Zenés színház

„Az opera, és egyáltalán a színház, nem játék, hanem az egyik legfontosabb kulturális és szakrális színtér” – Vadász Dániel is pályázik az Opera élére

2023.04.25. 09:50
Ajánlom
A Coopera igazgatója a Mandinernek adott interjúban számolt be legfontosabb terveiről, amelyeket a Magyar Állami Operaház főigazgatójaként szeretne megvalósítani.

Vadász Dániel operaénekes, jogász, a Coopera igazgatója is pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára, erről ő maga számolt be a Mandinernek adott interjújában. A közismert kulturális menedzser röviden úgy fogalmazott: rendet kell tenni az Operában, mind gazdasági, mind szervezési és művészeti kérdésekben. Más pályázókhoz hasonlóan ő is kevesebb, de magasabb színvonalú előadást szeretne tartani, vezetőtársaként pedig Pier Giorgio Morandi nemzetközi hírű karmestert és Tompa Gábor rendezőt, a Kolozsvári Magyar Állami Színház igazgatóját nevezte meg.

A pályázó együtt kíván működni a vidéki színházakkal, és a Cooperához hasonlóan utaztatható produkciókat is szeretne létrehozni, nemzetközi együttműködésben.

Ő is fontos kérdésként emelte ki az énekesek életpályamodelljét és a társulati rendszer visszaállítását, ennek kapcsán ugyanakkor hangsúlyozta, hogy meg kell szüntetni azt a rendelkezést, ami alapján az énekesek esetében öt év után határozatlan idejűvé válik a határozott időre szóló munkaszerződés. A Magyar Táncművészeti Egyetemmel való szembenállás kapcsán elmondta, az Operaháznak nem az oktatási intézmények meglévő programjaival párhuzamos képzéseket kell létrehoznia, hanem a pályára lépő művészeket kell segítenie. Ehhez az énekesek kapcsán a Ramón Vargasszal közösen indított mesterkurzus-sorozatukra, a Bel Canto Akadémiára hivatkozott, elmondása szerint az ilyen lehetőségekkel elsősorban a hazai művészeket szeretné segíteni és lehetőségekhez juttatni.

Az opera, és egyáltalán a színház, nem játék, hanem az egyik legfontosabb kulturális és szakrális színtér, ahol szellemi és lelki táplálékot kap mindenki, akiben erre nyitottság van.

A társulattal együttműködve szeretném megteremteni a feltételeit annak, hogy az Opera előadásainak révén a magyar társadalom összetartó kulturális kötőszövete estéről estére tovább erősödjön” – zárta az interjút Vadász Dániel.

Március 28-án járt le a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának jelentkezési határideje. Korábban már megerősítette indulását Rost Andrea operaénekes, aki balettigazgatónak Nagy Tamást, főrendezőnek Balázs Zoltánt, főzeneigazgatónak Káli Gábor karmestert, ügyvezető igazgatónak Mozsár Istvánt, a Magyar Állami Operaház egykori megbízott főigazgatóját kérte föl. Miklósa Erika operaénekes szintén közzétette, hogy pályázik, ő Popova Aleszja Kossuth-díjas balettművészt, táncpedagógust balettigazgatónak, Vajda Gergely Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas karmester-zeneszerzőt főzeneigazgatónak, Fabio Ceresa olasz rendezőt művészeti igazgatónak, Bonecz Ervin kulturális menedzsert főigazgató-helyettesnek kérte fel. Kesselyák Gergely karmester is nyilvánosságra hozta, hogy indul a pályázaton, főigazgató-helyettesnek és gazdasági igazgatónak Mádi Zoltánt, ügyvezető igazgatónak Herczeg Tamást, balettigazgatónak Harangozó Gyulát kérné fel, illetve folytatná az együttműködést Kocsár Balázs jelenlegi főzeneigazgatóval. A közösségi oldalán posztolt pályázatáról Alpaslan Ertüngealp is, Aczél András rendező az Index podcastjában ismertette főigazgatói terveit, Ókovács Szilveszter jelenlegi főigazgató pedig az Opera évadbejelentésén erősítette meg, hogy újra pályázik, később a közösségi médiában ezt a kijelentését annyival egészítette ki, hogy nem nevez meg vezetőtársakat, mivel azokat külön pályázattal kell kiválasztani.

Az Index értesülései szerint összesen végül tizenegy jelölt indult a főigazgatói pályázaton, a jelentkezését nyilvánosságra hozó hat pályázó mellett ismét pályázott Győriványi Ráth György karmester, az Opera korábbi főzeneigazgatója, Molnár Levente operaénekes, Horváth Ádám operaénekes, az Opera korábbi főigazgatója és Boldoghy-Kummert Péter, az Operaház zenekari művésze, a nagybőgő szólamvezetője.

A Magyar Állami Operaházról és a főigazgatói pályázatról szóló híreink itt érhetők el.

Fejléckép: Vadász Dániel (fotó/forrás: Éder Vera / Operettissima)

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Kapcsolódó

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Operaház Verdi városában – a pármai Teatro Regio

Bár Giuseppe Verdi nem itt, hanem egy közeli kistelepülésen látta meg a napvilágot, Párma és az egész környék magáénak érzi a zeneszerzőt. Sorozatunkban ezúttal a pármai Teatro Regióba kalauzoljuk az olvasókat.
Zenés színház interjú

Csak semmi komolyság! – interjú Janklovics Péterrel

„Mindennek meg lehet fogni a humoros oldalát” – vallja Janklovics Péter humorista, aki érzékenyítő előadásaiban a klasszikus zene és az opera műfaját igyekszik közelebb hozni a hallgatósághoz provokatívan, ám mindig kellő tisztelettel.
Zenés színház ajánló

Szabadakarat: innovatív koncertszínház sztárokkal a Margitszigeti Színházban

A reformkor első „celeb párjának” szerelmét mutatja be a térben és időben is szabadon mozgó, koncerthangulatú történetet, a szabadakarat >>>> című előadás. Az októberi ősbemutató után, május 28-án szabadtéren is debütál a koncertszínház a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház hír

Harminckét országból csaknem kétszázan jelentkeztek az idei Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

A Zeneakadémia 70 ezer euró összdíjazású megmérettetésére 106 női és 90 férfi énekese adott be érvényes pályázatot a világ minden tájáról.
Zenés színház interjú

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.