Zenés színház

Az énekes, aki kis híján megölte az Éj királynőjét

2014.11.27. 12:44
Ajánlom
Életében egyetlen tiszta hangot nem énekelt ki, a ritmus született ellensége volt, mégis ezrek rajongtak érte. Florence Foster Jenkins hamarosan a mozikban tér vissza.

Azt mondják, énekelni mindenki tud. Azt azonban már ritkábban teszik hozzá, hogy ettől még nem lesz mindenkiből operaénekes. A mondat második feléről vélhetően maga Florence Foster Jenkins is lemaradt, aki azonban így az opera történetének egyik legszórakoztatóbb alakjává vált, és elnyerhette a minden idők legrosszabb énekesének járó címet.

Hogy Jenkins valóban abban a tévhitben élte-e le életét, hogy tud énekelni, vagy egyszerűen csak a saját szórakoztatására vállalt kínosabbnál kínosabb fellépéseket, az a mai napig nem egyértelmű. Ami azonban biztos, hogy gyerekkorától kezdve megrögzötten vágyott a színpadra, így miután dúsgazdag szülei eltiltották az énekesi pályától, megszökött otthonról. És várt. Egész pontosan negyvenegy éves koráig, amikor is apja halálával egy jelentősebb örökséghez jutott. Az összeg elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy elindítsa késői karrierjét, és az sem ártott meg neki, hogy idő közben élettársa személyében menedzserre is lelet.

Fellépéseit javarészt kisebb szalonokba szervezte, ahol saját tervezésű, szürreális jelmezeiben lépett a színpadra, gyakran rózsákat hajigálva a közönség soraiba, amiket aztán a produkció végén visszakért a nézőktől. Tragikus vokális teljesítménye, elviselhetetlen kiejtése ugyan gyakran tette Jenkinst a kritikusok céltáblájává, szép lassan mégis kialakította saját - vélhetően katasztrófaturistákból álló - rajongótáborát.  Az ő követelésük előtt is hajolt meg 1944-ben a Carnegie Hall vezetősége, amikor a koncertet szervezett az akkor hetvenhét éves művésznőnek - az estre hetekkel korábban minden jegy elfogyott. Jenkins egy hónappal a koncert után hunyt el.

Az énekesnő neve a jövőben valamivel gyakrabban fog előkerülni, életéből ugyanis a tervek szerint Meryl Streep és Hugh Grant főszereplésével készül film. Streepnek nem lesz könnyű dolga: Jenkinszel ellentétben neki ugyanis van hangja. Legközelebb például egy Sondheim-musiclaben lesz látható, erről bővebben itt írtunk.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncert az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Zenés színház interjú

Minden este egy robbanás – Interjú Alföldi Róberttel

A legendás West Side Story bemutatójával zárja idei évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok. A mű, musicaltől szokatlan módon, olyan kérdéseket is feszeget, mint a bevándorlás, társadalmi különbségek, faji előítéletek és az erőszak. A most készülő produkcióról a rendezővel, Alföldi Róberttel beszélgettünk.
Zenés színház magazin

Turandot a Kőfejtőben – Ázsiai környezetet varázsoltak Szentmargitbányára (GALÉRIA)

Július 14-én tartották Puccini operájának premierjét különleges környezetben, a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház interjú

"Kellő hittel, elszántsággal és felkészültséggel" - Beszélgetés Homonnay Zsolttal

Harminc éve van a pályán, és nemrég nagy szakmai elismerésben részesült. Befejezte rendezői tanulmányait, és szeptembertől már az SZFE-n tanít, ráadásul nyáron sem pihen, és lassan az újabb évadra is megkezdődik a felkészülés. Homonnay Zsolttal, a Budapesti Operettszínház művészével beszélgettünk. (X)