Zenés színház

Az opera mint üzlet

2013.09.02. 12:26
Ajánlom
Giuseppe Verdi amellett, hogy az operatörténet egyik legzseniálisabb komponistájaként vált halhatatlanná, üzletembernek sem volt rossz. Erről tanúskodik az az anyag - eredeti levelek, kéziratok és első kiadású kották - amelyet Berlinben állítanak ki.

A német alapítású, nemzetközi Bertelsmann csoport részeként működő Ricordi Zeneműkiadó archívuma, amelyet a világ egyik legnagyobb magán zenei gyűjteményének tartanak, több mint 7800 eredeti kéziratot, köztük 600 operapartitúrát és számos tankönyvet őriz. Ebből a kincsesbányából olyan riktaságok kerültek elő, mint az Otello és a Falstaff partitúrájának eredetije. A különleges kultúrtörténeti jelentőséggel bíró tárgyakat most mutatják be először a nyilvánosság előtt.

Gabriele Dotto, a Bertelsmann csoport berlini székházában rendezett kiállítás kurátora emlékeztetett rá, hogy a Ricordi-család és Verdi között különlegesen szoros kapcsolat állt fenn. Leveleikből, amelyek közül szintén jó néhány látható a kiállításon, valamint az egyes szerződésekből és üzleti könyvekből világosan kiderül, hogy Verdi kifejezetten jó üzleti érzékkel rendelkezett. Ugyanakkor kiolvasható a dokumentumokból az is, hányféle módon segítette Ricordi a zeneszerzőt mind a művészi, mind a pénzügyi siker szempontjából: ha kellett, még librettót és szövegírót is ajánlott a számára. Hét esztendőn át buzdította Verdit Shakespeare drámájának, az Otellónak a feldolgozására, és része volt abban is, hogy Verdi eldfogadta Arrigo Boitót librettistaként.

Ricordi ösztönzése, mint mindig, eredményesnek bizonyult: mai értékre átszámítva szép jövedelmet, 900 ezer eurót hozott Verdinek, aki ebből hozta létre a muzsikusok és énekesek nyugdíjasotthonát Milánóban. A Casa Verdi ma is működik, olyannyira, hogy a Falstaff idei, salzburgi bemutatójához ennek mását választotta Damiano Michieletto színpadképül.

A szeptember 15-ig látogatható kiállítás anyagát később átviszik Güterslohba és Milánóba is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.