Zenés színház

Az Operaház reklámfilmmel népszerűsíti új évadát

2013.04.09. 18:35
Ajánlom
"Az opera mese, az opera zene és tánc, ármány és szerelem, és nekünk ezt kell elmondanunk most harminc másodpercben" - mondta Gács Tamás, a Magyar Állami Operaház első reklámfilmjének rendezője arra vonatkozóan, milyen célt tűzött maga elé a stáb a Carmen figuráit és érzelmi alaphelyzetét felhasználó, rövid mozgóképsor megalkotásakor.

Bár az április 9-i sajtótájékoztató harminc másodpercnél jóval hosszabbra nyúlt, lényegében hasonló feladatra vállalkozott, mint a film: a 2013/14-es évad kínálatát igyekezett valamivel több mint egy órába sűríteni, kitérve ármányra és szerelemre, táncra és operettre, népszerű és ínyenceknek szánt produkciókra egyaránt.

Az új évadra az Andrássy úton 48 bérlet kínálatát állítottak össze, az Operaházban 30, az Erkel Színházban 18 sorozatba gyűjtve a produkciókat. Megmaradtak a hagyományos, öt előadásból álló, felnlőtteknek ajánlott bérletek (7 sorozat), de az érdeklődők választhatnak három és négy előadásra szóló bérleteket is (12 sorozat). Sok az úgynevezett tematikus bérlet, ahol a konkrét napokra koncentráló összeállítások mellett kedvenc szerzőik alapján is válogathatnak az operalátogatók (ilyen például a Verdi-, Puccini- vagy a Wagner-Strauss-bérlet), de válthatnak bemutatókra szóló belépőket is (Premier- és Tóth-bérlet). A tánc kedvelői két, csak balettelőadásokból álló sorozatból is választhatnak, míg a koncertrajongóknak a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának estjeit csokorba gyűjtő, öt előadásos Kodály- és Dohnányi-bérletet ajánlják a szervezők.

A sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter főigazgató, Héja Domonkos főzeneigazgató és Solymosi Tamás balettigazgató mellett Pinchas Steinberg is felszólalt, akit 2014 februárjától a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának új elnök-karnagyként üdvözölhet majd a közönség. Mint Steinberg elmondta, dolgozott már együtt a zenekarral, amelyben komoly potenciált lát. Kifejtette, hogy kitartó munkával szándékozik felszínre hozni az együttesben rejlő lehetőségeket, hozzátéve, hogy az eredményt természetesen a hallgatók fogják majd megítélni.

Az Operaház bemutatóinak sorát szeptemberben Verdi Falstaffja nyitja Arnaud Bernard rendezésében. Októberben Wagner Tannhäuserét állítják színpadra, a januári premier pedig Selmeczi György Spiritiszták című operájának ősbemutatója lesz. A 18. századi repertoárt Gluck műve, az Iphigenia Taurisban képviseli Vashegyi György zenei irányításával.

Több fesztiváljellegű eseményre is sor kerül az évadban: szeptember 14-re Wagner-maratont terveznek (a bicentenáriumi rendezvények részeként), október 10-én pedig ünnepi operagálán vehetnek részt az olasz mester életművének rajongói Verdi200 címmel. Október végén, illetve novemberben hallhatja a közönség Bernstein Kaddishát és Britten Háborús rekviemjét, december 2-án pedig Maria Callas születésének kilencvenedik évfordulójáról emlékeznek meg Bellini Normájának koncertszerű előadásával. A Májusünnep a 150. éve született Richard Strauss munkássága előtt hajt majd fejet (május 25-június 9.) a zeneszerző hat kompozíciója, az Operaházban korábban már bemutatott Salome, Elektra, Arabella, valamint a Rózsalovag mellett az idén májusban színpadra kerülő Ariadne Naxos szigetén, illetve a 2014 májusára tervezett Árnyék nélküli asszony előadássorozatával.

Az Erkel Színház a próbaüzem után 2013 novemberében nyílik meg hivatalosan (jóllehet október 6-tól játsszák Kodály Háry János-daljátékát): ezt először az Erkel műveire koncentráló Magyar Opera Napja ünnepli november 7-én, hogy két nappal később sor kerüljön a színház első premierjére Bartók A Kékszakállú herceg vára és Vajda János Mario és a varázsló című egyfelvonásosainak előadásával. Márciusban a Varázsfuvola alapján készült "gyermekoperácska", a Parázsfuvolácska várja az érdeklődőket, míg áprilisban a "valódi" Varázsfuvola magyar nyelvű előadását élvezheti a közönség.

A fesztivál-koncepciókból az Erkel Színház is kiveszi a részét: Wagner születésének kétszázadik, Reiner Frigyes halálának ötvenedik évfordulójáról a Walkür első felvonásának és a Parsifal részleteinek előadásával emlékeznek meg november 15-én, de itt kerül majd sor november 29. és december 1. között a Schiller-trilógia színrevitelére is, amelynek során három Schiller-drámát feldolgozó, Budapesten ritkán látható Verdi-operát mutatnak be: a Giovanna d'Arcót, A haramiákat és a Luisa Millert.

A Magyar Nemzeti Balett művészei sem pihenhetnek sokat az évad során: októberban Pártay Lilla Aranyecset című, Liszt-, Wagner- és Berlioz-kompozíciókra készült koreográfiájával lépnek az Operaház színpadára, februárban az Erkel Színházban Lehár népszerű operettjének, A víg özvegynek a balettváltozatát táncolják el, március 22-én mutatják be ugyanitt Herold Landner Carl Czerny zenéjére készült koreográfiáját, az Etűdöt, hogy májusban Hermann Severin von Løvenskjold műve, a Sylphide bemutatójával búcsúzzanak a szezontól (az előadás koreográfiája August Bournonville műve).

A "Gördülő Opera" Donizetti nagysikerű vígoperáját a Don Pasqualét viszi el Székesfehérvártól Szekszárdon és Kecskeméten át Nyíregyházáig számos vidéki városba, a "Sempre libera... Mindig szabadon!"-operagála pedig Verdi-áriákkal örvendezteti meg a közönséget olyan településeken is, ahol opera bemutatására nincs lehetőség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

A politika vált a legfőbb beszédtémává. Ennek nem kéne így lennie.

Októberben mutatják be Budapesten Eötvös Péter tizenöt éves operáját, az Angyalok Amerikában. Ennek kapcsán olvasható interjú a világ egyik legkeresettebb operaszerzőjével.
Zenés színház ajánló

A „Hazám, hazám”-áriát is elénekli Ninh Long a Palotakoncerteken

Alig pár hét, és ismét operettslágerektől lesz hangos az Oroszlános udvar, ahol a hagyományokhoz híven idén is megrendezik a műfaj szerelmeseinek nyári ünnepét, a Budavári Palotakoncerteket. A Budapesti Operettszínház jól ismert sztárjai mellett új tehetségek is színpadra állnak, aki óriási lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába.
Zenés színház ajánló

Az operettrajongók ünnepe lesz ez a két nap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 20-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Auksz Évával, Lombos Pállal, Mits Gergellyel és Vadász Dániellel. Utóbbi a Budavári Palotakoncertek producere, amelyet augusztus 2-án és 3-án rendeznek meg.
Zenés színház előzetes

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Zenés színház magazin

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.