Zenés színház

Az operett megoldást kínál és reményt ad az embereknek

Beszélgetés Kalocsai Zsuzsa operettprimadonnával
2020.08.03. 14:00
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház művésze, Kalocsai Zsuzsa operettprimadonna is fellép az idei Budavári Palotakoncerteken. A Jászai Mari-díjas művésznővel nemcsak a műfajjal való első találkozást idéztük fel, de egyebek mellett arról is beszélgettünk, mi az a pótolhatatlan érték, amit manapság is nyújt számunkra.
_E_L8815-135659.jpg

Kalocsai Zsuzsa (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Co-Opera)

Milyen dalokkal készül az idei gálára?

A Rózsám, viruló kis rózsám című dallal, Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjéből, és a Mi kell a férfiaknak című dallal.

A két zeneszerző közül melyik áll közelebb az Ön szívéhez?

Mindkettőjüket szeretem, zseniális szerzők voltak mindketten. Valamiért sokkal több Lehár dalt éneklünk, pedig Huszka Jenő – aki édesapám egyik nagy kedvence volt – szintén csodálatos melódiákat írt. Nagyon hajlékony, érzelmes, szívhez szóló és fülbemászó dallamokat adott nekünk. Nem is értem, miért nem futott be világkarriert, pedig méltó társa lehetne Lehárnak és Kálmánnak.

Most végre újra kezdjük felfedezni a dalait, egyre többször hallhatjuk koncerteken is, aminek nagyon örülök.

Ön szerint miért különleges rendezvény a Budavári Palotakoncert?

Mert minden adva van egy igazán különleges élményt nyújtó estéhez. A finom, elegáns helyszín, a nívós produkciók, a fantasztikus zenekar és egy hatalmas közönség, akikkel most végre újra találkozhatunk. Én hiszek a személyes találkozások erejében, de manapság sajnos egyre inkább háttérbe szorulnak.

_E_L8368-115254.jpg

Kalocsai Zsuzsa (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Az idei gála címéül éppen ezt a szót választották. Ha már találkozások: Ön hogy emlékszik vissza az operett műfajjal való első találkozásra?

Elég későn történt meg ez a találkozás. A Bartók Béla Konzervatóriumba jártam már, amikor az énektanáraim, Kerényi Miklós György és Gencsy Sárika - akik csodálatos emberek, remek pedagógusok voltak, és akiknek nagyon sokat köszönhetek – ajánlották, hogy jelentkezzem az Operettszínház kórusába, mert ott nemcsak színpadi gyakorlatot szerezhetek, de megkereshetem azt a pénzt is, amire a tanulmányaim mellett szükségem van. Elmentem először megnézni egy előadást, a Marica grófnőt, Domokos Zsuzsival a címszerepben, aki primadonna volt, miközben szintén a konzervatóriumba járt órákra. Akkor fertőződtem meg.

És mi volt az a varázs, ami elbűvölte?

Ezt nem lehet megmagyarázni. A varázs épp attól varázs, hogy megfejthetetlen, de egyszer csak azon kapod magad, hogy nem tudsz meglenni nélküle. Talán az, hogy meg tudja oldani az embereknek az életét legalább arra a kis időre, amíg az előadásokat nézik. Az operákkal ellentétben az operettnek mindig pozitív kicsengése van. Megoldást kínál, és reményt ad az embereknek.

Budavári Palotakoncert 2020 - Operett Gála - Találkozások

Budai Vár, Oroszlános Udvar, 2020. augusztus 8. 20:30

További információ és jegyvásárlás ide kattintva>>>

Fejléckép: Kalocsai Zsuzsa (fotó: Gordon Eszter / Co-Opera)

Támogatott tartalom

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Zenés színház hír

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.