Zenés színház

Az Opera Ománba megy

2012.03.04. 12:08
Ajánlom
Március 24-én és 25-én a Maszkati Királyi Operában Mozart Szöktetés a szerájból című művét mutatják be Vashegyi György dirigálásával, Káel Csaba rendezésében, világsztár és tehetséges fiatal magyar operaénekesek közreműködésével.

A térség második operaházának, az ománi dalszínháznak az építése 2001-ben kezdődött, a szultán akkor rendelte el egy méltó operaház felépítését. Addigra már számos klasszikus zenei hangversenyt tartottak Maszkat különböző színhelyein, köztük az Al Bustan Palace Hotelben. Az arab világ eddig egyetlen operaháza 1988-ban készült el: Omántól több ezer kilométerre, az egyiptomi fővárosban, Kairóban található. Az ománi opera világos rózsaszín köveit egy közeli kőbányából termelték ki. A projekt eredeti körvonalait egy angliai színházi konzultáns vállalkozás dolgozta ki, az építészeti megvalósítással a Wimberly Allison Tong and Goo céget bízták meg. Az épület alapvetően olasz operák előadására szolgál. A zsinórpadlás 32 méter magas toronyban helyezkedik el, lehetővé téve a gyors díszletváltást. A nagyterem változtatható méretű: hangversenyeken 1100 embert, színházi és opera-előadásokon 850 nézőt fogadhat. Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán 2011. október 12-én adta át az operaházat, ahol a Turandot volt az első előadás a Franco Zeffirelli által jegyzett rendezésben, a Fondazione Arenade zenekarát Plácido Domingo vezényelte. Bizet Carmenje és Verdi A trubadúr című operája után hét másik európai előadás közül a magyar koprodukcióban készült Mozart-darabot választották az ománi opera vezetői, akik minőségi produkciót kívánnak bemutatni, és kérésük szerint az előadásban nemzetközi hírű művészeknek is szerepelni kell.

A rendező, Káel Csaba elmondta: a Maszkati Királyi Operaház vezetői a Művészetek Palotáját keresték meg egy lehetséges produkció ománi bemutatásával kapcsolatban. A 2011. őszi ajánlat jó alkalom volt arra, hogy az októberben a Müpa által életre hívott, több nemzeti kulturális intézmény szoros együttműködését tervező kulturális klaszter bizonyítsa innovativitását, a benne rejlő erőt. A választással az volt a véljuk, hogy a magyar operakultúrai hagyományokat nemzetközi nívón mutassák be. A Müpa félig szcenírozott előadásai ebben az esetben nem kerülhettek szóba, ráadásul nem népszerű slágeroperára szólt a felkérés - mutatott rá Káel, a Szöktetés a szerájból ennek a kritériumnak megfelel, ráadásul az ománi kultúrkörhöz kapcsolható. Csikós Attila segítségével megtalálták a jó állapotban levő díszleteket, Velich Rita rálelt a jelmezekre, így nem lehet akadálya annak, hogy Frankfurtból hajón induljon a színpadi palota és a közel negyven öltözetnyi ruha Maszkat felé.

Bátor Tamás megerősítette, ha nincs az említett stratégiai kapcsolat, ezt a vendégjátékot nem lehet megvalósítani. Jelezte: az előző operaházi vezetések alatt is voltak felkérések hasonló koprodukciókra, ezek azonban "elmentek" az Operaház mellett. Bátor Tamás úgy látja, a jelenlegi menedzsmentben azonban van akarat és hajlandóság az ilyenfajta együttműködésekre.

Ahmed Abouzahra, a Maszkati Királyi Operaház művészeti tanácsadója az új intézményről elmondta, hogy külsejében a helyi tradícióknak megfelelő, belső tartalmában viszont a legmodernebb igényeknek megfelelő épületről van szó, amelyet a szultán nem magának, hanem népének, az Arab-félsziget több államával ellentétben nem imidzsformálásként, hanem művészetszeretetből emelt, s fontosnak tartja, hogy a fiatalok is megkedveljék a műfajt. A másfél évtizede Németországban élő kulturális menedzser, aki a Zeneakadémián készült egykor zongoraművésznek, az arab és az európai kultúra közti híd építését tartja fő feladatának. Missziójának tekinti, hogy a kulturális csere intenzívebbé váljon, s ez politikai üzenettel is bírjon: az arab világot sztereotíp módon ne csak a terrorizmussal azonosítsák.

A Magyar Állami Operaház társulata március 22-én 123 fővel utazik az Öböl-menti országba. Konstanza szerepét Elena Mosuc, Belmontét Rainer Trost, Ozmint Kurt Rydl énekli. Szerilm pasa Franz Tscherni lesz, Blonde szerepében Rácz Rita, Pedrillóként Balczó Péter mutatkozik be. Mint az előadást a 2002-es premieren is dirigáló, Ománba is utazó Vashegyi György elmondta, a művet az új Mozart-összkiadás szerint állították színpadra, elhangzik benne a Janicsárinduló, ugyanakkor egy tenoráriát dramaturgiai okokból rövidebbre vettek. Mivel a Magyar Állami Operaház zenészei a következő premiert, az Arabellát próbálják, illetve a Magyar Filharmóniai Társaság Zenekara koncertre készül, kisegítőként az Orfeo tagjai közreműködnek az előadásban, Gyöngyösi Levente pedig, aki korrepetitorként is dolgozik a produkcióban, az előadáson csembalózni fog. Vashegyi jelezte, elegendő mennyiségűnek érzi a rendelkezésre álló próbamennyiséget.

A két teltházas előadáson jelen lesz a térség gazdasági, kulturális és poltikai elitje, az Operaház vezetői ezért remélik, hogy a vendégszereplés további magyar együttműködéseknek utat nyit a régióban, és hosszú távú kapcsolat alakulhat ki az újonnan megnyílt intézménnyel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bűnügy

Ennyibe kerül valakit ököllel megütni az operaházban

Fizetnie kell a nézőnek, aki megütötte a közönség egy másik tagját a brit Királyi Operaházban.
Zenés színház opera

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.
Zenés színház hír

Gyönyörű színházban kap helyet Bayreuth második operafesztiválja

Újabb operafesztivál kezdődik Bayreuthban 2020-ban. A Bayreuthi Ünnepi Játékok mellett ősztől a Bayreuth Barokk is várja a komolyzene kedvelőit.
Zenés színház alan gilbert

A Svéd Királyi Operaház zeneigazgatója lett Alan Gilbert

A svédek első számú operaháza bejelentette, hogy 2021 tavaszától Alan Gilbert veszi át a zeneigazgatói posztot az intézményben.
Zenés színház aj vej-vej

Aj Vej-vej Rómában rendezi első operáját

Puccini Turandot című operáját rendezi meg Rómában Aj Vej-vej kínai művész, aki ezzel az előadással debütál operarendezőként.