Zenés színház

Az Operaház reklámfilmmel népszerűsíti új évadát

2013.04.09. 18:35
Ajánlom
"Az opera mese, az opera zene és tánc, ármány és szerelem, és nekünk ezt kell elmondanunk most harminc másodpercben" - mondta Gács Tamás, a Magyar Állami Operaház első reklámfilmjének rendezője arra vonatkozóan, milyen célt tűzött maga elé a stáb a Carmen figuráit és érzelmi alaphelyzetét felhasználó, rövid mozgóképsor megalkotásakor.

Bár az április 9-i sajtótájékoztató harminc másodpercnél jóval hosszabbra nyúlt, lényegében hasonló feladatra vállalkozott, mint a film: a 2013/14-es évad kínálatát igyekezett valamivel több mint egy órába sűríteni, kitérve ármányra és szerelemre, táncra és operettre, népszerű és ínyenceknek szánt produkciókra egyaránt.

Az új évadra az Andrássy úton 48 bérlet kínálatát állítottak össze, az Operaházban 30, az Erkel Színházban 18 sorozatba gyűjtve a produkciókat. Megmaradtak a hagyományos, öt előadásból álló, felnlőtteknek ajánlott bérletek (7 sorozat), de az érdeklődők választhatnak három és négy előadásra szóló bérleteket is (12 sorozat). Sok az úgynevezett tematikus bérlet, ahol a konkrét napokra koncentráló összeállítások mellett kedvenc szerzőik alapján is válogathatnak az operalátogatók (ilyen például a Verdi-, Puccini- vagy a Wagner-Strauss-bérlet), de válthatnak bemutatókra szóló belépőket is (Premier- és Tóth-bérlet). A tánc kedvelői két, csak balettelőadásokból álló sorozatból is választhatnak, míg a koncertrajongóknak a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának estjeit csokorba gyűjtő, öt előadásos Kodály- és Dohnányi-bérletet ajánlják a szervezők.

A sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter főigazgató, Héja Domonkos főzeneigazgató és Solymosi Tamás balettigazgató mellett Pinchas Steinberg is felszólalt, akit 2014 februárjától a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának új elnök-karnagyként üdvözölhet majd a közönség. Mint Steinberg elmondta, dolgozott már együtt a zenekarral, amelyben komoly potenciált lát. Kifejtette, hogy kitartó munkával szándékozik felszínre hozni az együttesben rejlő lehetőségeket, hozzátéve, hogy az eredményt természetesen a hallgatók fogják majd megítélni.

Az Operaház bemutatóinak sorát szeptemberben Verdi Falstaffja nyitja Arnaud Bernard rendezésében. Októberben Wagner Tannhäuserét állítják színpadra, a januári premier pedig Selmeczi György Spiritiszták című operájának ősbemutatója lesz. A 18. századi repertoárt Gluck műve, az Iphigenia Taurisban képviseli Vashegyi György zenei irányításával.

Több fesztiváljellegű eseményre is sor kerül az évadban: szeptember 14-re Wagner-maratont terveznek (a bicentenáriumi rendezvények részeként), október 10-én pedig ünnepi operagálán vehetnek részt az olasz mester életművének rajongói Verdi200 címmel. Október végén, illetve novemberben hallhatja a közönség Bernstein Kaddishát és Britten Háborús rekviemjét, december 2-án pedig Maria Callas születésének kilencvenedik évfordulójáról emlékeznek meg Bellini Normájának koncertszerű előadásával. A Májusünnep a 150. éve született Richard Strauss munkássága előtt hajt majd fejet (május 25-június 9.) a zeneszerző hat kompozíciója, az Operaházban korábban már bemutatott Salome, Elektra, Arabella, valamint a Rózsalovag mellett az idén májusban színpadra kerülő Ariadne Naxos szigetén, illetve a 2014 májusára tervezett Árnyék nélküli asszony előadássorozatával.

Az Erkel Színház a próbaüzem után 2013 novemberében nyílik meg hivatalosan (jóllehet október 6-tól játsszák Kodály Háry János-daljátékát): ezt először az Erkel műveire koncentráló Magyar Opera Napja ünnepli november 7-én, hogy két nappal később sor kerüljön a színház első premierjére Bartók A Kékszakállú herceg vára és Vajda János Mario és a varázsló című egyfelvonásosainak előadásával. Márciusban a Varázsfuvola alapján készült "gyermekoperácska", a Parázsfuvolácska várja az érdeklődőket, míg áprilisban a "valódi" Varázsfuvola magyar nyelvű előadását élvezheti a közönség.

A fesztivál-koncepciókból az Erkel Színház is kiveszi a részét: Wagner születésének kétszázadik, Reiner Frigyes halálának ötvenedik évfordulójáról a Walkür első felvonásának és a Parsifal részleteinek előadásával emlékeznek meg november 15-én, de itt kerül majd sor november 29. és december 1. között a Schiller-trilógia színrevitelére is, amelynek során három Schiller-drámát feldolgozó, Budapesten ritkán látható Verdi-operát mutatnak be: a Giovanna d'Arcót, A haramiákat és a Luisa Millert.

A Magyar Nemzeti Balett művészei sem pihenhetnek sokat az évad során: októberban Pártay Lilla Aranyecset című, Liszt-, Wagner- és Berlioz-kompozíciókra készült koreográfiájával lépnek az Operaház színpadára, februárban az Erkel Színházban Lehár népszerű operettjének, A víg özvegynek a balettváltozatát táncolják el, március 22-én mutatják be ugyanitt Herold Landner Carl Czerny zenéjére készült koreográfiáját, az Etűdöt, hogy májusban Hermann Severin von Løvenskjold műve, a Sylphide bemutatójával búcsúzzanak a szezontól (az előadás koreográfiája August Bournonville műve).

A "Gördülő Opera" Donizetti nagysikerű vígoperáját a Don Pasqualét viszi el Székesfehérvártól Szekszárdon és Kecskeméten át Nyíregyházáig számos vidéki városba, a "Sempre libera... Mindig szabadon!"-operagála pedig Verdi-áriákkal örvendezteti meg a közönséget olyan településeken is, ahol opera bemutatására nincs lehetőség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Plusz

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.
Zenés színház hír

Jövőre halasztják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia.