Zenés színház

Az Operaház reklámfilmmel népszerűsíti új évadát

2013.04.09. 18:35
Ajánlom
"Az opera mese, az opera zene és tánc, ármány és szerelem, és nekünk ezt kell elmondanunk most harminc másodpercben" - mondta Gács Tamás, a Magyar Állami Operaház első reklámfilmjének rendezője arra vonatkozóan, milyen célt tűzött maga elé a stáb a Carmen figuráit és érzelmi alaphelyzetét felhasználó, rövid mozgóképsor megalkotásakor.

Bár az április 9-i sajtótájékoztató harminc másodpercnél jóval hosszabbra nyúlt, lényegében hasonló feladatra vállalkozott, mint a film: a 2013/14-es évad kínálatát igyekezett valamivel több mint egy órába sűríteni, kitérve ármányra és szerelemre, táncra és operettre, népszerű és ínyenceknek szánt produkciókra egyaránt.

Az új évadra az Andrássy úton 48 bérlet kínálatát állítottak össze, az Operaházban 30, az Erkel Színházban 18 sorozatba gyűjtve a produkciókat. Megmaradtak a hagyományos, öt előadásból álló, felnlőtteknek ajánlott bérletek (7 sorozat), de az érdeklődők választhatnak három és négy előadásra szóló bérleteket is (12 sorozat). Sok az úgynevezett tematikus bérlet, ahol a konkrét napokra koncentráló összeállítások mellett kedvenc szerzőik alapján is válogathatnak az operalátogatók (ilyen például a Verdi-, Puccini- vagy a Wagner-Strauss-bérlet), de válthatnak bemutatókra szóló belépőket is (Premier- és Tóth-bérlet). A tánc kedvelői két, csak balettelőadásokból álló sorozatból is választhatnak, míg a koncertrajongóknak a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának estjeit csokorba gyűjtő, öt előadásos Kodály- és Dohnányi-bérletet ajánlják a szervezők.

A sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter főigazgató, Héja Domonkos főzeneigazgató és Solymosi Tamás balettigazgató mellett Pinchas Steinberg is felszólalt, akit 2014 februárjától a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának új elnök-karnagyként üdvözölhet majd a közönség. Mint Steinberg elmondta, dolgozott már együtt a zenekarral, amelyben komoly potenciált lát. Kifejtette, hogy kitartó munkával szándékozik felszínre hozni az együttesben rejlő lehetőségeket, hozzátéve, hogy az eredményt természetesen a hallgatók fogják majd megítélni.

Az Operaház bemutatóinak sorát szeptemberben Verdi Falstaffja nyitja Arnaud Bernard rendezésében. Októberben Wagner Tannhäuserét állítják színpadra, a januári premier pedig Selmeczi György Spiritiszták című operájának ősbemutatója lesz. A 18. századi repertoárt Gluck műve, az Iphigenia Taurisban képviseli Vashegyi György zenei irányításával.

Több fesztiváljellegű eseményre is sor kerül az évadban: szeptember 14-re Wagner-maratont terveznek (a bicentenáriumi rendezvények részeként), október 10-én pedig ünnepi operagálán vehetnek részt az olasz mester életművének rajongói Verdi200 címmel. Október végén, illetve novemberben hallhatja a közönség Bernstein Kaddishát és Britten Háborús rekviemjét, december 2-án pedig Maria Callas születésének kilencvenedik évfordulójáról emlékeznek meg Bellini Normájának koncertszerű előadásával. A Májusünnep a 150. éve született Richard Strauss munkássága előtt hajt majd fejet (május 25-június 9.) a zeneszerző hat kompozíciója, az Operaházban korábban már bemutatott Salome, Elektra, Arabella, valamint a Rózsalovag mellett az idén májusban színpadra kerülő Ariadne Naxos szigetén, illetve a 2014 májusára tervezett Árnyék nélküli asszony előadássorozatával.

Az Erkel Színház a próbaüzem után 2013 novemberében nyílik meg hivatalosan (jóllehet október 6-tól játsszák Kodály Háry János-daljátékát): ezt először az Erkel műveire koncentráló Magyar Opera Napja ünnepli november 7-én, hogy két nappal később sor kerüljön a színház első premierjére Bartók A Kékszakállú herceg vára és Vajda János Mario és a varázsló című egyfelvonásosainak előadásával. Márciusban a Varázsfuvola alapján készült "gyermekoperácska", a Parázsfuvolácska várja az érdeklődőket, míg áprilisban a "valódi" Varázsfuvola magyar nyelvű előadását élvezheti a közönség.

A fesztivál-koncepciókból az Erkel Színház is kiveszi a részét: Wagner születésének kétszázadik, Reiner Frigyes halálának ötvenedik évfordulójáról a Walkür első felvonásának és a Parsifal részleteinek előadásával emlékeznek meg november 15-én, de itt kerül majd sor november 29. és december 1. között a Schiller-trilógia színrevitelére is, amelynek során három Schiller-drámát feldolgozó, Budapesten ritkán látható Verdi-operát mutatnak be: a Giovanna d'Arcót, A haramiákat és a Luisa Millert.

A Magyar Nemzeti Balett művészei sem pihenhetnek sokat az évad során: októberban Pártay Lilla Aranyecset című, Liszt-, Wagner- és Berlioz-kompozíciókra készült koreográfiájával lépnek az Operaház színpadára, februárban az Erkel Színházban Lehár népszerű operettjének, A víg özvegynek a balettváltozatát táncolják el, március 22-én mutatják be ugyanitt Herold Landner Carl Czerny zenéjére készült koreográfiáját, az Etűdöt, hogy májusban Hermann Severin von Løvenskjold műve, a Sylphide bemutatójával búcsúzzanak a szezontól (az előadás koreográfiája August Bournonville műve).

A "Gördülő Opera" Donizetti nagysikerű vígoperáját a Don Pasqualét viszi el Székesfehérvártól Szekszárdon és Kecskeméten át Nyíregyházáig számos vidéki városba, a "Sempre libera... Mindig szabadon!"-operagála pedig Verdi-áriákkal örvendezteti meg a közönséget olyan településeken is, ahol opera bemutatására nincs lehetőség.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Nem is ügyefogyott

Lesz maga juszt is az enyém, Holdvilágos éjszakán, Szerelemhez nem kell szépség – ugye már ön is dúdolja mindegyik slágert? És ha még hozzátesszük a „Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott” kezdetű nótát, máris helyben vagyunk: a Szabadkai Népszínház 2019-ben bemutatott, azóta is repertoáron tartott, számos sikeres vendégjátékot megjárt előadása, a Fekete Péter a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatkozik be Budapest közönségének.
Zenés színház ajánló

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Zenés színház hír

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Zenés színház hír

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.