Zenés színház

Az Istenek alkonya öt percben

2014.05.27. 11:45
Ajánlom
A horvátországi Hvar szigetén megrendezett Prix Marulic Fesztiválon a negyedik helyezést érte el a Bartók rádió Operamesék rövidre vágva című sorozatából az Istenek alkonya című Wagner-operából készült műsor.

A tizennyolcadik alkalommal megrendezett, május 25-én zárult rangos nemzetközi rádiós versenyre benevezett ötperces alkotást a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. ötlete és megrendelése alapján a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) alkotói csapata készítette el: Kovács Sándor író, Bognár Monika rendező, Kakó Gyula zenei szerkesztő és Liszkai Károly hangmérnök.

A fesztiválon három kategóriában (hangjáték, dokumentum műsorok és rövid művek) összesen huszonkét ország produkciói versenyeztek a három fődíjért és a további helyezésekért. A versenydarabok között szerepelt többek között ausztrál, ír, angol, dán, kínai, iráni, cseh, lengyel, olasz, spanyol, német és osztrák közszolgálati műsor is. Az előzsűri hetvennyolc benevezett műből választotta ki azt a negyvenhárom alkotást, amelyből végül kilenc kapott díjat. A nemzetközi zsűri tagja volt Markovits Ferenc, a Magyar Rádió programszerkesztője is.

A magyar művel kapcsolatban a zsűri tagjai elmondták, hogy nagyon nehéz ilyen rövid időtartamban hatásosan és figyelemfelkeltően összefoglalni egy ilyen bonyolult opera történetét. Értékelésükben elismeréssel szóltak arról, hogy a magyar műsor készítőinek sikerült maradéktalanul "tömöríteni" a zeneművet, s ráadásul ellenállhatatlanul humoros formában és magas színvonalon - áll a közleményben.

Az öt perc egy pszichiátriai kezelés története, mely során az egyik főszereplő, Gutrune gyógyírt keres lelki problémáira. Miközben elmondja, mi minden nyomasztja, kibontakozik az opera cselekménye és a szereplőket is megismerik a hallgatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.
Zenés színház kritika

Dadaista baba

Kortárs-ifjúsági-abszurd-bábopera – a négy jelzőből egy is elég, hogy a közönség előre tudja, nem szokványos élményben lesz része. Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című darabja nem csupán megfelelt elvárásainknak, de felül is múlta azokat.