Zenés színház

Az Operaház főigazgatójának válasza a főzeneigazgatónak

2006.05.09. 00:00
Ajánlom
Kesselyák Gergely főzeneigazgató levelére válaszképpen a Magyar Állami Operaház sajtóosztálya az alábbi levelet küldte el szerkesztőségünknek, amelyet változtatások nélkül közlünk.

Tisztelt Főzeneigazgató úr!
Kedves Gergely!

Mint azt Ön is tudja, és vezetői értekezleten támogatta, az Operaház jövője érdekében haladéktalanul meg kell kezdeni a Ház modernizációját.
Ez elsősorban a Ház gazdasági egyensúlyának megteremtését jelenti.
Ennek természetes eszköze az, ha átmenetileg kevesebb előadást játszunk. A kevesebb előadás kevesebb kiadást jelent, aminek következtében helyre tudjuk billenteni a Ház gazdálkodási egyensúlyát, tartozásainkat törleszteni tudjuk és felkészülhetünk az eredetileg tervezett előadás-szám visszaállítására.

A Főzeneigazgató úr pontosan tudja, hiszen közösen állapodtunk meg, hogy, bár a pályázatunkban több előadást terveztünk, az örökölt gazdasági nehézségekről nem volt tudomásunk és ebben a helyzetben bevétel-hatékonyságunkat növelni kell.

Fenntartónktól, a Minisztériumtól a veszteséges működés finanszírozását követelni az ország jelenlegi helyzetében abszurdum. Ha az Operaház nem teszi meg a megszorító lépéseket, a Minisztérium nem lesz partner abban, hogy később többlettámogatásokat biztosítson. Erre csak akkor van esélyünk, ha gazdasági egyensúlyunkat visszanyerjük. Valamennyi elindított szabályozási korszerűsítés, a technikai és működési modernizáció ezt a célt szolgálja, ezekre a célokra, valamint az általunk preferált és kitalált házi színpad kialakításra, az Erkel Színház felújítására komoly többletforrásokat biztosít a Kormány. Mindezek azonban a hatékonyabb jövőbeni működést, és nem egy elavult működési rend konzerválását szolgálják.

A főzeneigazgató úr sajnos nem latja át, vagy nem akarja átlátni a helyzetet. Jelenlegi magatartásával, talán akaratlanul, de az Operaház ellehetetlenítése mellett foglal állást.

Főigazgatóként az a kötelességem, hogy amint a főzeneigazgató úr hazatér külföldről, meggyőzzem, hogy az Operaház modernizációja éppen az általa is képviselt tervek megvalósítása érdekében szükséges. Belátom, hogy a megszorítások kellemetlenül érintik, de egy vezetőnek vállalni kell a kellemetlenségeket is az általa vezetett intézmény érdekében.

Hegyi Árpád Jutocsa, DLA
főigazgató

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Színház

Pizsamaparti a Játékszínben

A SzínházTV ezúttal a Játékszínből jelentkezik egy eszeveszett bohózattal. A Hatan pizsamában fordulatok, félreértések, átverések, csúsztatások és füllentések sorozata két felvonásban, Gálvölgyi János rendezésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.