Zenés színház

Az Operaház főigazgatójának válasza a főzeneigazgatónak

2006.05.09. 00:00
Ajánlom
Kesselyák Gergely főzeneigazgató levelére válaszképpen a Magyar Állami Operaház sajtóosztálya az alábbi levelet küldte el szerkesztőségünknek, amelyet változtatások nélkül közlünk.

Tisztelt Főzeneigazgató úr!
Kedves Gergely!

Mint azt Ön is tudja, és vezetői értekezleten támogatta, az Operaház jövője érdekében haladéktalanul meg kell kezdeni a Ház modernizációját.
Ez elsősorban a Ház gazdasági egyensúlyának megteremtését jelenti.
Ennek természetes eszköze az, ha átmenetileg kevesebb előadást játszunk. A kevesebb előadás kevesebb kiadást jelent, aminek következtében helyre tudjuk billenteni a Ház gazdálkodási egyensúlyát, tartozásainkat törleszteni tudjuk és felkészülhetünk az eredetileg tervezett előadás-szám visszaállítására.

A Főzeneigazgató úr pontosan tudja, hiszen közösen állapodtunk meg, hogy, bár a pályázatunkban több előadást terveztünk, az örökölt gazdasági nehézségekről nem volt tudomásunk és ebben a helyzetben bevétel-hatékonyságunkat növelni kell.

Fenntartónktól, a Minisztériumtól a veszteséges működés finanszírozását követelni az ország jelenlegi helyzetében abszurdum. Ha az Operaház nem teszi meg a megszorító lépéseket, a Minisztérium nem lesz partner abban, hogy később többlettámogatásokat biztosítson. Erre csak akkor van esélyünk, ha gazdasági egyensúlyunkat visszanyerjük. Valamennyi elindított szabályozási korszerűsítés, a technikai és működési modernizáció ezt a célt szolgálja, ezekre a célokra, valamint az általunk preferált és kitalált házi színpad kialakításra, az Erkel Színház felújítására komoly többletforrásokat biztosít a Kormány. Mindezek azonban a hatékonyabb jövőbeni működést, és nem egy elavult működési rend konzerválását szolgálják.

A főzeneigazgató úr sajnos nem latja át, vagy nem akarja átlátni a helyzetet. Jelenlegi magatartásával, talán akaratlanul, de az Operaház ellehetetlenítése mellett foglal állást.

Főigazgatóként az a kötelességem, hogy amint a főzeneigazgató úr hazatér külföldről, meggyőzzem, hogy az Operaház modernizációja éppen az általa is képviselt tervek megvalósítása érdekében szükséges. Belátom, hogy a megszorítások kellemetlenül érintik, de egy vezetőnek vállalni kell a kellemetlenségeket is az általa vezetett intézmény érdekében.

Hegyi Árpád Jutocsa, DLA
főigazgató

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.
Zenés színház hír

Cseh Tamásra emlékezik a Vígszínház a Magyar Kultúra Napján

Koncertszínházi előadással idézi meg Cseh Tamás alakját január 22-én a Vígszínház. A zeneszerző, énekes éppen a Magyar Kultúra Napján lenne 78 éves, a Kelet-nyugati pályaudvar című est két nagy sikerű lemezének – a Fontátvonulás és a Nyugati pályaudvar – dalait dolgozza fel.
Zenés színház hír

„Húsz évem már a múlt” – 20 éves a Rómeó és Júlia musical

2001. január 19-én mutatták be a párizsi Palais des Congrès-ben Gérard Presgurvic musicaljét, a Shakespeare drámája nyomán írt Rómeó és Júliát.
Zenés színház hír

A nyári szezonra készül a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Idén a vártnál jóval korábban, már január 18-án kihirdette nyári előadásait a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A minden eddiginél gazdagabb műsorkínálatban az operák, musicalek, balett-, valamint táncelőadások mellett rendhagyó koncerteket is láthatnak az érdeklődők, ahol az ünnepelt popsztárokon túl a klasszikus zene mesterei is képviseltetik magukat.
Zenés színház koktélparti

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.