Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

2021.12.07. 14:40
Ajánlom
A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

Pitti Katalin 1951. december 7-én született Szentesen. Tanulmányait Budapesten végezte. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Sík Olga és Bán Melitta, a Zeneakadémián dr. Sipos Jenő növendéke volt. 1978-ban lett a Magyar Állami Operaház tagja, ahol Verdi és Puccini szerepeiben aratta legnagyobb sikereit. Pályafutása alatt a világ számos országában megfordult, gyakran lépett fel oratóriumokban, illetve operett-előadásokban is. Érzékeny líraisága sokak kedvencévé tette. Emlékezetes szerepeiből mutatunk néhány felvételt.

Verdi: Traviata

Pitti Katalin egyik legfontosabb szerepe a tévedt nő, Violetta volt, Verdi operájából. A felvételen a korszak szokásainak megfelelően magyarul énekel, a koncert karmestere Medveczky Ádám.

Verdi: Otello

1978-ban a Magyar Televízió operafilmet készített Verdi Otellójából, melyben a pályakezdő Pitti Katalin Desdemona szerepét énekelte, olyan nagyságok mellett, mint Simándy József és Melis György. A film zenéjét Ferencsik János vezényelte.

Puccini: Pillangókisasszony

Pitti Katalin pályájának másik kiemelkedő szerepe Cso-cso-szán volt, egy újabb szenvedő nőalak, akinek lelki küzdelmeit különleges érzékenységgel adta át. Az 1983-ban az Erkel Színházban felvett előadásrészleten a címszereplő nagyáriája hangzik el.

Erkel: Dózsa György

Erkel Ferenc ritkán hallható történelmi operáját 1994-ben tűzte műsorra az Erkel Színház. Az előadásban Pitti Katalin Csáky Laurát, a férfiaknak hazaszeretetből példát mutató nemes lányt formálta meg.

Lehár: A víg özvegy

Ahogyan olyan sok operaénekes esetében, Pitti Katalin operettrepertoárján is helyet kapott Glavári Hanna. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon színre került előadás részletében a Vilja-dal hallható.

Fejléckép: Pitti Katalin (forrás: Opera Archívuma)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Zenés színház ajánló

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház magazin

Ahol a legnagyobbaknak is remegett a lába – Felfedezőúton a milánói Scalában

Új sorozatunkban a világ leghíresebb operaházaiba kalauzoljuk el olvasóinkat, megismerhetik a helyek történetét, építészeti sajátosságait, de azt is elmeséljük, nekünk milyen tapasztalataink voltak ott, és mire számítson, aki felkeresné az operajátszás ezen nevezetességeit.
Zenés színház interjú

Dinamikus, modern és mai – Beszélgetés Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel

Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettje a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt is tiszteleg. A Budapesti Operettszínház készülő előadásáról Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Az Operettszínház eredeti verzióban mutatja be a Mária főhadnagyot

A férfiruhába bújt női forradalmár történetét a Magyar Operett Éve és az 1848-as események 175. évfordulója alkalmából állítják színpadra.