Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

2021.12.07. 14:40
Ajánlom
A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

Pitti Katalin 1951. december 7-én született Szentesen. Tanulmányait Budapesten végezte. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Sík Olga és Bán Melitta, a Zeneakadémián dr. Sipos Jenő növendéke volt. 1978-ban lett a Magyar Állami Operaház tagja, ahol Verdi és Puccini szerepeiben aratta legnagyobb sikereit. Pályafutása alatt a világ számos országában megfordult, gyakran lépett fel oratóriumokban, illetve operett-előadásokban is. Érzékeny líraisága sokak kedvencévé tette. Emlékezetes szerepeiből mutatunk néhány felvételt.

Verdi: Traviata

Pitti Katalin egyik legfontosabb szerepe a tévedt nő, Violetta volt, Verdi operájából. A felvételen a korszak szokásainak megfelelően magyarul énekel, a koncert karmestere Medveczky Ádám.

Verdi: Otello

1978-ban a Magyar Televízió operafilmet készített Verdi Otellójából, melyben a pályakezdő Pitti Katalin Desdemona szerepét énekelte, olyan nagyságok mellett, mint Simándy József és Melis György. A film zenéjét Ferencsik János vezényelte.

Puccini: Pillangókisasszony

Pitti Katalin pályájának másik kiemelkedő szerepe Cso-cso-szán volt, egy újabb szenvedő nőalak, akinek lelki küzdelmeit különleges érzékenységgel adta át. Az 1983-ban az Erkel Színházban felvett előadásrészleten a címszereplő nagyáriája hangzik el.

Erkel: Dózsa György

Erkel Ferenc ritkán hallható történelmi operáját 1994-ben tűzte műsorra az Erkel Színház. Az előadásban Pitti Katalin Csáky Laurát, a férfiaknak hazaszeretetből példát mutató nemes lányt formálta meg.

Lehár: A víg özvegy

Ahogyan olyan sok operaénekes esetében, Pitti Katalin operettrepertoárján is helyet kapott Glavári Hanna. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon színre került előadás részletében a Vilja-dal hallható.

Fejléckép: Pitti Katalin (forrás: Opera Archívuma)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában. 
Zenés színház interjú

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Zenés színház elhunyt

Elhunyt Michael Boder karmester

A nemzetközi hírű operadirigenst, aki idén húsvétkor a Magyar Állami Operaház Parsifal-produkcióját vezényelte, hatvanöt éves korában érte a halál – tette közzé az intézmény.
Zenés színház interjú

Nekünk találkozni kellett – interjú Nádasi Veronikával, a Carmen-musical címszereplőjével

Április 19-én, 20-án és 21-én először láthatja Magyarországon a közönség Frank Wildhorn Carmen című musicaljét a Budapesti Operettszínházban. Az első szereposztásban címszerepet alakító Nádasi Veronika számára méltó feladatot jelent ennek a minden porcikájában nagybetűs nőnek a megformálása.
Zenés színház hír

Kálmán Péter a következő évad Kamaraénekese az Operában

A népszerű basszbaritont húsvétvasárnap, a Parsifal-előadását követő tapsrend alatt érte a meglepetésszerű bejelentés, hogy a következő szezonban ő lesz a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerésének egyik kitüntetettje.