Zenés színház

Az opera csendje

2008.09.22. 00:00
Ajánlom
Ha elvarázsol minket az opera, ha rajongunk a balett iránt, s a gyönyörű klasszikus dallamokat lenyűgöző környezetben szeretnénk élvezni, a Magyar Állami Operaház ideális helyszín. Ez az épület azonban nem csupán a zenével ragad magával minket: még a csend burkában is szól hozzánk. Ha másképp figyeljük, egy nem mindennapi látogatás kerekedhet ki belőle.

A rendkívüli események akkor kezdődtek, amikor a főbejárat helyett, a művészbejárón át léphettünk az épületbe. Nem énekeseket vagy balerinákat pillantottunk meg, hanem műszaki igazgatót, kelléktárost. S ez csupán a kezdet volt, ugyanis egy 1 órás, másfél kilométer hosszú "kulisszabarangolásra" volt lehetőségünk vasárnap a Kulturális Örökség Napjai keretében.

Utunkat természetesen hazánk legnagyobb színpadánál kezdtük: az Operaház főszínpada ugyanis mind mérete, mind berendezése tekintetében a legméretesebb. Az érzékeltetés kedvéért, néhány számadat: a színpad hossza 43 m, a mélység és magasság elképesztő méreteket ölt, például a zsinórpadlás első taposórácsa több mint 26 méteren van, ami azt jelenti, hogy a díszletek kb. eddig a magasságig fel is emelhetőek, a szerkezet 53 díszletelemhez elegendő, de ez bármikor megtoldható az 1 tonna súlyra hitelesített emelőkarok segítségével.

Miközben a berendezéseket csodáljuk, halk klasszikus zene teszi élőbbé a színpadot. Azt is megtudjuk, hogy jelenleg varrják az új függönyt, melyet januárban helyeznek fel, s a mostani függöny darabjainak máris szép sorsot szántak a művészek: van, aki a zongoráját szeretné letakarni vele, és van, aki keretbe foglalná.

Mialatt a következő nagyobb állomáshoz értünk, sok érdekesség tárult a szemünk elé: a színpad felülnézetből, öltözők sora, a balett próbaterem és a díszletfestő műhely, ahova egy emelőszerkezet segítségével közvetlenül felhúzhatóak a javításra, festésre váró darabok.

 
 

Még néhány fokot kellett megtennünk egy csigalépcsőn, s 35 méter magasan, a csillárpadláson találtuk magunkat. Egy óriási mechanikus szerkezettel húzzák fel és engedik le a 21 mázsás csillárt, 125 éve. E műveletet – mely 30-45 percet vesz igénybe – évente kétszer végzik el, működtetéséhez 6 emberre van szükség. Megépítése óta ragyogóan működik, ezért nem látták értelmét, hogy lecseréljék ezt az Európában egyedülálló eszközt.

 
 

Tovább haladunk, s egy múltidéző világba léphetünk, az ország legnagyobb jelmeztárába. Körben több mint 120 éves szekrények állnak, amíg a szem ellát, s azok fölött kis táblák jelzik az opera és balett címeket. Az egyik szekrény kitárul, és a sok-sok régi stílusú ruha katonásan sorakozva ragadja meg figyelmünket.

 
 

Nagy élmény kisétálni az ötödik emeleti teraszra, és közelről is megcsodálni a híres zeneszerzők szobor-sorát, melyet messziről, az utcáról jól ismerünk.

 
 

Utunkat a nézőtéren zárjuk, ahol különös meglepetésben van részünk: a hatalmas csillár közvetlenül a széktámlák fölött tornyosul. E terem díszítése, kivilágítása és bordó bársonya, önmagában is elvarázsol mindenkit, melynek hangulatához különleges adalékként járul hozzá a leeresztett csillár. Magával ragad bennünket, percekig senki sem szólal meg. Kiérve az épületből többen is fel-feltekintünk, s úgy tűnik, mintha már másképp néznénk rá. Azon a napon mindnyájan egy csoda részesei lehettünk.

 
 

Ezzel az eseménnyel a Magyar Állami Operaház nem csupán a már elkötelezett operahíveknek biztosított különleges alkalmat, hanem újabb lehetőséget kínált az ifjúságnak: általános iskolák, gimnáziumok is örömmel hozták el a tanulóikat. Egy ilyen élmény igen meghatározó lehet a klasszikus zene megszerettetésében, ami nagyban hozzájárul a kultúra megőrzéséhez, hiszen a mostani fiatalokból válik majd a jövő közönsége.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.
Zenés színház hír

Új bemutatóval várja 2021-et a Madách Színház

A Madách Színház újra egy világsikert hoz Magyarországra, a Broadway bemutató után először nálunk kerülhet színre Robert Horn musicalje, az Aranyoskám (Tootsie).
Zenés színház magazin

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.