Zenés színház

Az Ibusár is elbúcsúzott

2011.05.28. 09:48
Ajánlom
Több mint két év után intett búcsút a társulat Parti Nagy Lajos Ibusárjának. Az utolsó előadás apropóján kérdeztük a két főszereplőt, milyen érzésekkel "temették" a darabot.

Mindkét művésznek fáj a szíve a darabért, hiszen emlékezetes szériát tudhatnak maguk mögött. "Sokféle csodában volt már részem a Raktárszínház előadásaiban és mind nagy élmény volt számomra, de ez az előadás azért különösen kedves, mert ritkán adatik meg egy színésznő életében, hogy egy este, egy színpadon, a női lélek két ilyen szélsőséges alakját élhesse át, mint amilyen Jolán és Amália figurája, Parti Nagy Lajos remekművében. Mindig felemelő érzés, amikor a színpadon az álomvilág, vagy valamilyen varázslatos helyszín jelenik meg, ezért is szeretem annyira a zenés darabokat, hisz az Operettszínház előadásaiból ez sem hiányozhat" - mesélte Siménfalvy Ágota. "Örülök, hogy Béres Attilával, illetve ezzel a remek csapattal része lehettem ennek a produkciónak, amitől úgy érzem, a próbák alatt eleinte mindannyian tartottunk kicsit, hisz a mai napig, minden egyes előadáson újabb és újabb rétegei tárultak fel, minket is meglep sokszor, hogy milyen mély és összetett, szívet facsaró ez a történet" - tette hozzá a színésznő.

Mészáros Árpád Zsolt szerint a lehető legjobb időpontban került színre ez, az elvágyódásról, a kilátástalanságról is szóló mű, hiszen "minden nap kapunk hírt valami negatívumról, legyen az elzárt gázcsap, pénzügyi válság vagy balesetveszélyes utak...". A művész hozzátette: "Nagyon szerettem és szeretem a szerepemet, amely közelebb áll a prózához, ebben az előadásban megfontoltabb művészi játékra van szükség. Sajnálom, hogy lekerült repertoárról a darab, hiszen egy magyar szerző remekművéről van szó, amely, úgy fogalmaznék, görbe tükröt tartunk az operettműfajnak."

Az utolsó előadáson ugyanazokat láthatták a nézők a színpadon, akiket a bemutatón, hiszen végig változatlan szereposztásban futott a huszerettnek keresztelt darab: Siménfalvy Ágota (Sárbogárdi Jolán/Amália), Mészáros Árpád Zsolt (Kleisermann Mihály/Bajkhállóy Richard), Lehoczky Zsuzsa (Anyuska/Leopold főhercegné), Földes Tamás (Vargányai Gusztáv/Talpighy Gusztáv), Faragó András (Jénai Pali/Istensegítsy Kálmán), Kéringer László (Utas/...).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.