Zenés színház

Az opera, amelyben Nagy Sándor orosz milliárdosként lép színpadra

2015.03.20. 10:59
Ajánlom
Káel Csaba rendezésében mutatják be Händel Nagy Sándor ünnepe című művét a Művészetek Palotájában március 28-án a Litván Nemzeti Opera és a Müpa közös produkciójában.

Az eredetileg 1736-ban Londonban bemutatott oratórium 2014 júniusában a Vilniusi Fesztiválon debütált Káel Csaba új rendezésében; az előadást az idei szezonban már repertoárdarabként játsszák a litván fővárosban.

A 21. századra adaptált ókori történetben a perzsákat leigázó uralkodó, Nagy Sándor orosz milliárdosként lép a színpadra, és egy nagyszabású haute couture divatbemutatót rendeztet, hogy elnyerje szíve hölgye, a bosszúszomjas hetéra, a divattervezőként érvényesülni akaró Thais jóindulatát. A produkció extravagáns jelmezeit a nemzetközi divatvilág litván híressége, Juozas Statkevicius tervezte. Március 28-án a vilniusi produkciót állítják színpadra Budapesten, ahol a Művészetek Palotája hangversenytermének adottságaihoz adaptálva, félig szcenírozott változatban lesz látható.

A darabot a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar adja elő a balti premier zenei vezetője, Rolf Beck vezényletével, a főbb szerepekben Miah Persson (szoprán), Lucia Duchonová (alt), Eric Stoklossa (tenor) és Tadas Girininkas (basszus) láthatók, közreműködnek a Venekei Művek táncosai.

C9EC9AD3-1BB5-4491-89AA-105094AB4EED

Bánk bán - Magyar Állami Operaház, rend. Káel Csaba

A darab rendezője, Káel Csaba első munkája a Magyar Állami Operaházban Haydn L'infedelta delusa című operája volt 2000-ben. Két évvel később készült el Bánk bán című operafilmje, amelyet az Oscar-díjas operatőrrel, az idén 85 éves Zsigmond Vilmossal forgatott. Az operaszínpadon olyan művészekkel dolgozott már együtt, mint Marton Éva, Rost Andrea, Miklósa Erika, Jevgenyij Nyesztyerenko, Leo Nucci és José Cura.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.
Zenés színház kritika

Dadaista baba

Kortárs-ifjúsági-abszurd-bábopera – a négy jelzőből egy is elég, hogy a közönség előre tudja, nem szokványos élményben lesz része. Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című darabja nem csupán megfelelt elvárásainknak, de felül is múlta azokat.