Zenés színház

Az opera mint üzlet

2013.09.02. 12:26
Ajánlom
Giuseppe Verdi amellett, hogy az operatörténet egyik legzseniálisabb komponistájaként vált halhatatlanná, üzletembernek sem volt rossz. Erről tanúskodik az az anyag - eredeti levelek, kéziratok és első kiadású kották - amelyet Berlinben állítanak ki.

A német alapítású, nemzetközi Bertelsmann csoport részeként működő Ricordi Zeneműkiadó archívuma, amelyet a világ egyik legnagyobb magán zenei gyűjteményének tartanak, több mint 7800 eredeti kéziratot, köztük 600 operapartitúrát és számos tankönyvet őriz. Ebből a kincsesbányából olyan riktaságok kerültek elő, mint az Otello és a Falstaff partitúrájának eredetije. A különleges kultúrtörténeti jelentőséggel bíró tárgyakat most mutatják be először a nyilvánosság előtt.

Gabriele Dotto, a Bertelsmann csoport berlini székházában rendezett kiállítás kurátora emlékeztetett rá, hogy a Ricordi-család és Verdi között különlegesen szoros kapcsolat állt fenn. Leveleikből, amelyek közül szintén jó néhány látható a kiállításon, valamint az egyes szerződésekből és üzleti könyvekből világosan kiderül, hogy Verdi kifejezetten jó üzleti érzékkel rendelkezett. Ugyanakkor kiolvasható a dokumentumokból az is, hányféle módon segítette Ricordi a zeneszerzőt mind a művészi, mind a pénzügyi siker szempontjából: ha kellett, még librettót és szövegírót is ajánlott a számára. Hét esztendőn át buzdította Verdit Shakespeare drámájának, az Otellónak a feldolgozására, és része volt abban is, hogy Verdi eldfogadta Arrigo Boitót librettistaként.

Ricordi ösztönzése, mint mindig, eredményesnek bizonyult: mai értékre átszámítva szép jövedelmet, 900 ezer eurót hozott Verdinek, aki ebből hozta létre a muzsikusok és énekesek nyugdíjasotthonát Milánóban. A Casa Verdi ma is működik, olyannyira, hogy a Falstaff idei, salzburgi bemutatójához ennek mását választotta Damiano Michieletto színpadképül.

A szeptember 15-ig látogatható kiállítás anyagát később átviszik Güterslohba és Milánóba is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.