Zenés színház

Az Operaház társulatának sikere Finnországban

2011.07.26. 11:03
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház szólistái, zenekara és kórusa Kocsár Balázs vezényletével összesen hét előadást adnak a Savonlinnai Operafesztiválon.

A nagy múltú operafesztivál jövőre ünnepli létrehozásának 100. évfordulóját. Az neves finn szoprán, Aino Ackté kezdeményezésére életrehívott fesztivál mára az európai kulturális élet kiemelkedő eseményévé vált, helyszíne az 1475-ben épült tengerparti, erődszerű Olavinlinna kastély, ahol július 23-ától öt estén szerepel az Operaház együttese. Kodály Psalmus Hungaricus című művét, Bartók Kékszakállúját és Verdi Don Carlos című operáját adják két szereposztásban; utóbbit Mikó András rendezésében Horváth Zoltán adaptálta a vár színpadára. Az eddig lezajlott három előadás óriási sikert hozott az együttesnek, a finn sajtó magasztalja a magyar művészek produkcióit.

A Don Carlos szereplői Rácz István, Kováts Kolos, Sümegi Eszter, Cserna Ildikó, Fekete Attila, Kiss B. Atilla, Fokanov Anatolij, Busa Tamás, Wiedemann Bernadett, Pánczél Éva, Palerdi András, Szvétek László, Beöthy Kiss László, Simon Krisztina, Valter Ferenc és Kertesi Ingrid. A Bartók-művet Bretz Gábor és Meláth Andrea adták elő. A Psalmus Hungaricusban Fekete Attila közreműködött.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.