Zenés színház

Az ombudsmanhoz fordult a néző, amiért a harmadik emeleti jeggyel nem látogathatja az Operaház alsóbb szintjeit

2023.04.24. 16:30
Ajánlom
A Magyar Narancs számolt be arról, hogy egy néző az Alapvető Jogok Biztosához fordult, amiért az oldalsó lépcsőn keresztül kellett elfoglalnia a helyét az Operaház harmadik emeletén, és nem használhatta az alsóbb szintek közönségforgalmi tereit.

Az ombudsmanhoz fordult, majd a kedvezőtlen válasz miatt beperelte a hivatalt az a néző, aki kifogásolta, hogy az Operaház harmadik emeletére szóló jegyével állítása szerint „hátrányos megkülönböztetés” érte – számolt be a Magyar Narancs. A férfi azt kifogásolta, hogy nem tekintheti meg a felújítás után tavaly márciusban újranyitott Operaház belső tereit, nem használhatja a földszinti ruhatárat, illetve büfét. Megkeresésére a Magyar Állami Operaház értékesítési osztálya azt válaszolta,

az épület szintjei egészen az 1884-es megnyitó óta külön-külön látogathatóak, és ezen a jövőben sem szeretnének változtatni, hogy „elkerüljék a feltorlódott tömeget”,

ugyanakkor minden szolgáltatás elérhető a harmadik emeleten is. A néző ezután január 24-én az Alapvető Jogok Biztosához fordult, keresetében a művelődéshez és a kulturális értékekhez való hozzáférés jogára hivatkozott. Mikor elutasító választ kapott, beperelte a hivatalt, mert szerinte az nem végzett megfelelő munkát.

A Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára kiírt pályázat jelentkezési határideje március 28-án zárult le, így jelenleg is igen sok figyelem irányul az intézményre és mindazokra a gyakorlatokra, amelyek területén a nézők vagy a szakma egy része változást szeretne.

Gyakran felmerülő kérdést jelentenek az intézmény magas jegyárai: az Operaház földszintjére egy alap árkategóriás előadáson ugyanis 19 300 és 34 700 forint közötti áron lehet jegyet vásárolni,

a páholyok pedig csak egyben válthatók meg. Megkeresésünkre ugyanakkor az intézmény képviselője elmondta: számos kedvezménnyel próbálják hozzáférhetővé tenni a jobb helyeket a nagyközönség számára is, amelyekről a közönség a jövő évi műsorfüzetből tájékozódhat. Így a tavasszal elindult OperAppban hűségpontokat lehet gyűjteni kedvezményekért, a főpróbákra pedig diákok, nyugdíjasok, illetve különböző állami szervezetek dolgozói számára biztosítanak jegyeket. Kedvezményes áron látogathatók továbbá a matinék, illetve a diákok és a családok számára is kínálnak olcsóbb jegyvásárlási lehetőségeket.

A Magyar Állami Operaházról és a főigazgatói pályázatról szóló híreink itt érhetők el.

Fejléckép: A Magyar Állami Operaház főlépcsőháza (fotó/forrás: Berecz Valter / Operaház)

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Kapcsolódó

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.