Zenés színház

Az énekes, aki kis híján megölte az Éj királynőjét

2014.11.27. 12:44
Ajánlom
Életében egyetlen tiszta hangot nem énekelt ki, a ritmus született ellensége volt, mégis ezrek rajongtak érte. Florence Foster Jenkins hamarosan a mozikban tér vissza.

Azt mondják, énekelni mindenki tud. Azt azonban már ritkábban teszik hozzá, hogy ettől még nem lesz mindenkiből operaénekes. A mondat második feléről vélhetően maga Florence Foster Jenkins is lemaradt, aki azonban így az opera történetének egyik legszórakoztatóbb alakjává vált, és elnyerhette a minden idők legrosszabb énekesének járó címet.

Hogy Jenkins valóban abban a tévhitben élte-e le életét, hogy tud énekelni, vagy egyszerűen csak a saját szórakoztatására vállalt kínosabbnál kínosabb fellépéseket, az a mai napig nem egyértelmű. Ami azonban biztos, hogy gyerekkorától kezdve megrögzötten vágyott a színpadra, így miután dúsgazdag szülei eltiltották az énekesi pályától, megszökött otthonról. És várt. Egész pontosan negyvenegy éves koráig, amikor is apja halálával egy jelentősebb örökséghez jutott. Az összeg elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy elindítsa késői karrierjét, és az sem ártott meg neki, hogy idő közben élettársa személyében menedzserre is lelet.

Fellépéseit javarészt kisebb szalonokba szervezte, ahol saját tervezésű, szürreális jelmezeiben lépett a színpadra, gyakran rózsákat hajigálva a közönség soraiba, amiket aztán a produkció végén visszakért a nézőktől. Tragikus vokális teljesítménye, elviselhetetlen kiejtése ugyan gyakran tette Jenkinst a kritikusok céltáblájává, szép lassan mégis kialakította saját - vélhetően katasztrófaturistákból álló - rajongótáborát.  Az ő követelésük előtt is hajolt meg 1944-ben a Carnegie Hall vezetősége, amikor a koncertet szervezett az akkor hetvenhét éves művésznőnek - az estre hetekkel korábban minden jegy elfogyott. Jenkins egy hónappal a koncert után hunyt el.

Az énekesnő neve a jövőben valamivel gyakrabban fog előkerülni, életéből ugyanis a tervek szerint Meryl Streep és Hugh Grant főszereplésével készül film. Streepnek nem lesz könnyű dolga: Jenkinszel ellentétben neki ugyanis van hangja. Legközelebb például egy Sondheim-musiclaben lesz látható, erről bővebben itt írtunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.