érkező énekesek is. Tizenegy hazai jelentkező nevezését a Szegedi Nemzeti Színház segítette.

Pál Tamás karnagy, a szegedi zsűri egyik tagja elmondta: „Ekkora érdeklődést operaverseny Magyarországon még nem váltott ki. Ennek oka szerintem többek között abban rejlik, hogy nincs korhatár, így a 20 éves korosztálytól az 50 felettiig mindenki képviseltethette magát. A valóban integráló verseny további specifikuma, hogy szerepre válogattunk. Philip de Chalendar zsűritársammal együtt kettős szempont vezérelt bennünket: elsősorban a tehetség, másodsorban az adott szerepek.”

Rennes-ben a francia közlekedési dolgozók sztrájkja miatt a meghallgatás rövidebb lett: így számos, a versenyre jelentkező énekes nevezését el kellett utasítani. A 67 szerencsés pályázó között – a franciákon túl – angol és német tehetségek is bemutathatták tudásukat. A zsűri véleménye szerint a kizárólag professzionális előadók alkotta mezőnyben a 20 évestől a 60 éves korúig mindenki magas fokú felkészültségről, továbbá a verseny szabályainak pontos ismeretéről tett tanúbizonyságot.

A meghallgatások utolsó helyszínéül szolgáló Gdansk-ban több olyan énekes is jelentkezett meghallgatásra, akik korábban már egy másik helyszínen nem tudtak megjelenni vagy ott sikertelenül próbálkoztak. A nemzetközi mezőnyt lengyel, német, orosz, belga, olasz és portugál versenyzők alkották. Az első forduló során a Gdansk-i zsűri bizonyult a legszigorúbbnak: a versenyszerepekre összesen 7 főt juttattak tovább a lehetséges 20 helyett. (A kiírás szerint az összesen 20 versenyszerepre mind az öt helyszínen 1-1 szereplőt juttathatott tovább a helyi zsűri.)

A második forduló 2008. január 28-án veszi kezdetét Szegeden. A három napos válogatás során a fesztivál öt operaprodukciójának rendezője a jelentkezők színészi képességei alapján dönti el, hogy az első fordulóban továbbjutottak közül kik alkotják majd az öt produkció végleges szereposztását. Így érvényesül a versenykiírásban található komplex kívánalom: a legmagasabb szintű énektudással, ugyanakkor kiváló színészi kvalitással is rendelkező pályázók kapjanak szerepet. A névsort a második forduló végeztével, 2008. január 31-én teszik közzé.

Az elkészült produkciókat az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval harmadik fordulójában (a döntő), 2008. november 2-17. között tekinthetik meg a nézők a Szegedi Nemzeti Színházban. A fesztivált Gálaest zárja, melyet – mint az egyes produkciókat is – a Magyar Televízió és a Mezzo Televízió is közvetíti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.