Zenés színház

Az opera géniuszai a Duna Szimfonikus Zenekar műsorán

2013.05.30. 18:09
Ajánlom
A Duna Szimfonikus Zenekar őszi bérletsorozatának szeptember 20-i koncertjén emlékezik meg a bicentenáriumi év két színpadi zsenijéről. A Verdi-Wagner emlékesten az Adrigán Judit vezette Bel Canto Operatársulat tagjai énekelnek, és Deák András vezényel majd. Játsszon a Fidelióval!

Szinte hihetetlen, de a 19. század két legjelentősebb és leghíresebb operaszerzője, Giuseppe Verdi és Richard Wagner sohasem találkozott egymással, noha mindketten sokat utaztak, és pályatársaik híre is eljutott hozzájuk. Életformájuk különbözősége mellett - Verdi Wagnerrel ellentétben visszavonultságban élt - az is közrejátszhatott a személyes találkozás elmaradásában, hogy különösképpen nem voltak túl jó véleménnyel egymás munkájáról. Verdit nyugtalanította Wagner operáinak drámai koncepciója, egyre erőteljesebb szimfonikus jellege (egy időben alkotói szünetre is késztette a Wagner-jelenség művészi feldolgozásának folyamata), Wagnert viszont egyszerűen közömbösen hagyta Verdi művészete.

A két mester ugyanazon évben született, de Verdi tizennyolc évvel túlélte német pályatársát, akit Velencében ért a halál éppen százharminc éve, 1883-ban.

Az első három játékos, aki 2013. június 6-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, átveheti a Duna Szimfonikus Zenekar Keringővarázs című lemezének egy-egy példányát.

Mikor született Giuseppe Verdi és Richard Wagner?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.