Zenés színház

Az első forduló

2007.12.12. 00:00
Ajánlom
Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című rendezvénysorozat meghallgatásai 2007. november 6. és 30. között zajlottak New York-ban, Brémában, Szegeden, Rennes-ben és Gdansk-ban. A selejtezőkre összesen több mint 350 jelentkező adta le nevezését; közülük 77 énekes jutott be a második fordulóba. A legtöbben Szegeden és New Yorkban jelentkeztek, a zsűri legszigorúbbnak Gdanskban bizonyult.

Az első alkalommal 2008-ban, a Mezzo Televízióval közös operaverseny és fesztivál során az a tehetséges fiatal nyer, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj komplex szakmai kívánalmait, így az operaéneklést, a színpadi mozgást és nem utolsó sorban a színészetet. Ahhoz, hogy ezt a zsűri és a közönség is megítélhesse, a versenyzőket operaelőadásokban kell látniuk, ezért a fesztivál kész produkciókat hoz létre négy külföldi és egy magyar operaházzal együttműködésben.

A korhatár nélküli, kétfordulós verseny első körében a szakmai zsűri a hangi adottságok, muzikalitás illetve az énektudás alapján válogatta ki a továbbjutó versenyzőket. Ebben a fordulóban két, különböző stílusú, szabadon választott operaáriát kellett a jelentkezőknek bemutatniuk. Az áriákat eredeti nyelven, kotta és változtatás nélkül kellett előadni.

New York-ban a jelentkezők többsége helyi illetőségű volt, de természetesen más államokból, sőt Kanadából is megmérették magukat énekesek. A tengerentúli meghallgatáson az egyik legrangosabb és legnevesebb zenei képzést adó iskola, a New York-i Juilliard School számos, végzett hallgatója is részt vett. A válogatásra két magyar résztvevő is nevezett.

Brémában, a forduló második helyszínén elsősorban német versenyzők mérték össze tudásukat a zsűri előtt, míg a szegedi meghallgatás során a rendkívül erős hazai mezőny mellett megmérették magukat a Bukaresti Operából, Csehországból, Svájcból, Ausztriából érkező énekesek is. Tizenegy hazai jelentkező nevezését a Szegedi Nemzeti Színház segítette.

Pál Tamás karnagy, a szegedi zsűri egyik tagja elmondta: „Ekkora érdeklődést operaverseny Magyarországon még nem váltott ki. Ennek oka szerintem többek között abban rejlik, hogy nincs korhatár, így a 20 éves korosztálytól az 50 felettiig mindenki képviseltethette magát. A valóban integráló verseny további specifikuma, hogy szerepre válogattunk. Philip de Chalendar zsűritársammal együtt kettős szempont vezérelt bennünket: elsősorban a tehetség, másodsorban az adott szerepek.”

Rennes-ben a francia közlekedési dolgozók sztrájkja miatt a meghallgatás rövidebb lett: így számos, a versenyre jelentkező énekes nevezését el kellett utasítani. A 67 szerencsés pályázó között – a franciákon túl – angol és német tehetségek is bemutathatták tudásukat. A zsűri véleménye szerint a kizárólag professzionális előadók alkotta mezőnyben a 20 évestől a 60 éves korúig mindenki magas fokú felkészültségről, továbbá a verseny szabályainak pontos ismeretéről tett tanúbizonyságot.

A meghallgatások utolsó helyszínéül szolgáló Gdansk-ban több olyan énekes is jelentkezett meghallgatásra, akik korábban már egy másik helyszínen nem tudtak megjelenni vagy ott sikertelenül próbálkoztak. A nemzetközi mezőnyt lengyel, német, orosz, belga, olasz és portugál versenyzők alkották. Az első forduló során a Gdansk-i zsűri bizonyult a legszigorúbbnak: a versenyszerepekre összesen 7 főt juttattak tovább a lehetséges 20 helyett. (A kiírás szerint az összesen 20 versenyszerepre mind az öt helyszínen 1-1 szereplőt juttathatott tovább a helyi zsűri.)

A második forduló 2008. január 28-án veszi kezdetét Szegeden. A három napos válogatás során a fesztivál öt operaprodukciójának rendezője a jelentkezők színészi képességei alapján dönti el, hogy az első fordulóban továbbjutottak közül kik alkotják majd az öt produkció végleges szereposztását. Így érvényesül a versenykiírásban található komplex kívánalom: a legmagasabb szintű énektudással, ugyanakkor kiváló színészi kvalitással is rendelkező pályázók kapjanak szerepet. A névsort a második forduló végeztével, 2008. január 31-én teszik közzé.

Az elkészült produkciókat az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval harmadik fordulójában (a döntő), 2008. november 2-17. között tekinthetik meg a nézők a Szegedi Nemzeti Színházban. A fesztivált Gálaest zárja, melyet – mint az egyes produkciókat is – a Magyar Televízió és a Mezzo Televízió is közvetíti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.
Zenés színház hír

Jövőre halasztják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia.