Zenés színház

Az Opera Ománba megy

2012.03.04. 12:08
Ajánlom
Március 24-én és 25-én a Maszkati Királyi Operában Mozart Szöktetés a szerájból című művét mutatják be Vashegyi György dirigálásával, Káel Csaba rendezésében, világsztár és tehetséges fiatal magyar operaénekesek közreműködésével.

A térség második operaházának, az ománi dalszínháznak az építése 2001-ben kezdődött, a szultán akkor rendelte el egy méltó operaház felépítését. Addigra már számos klasszikus zenei hangversenyt tartottak Maszkat különböző színhelyein, köztük az Al Bustan Palace Hotelben. Az arab világ eddig egyetlen operaháza 1988-ban készült el: Omántól több ezer kilométerre, az egyiptomi fővárosban, Kairóban található. Az ománi opera világos rózsaszín köveit egy közeli kőbányából termelték ki. A projekt eredeti körvonalait egy angliai színházi konzultáns vállalkozás dolgozta ki, az építészeti megvalósítással a Wimberly Allison Tong and Goo céget bízták meg. Az épület alapvetően olasz operák előadására szolgál. A zsinórpadlás 32 méter magas toronyban helyezkedik el, lehetővé téve a gyors díszletváltást. A nagyterem változtatható méretű: hangversenyeken 1100 embert, színházi és opera-előadásokon 850 nézőt fogadhat. Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán 2011. október 12-én adta át az operaházat, ahol a Turandot volt az első előadás a Franco Zeffirelli által jegyzett rendezésben, a Fondazione Arenade zenekarát Plácido Domingo vezényelte. Bizet Carmenje és Verdi A trubadúr című operája után hét másik európai előadás közül a magyar koprodukcióban készült Mozart-darabot választották az ománi opera vezetői, akik minőségi produkciót kívánnak bemutatni, és kérésük szerint az előadásban nemzetközi hírű művészeknek is szerepelni kell.

A rendező, Káel Csaba elmondta: a Maszkati Királyi Operaház vezetői a Művészetek Palotáját keresték meg egy lehetséges produkció ománi bemutatásával kapcsolatban. A 2011. őszi ajánlat jó alkalom volt arra, hogy az októberben a Müpa által életre hívott, több nemzeti kulturális intézmény szoros együttműködését tervező kulturális klaszter bizonyítsa innovativitását, a benne rejlő erőt. A választással az volt a véljuk, hogy a magyar operakultúrai hagyományokat nemzetközi nívón mutassák be. A Müpa félig szcenírozott előadásai ebben az esetben nem kerülhettek szóba, ráadásul nem népszerű slágeroperára szólt a felkérés - mutatott rá Káel, a Szöktetés a szerájból ennek a kritériumnak megfelel, ráadásul az ománi kultúrkörhöz kapcsolható. Csikós Attila segítségével megtalálták a jó állapotban levő díszleteket, Velich Rita rálelt a jelmezekre, így nem lehet akadálya annak, hogy Frankfurtból hajón induljon a színpadi palota és a közel negyven öltözetnyi ruha Maszkat felé.

Bátor Tamás megerősítette, ha nincs az említett stratégiai kapcsolat, ezt a vendégjátékot nem lehet megvalósítani. Jelezte: az előző operaházi vezetések alatt is voltak felkérések hasonló koprodukciókra, ezek azonban "elmentek" az Operaház mellett. Bátor Tamás úgy látja, a jelenlegi menedzsmentben azonban van akarat és hajlandóság az ilyenfajta együttműködésekre.

Ahmed Abouzahra, a Maszkati Királyi Operaház művészeti tanácsadója az új intézményről elmondta, hogy külsejében a helyi tradícióknak megfelelő, belső tartalmában viszont a legmodernebb igényeknek megfelelő épületről van szó, amelyet a szultán nem magának, hanem népének, az Arab-félsziget több államával ellentétben nem imidzsformálásként, hanem művészetszeretetből emelt, s fontosnak tartja, hogy a fiatalok is megkedveljék a műfajt. A másfél évtizede Németországban élő kulturális menedzser, aki a Zeneakadémián készült egykor zongoraművésznek, az arab és az európai kultúra közti híd építését tartja fő feladatának. Missziójának tekinti, hogy a kulturális csere intenzívebbé váljon, s ez politikai üzenettel is bírjon: az arab világot sztereotíp módon ne csak a terrorizmussal azonosítsák.

A Magyar Állami Operaház társulata március 22-én 123 fővel utazik az Öböl-menti országba. Konstanza szerepét Elena Mosuc, Belmontét Rainer Trost, Ozmint Kurt Rydl énekli. Szerilm pasa Franz Tscherni lesz, Blonde szerepében Rácz Rita, Pedrillóként Balczó Péter mutatkozik be. Mint az előadást a 2002-es premieren is dirigáló, Ománba is utazó Vashegyi György elmondta, a művet az új Mozart-összkiadás szerint állították színpadra, elhangzik benne a Janicsárinduló, ugyanakkor egy tenoráriát dramaturgiai okokból rövidebbre vettek. Mivel a Magyar Állami Operaház zenészei a következő premiert, az Arabellát próbálják, illetve a Magyar Filharmóniai Társaság Zenekara koncertre készül, kisegítőként az Orfeo tagjai közreműködnek az előadásban, Gyöngyösi Levente pedig, aki korrepetitorként is dolgozik a produkcióban, az előadáson csembalózni fog. Vashegyi jelezte, elegendő mennyiségűnek érzi a rendelkezésre álló próbamennyiséget.

A két teltházas előadáson jelen lesz a térség gazdasági, kulturális és poltikai elitje, az Operaház vezetői ezért remélik, hogy a vendégszereplés további magyar együttműködéseknek utat nyit a régióban, és hosszú távú kapcsolat alakulhat ki az újonnan megnyílt intézménnyel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.