Zenés színház

Az év operaeseménye 2009

2009.12.28. 10:50
Ajánlom
Vége az évnek – itt az idő az idei élmények összegzésére. Ön mire emlékszik szívesen? A 2009-es esztendő legjelentősebb operaeseményei közül tallózó válogatásunk végén szavazhat, melyik produkciót tartotta legemlékezetesebbnek!

Az év első nagy dobása a március 11-én volt a Müpában, ahol Fischer Iván dirigálásával "előadásszerű koncerten" adta elő a Figaro házasságát a Budapesti Fesztiválzenekar olyan szólistákkal, mint Markus Werba, Dominique Labelle, Váradi Zita, Marco Vinco, Katharina Kammerloher, Robert Lloyd, Marie McLaughlin és Rodolphe Briand. Kritikánk ide kattintva olvasható.

Az április vele végződött, a május vele kezdődött. Három este, három repertoár, két helyszín, egy énekesnő. Cecilia Bartoli, "a varázslónő", "az éneklő zsenialitás", "a muzsika hangja" Budapesten járt.

Április utolsó napján régi adósságát törlesztette az Operaház: barokk opera került a repertoárra. Händel Xerxesét Kovalik Balázs rendezte. "Senki ne sajnálja se az időt, se az energiát - nézze meg az előadást" - írt egyik fórumozónk.

Berlioz operájának, a Faust elkárhozásának magyarországi bemutatójára 163 évet kelett várnunk. Szegeden tartották a premiert, a Juronics Tamás rendezte a "káprázatos spektákulumnak" is beillő előadást.

Júniusban a Miskolci Operafesztiválon két Berg-opera előadása lepte meg a nézőket. A Moszkvai Helikon Opera a Luluval érkezett, a Gerai Állami Színház és a Miskolci Operafesztivál közös produkciójaként pedig a Wozzecket mutatták be.

A Rajna kincse, A walkür, a Siegfried és Az istenek alkonya - a Budapesti Wagner-napokon ebben az évben kétszer is bezárult a Ring.

"Egy teljes produkcióért felelős, s roppant tudatos művész számára persze lehetetlenség mindenestül visszagyerekesedni, s a komoly fölnőtt nézőknek sem könnyű reflektálatlanul átélni a kisded mese cselekményét." Hans Krása kisoperáját, a Brundibárt Novák Eszter állította színpadra a Müpában, a karmester Fischer Iván volt.

A Theater an der Wien előadását, Rossini Tancredijét néhány nappal a bécsi premier után, koncertszerű változatban a Zeneakadémián láthattuk-hallhattuk.

Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval második kiadására és Szegedre figyeltek az operabarátok november elején. Szerintünk két produkció  emelkedett ki a mezőnyből: a bienne-i színház két egyfelvonásosát (Bohuslav Martinů: Alexandre bis, Maurice Ravel: Pásztoróra) Bagó Bertalan rendezésében, Balczó Péter közreműködésével, valamint az Ostravából érkezett Telihay Péter-rendezés, a Vita, amelyet a zeneszerző is megtekintett.

És aztán eljött az év vége, amikor Edita Gruberova, a belcanto királynője Bellini Normájának címszerepében aratott sokperces álló ovációval kísért sikert a Müpában.

Tehát: mi volt 2009 legemlékezeteseb operaeseménye? Szavazásra fel!

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.