Zenés színház

Az operett megoldást kínál és reményt ad az embereknek

Beszélgetés Kalocsai Zsuzsa operettprimadonnával
2020.08.03. 14:00
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház művésze, Kalocsai Zsuzsa operettprimadonna is fellép az idei Budavári Palotakoncerteken. A Jászai Mari-díjas művésznővel nemcsak a műfajjal való első találkozást idéztük fel, de egyebek mellett arról is beszélgettünk, mi az a pótolhatatlan érték, amit manapság is nyújt számunkra.
_E_L8815-135659.jpg

Kalocsai Zsuzsa (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Co-Opera)

Milyen dalokkal készül az idei gálára?

A Rózsám, viruló kis rózsám című dallal, Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjéből, és a Mi kell a férfiaknak című dallal.

A két zeneszerző közül melyik áll közelebb az Ön szívéhez?

Mindkettőjüket szeretem, zseniális szerzők voltak mindketten. Valamiért sokkal több Lehár dalt éneklünk, pedig Huszka Jenő – aki édesapám egyik nagy kedvence volt – szintén csodálatos melódiákat írt. Nagyon hajlékony, érzelmes, szívhez szóló és fülbemászó dallamokat adott nekünk. Nem is értem, miért nem futott be világkarriert, pedig méltó társa lehetne Lehárnak és Kálmánnak.

Most végre újra kezdjük felfedezni a dalait, egyre többször hallhatjuk koncerteken is, aminek nagyon örülök.

Ön szerint miért különleges rendezvény a Budavári Palotakoncert?

Mert minden adva van egy igazán különleges élményt nyújtó estéhez. A finom, elegáns helyszín, a nívós produkciók, a fantasztikus zenekar és egy hatalmas közönség, akikkel most végre újra találkozhatunk. Én hiszek a személyes találkozások erejében, de manapság sajnos egyre inkább háttérbe szorulnak.

_E_L8368-115254.jpg

Kalocsai Zsuzsa (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Az idei gála címéül éppen ezt a szót választották. Ha már találkozások: Ön hogy emlékszik vissza az operett műfajjal való első találkozásra?

Elég későn történt meg ez a találkozás. A Bartók Béla Konzervatóriumba jártam már, amikor az énektanáraim, Kerényi Miklós György és Gencsy Sárika - akik csodálatos emberek, remek pedagógusok voltak, és akiknek nagyon sokat köszönhetek – ajánlották, hogy jelentkezzem az Operettszínház kórusába, mert ott nemcsak színpadi gyakorlatot szerezhetek, de megkereshetem azt a pénzt is, amire a tanulmányaim mellett szükségem van. Elmentem először megnézni egy előadást, a Marica grófnőt, Domokos Zsuzsival a címszerepben, aki primadonna volt, miközben szintén a konzervatóriumba járt órákra. Akkor fertőződtem meg.

És mi volt az a varázs, ami elbűvölte?

Ezt nem lehet megmagyarázni. A varázs épp attól varázs, hogy megfejthetetlen, de egyszer csak azon kapod magad, hogy nem tudsz meglenni nélküle. Talán az, hogy meg tudja oldani az embereknek az életét legalább arra a kis időre, amíg az előadásokat nézik. Az operákkal ellentétben az operettnek mindig pozitív kicsengése van. Megoldást kínál, és reményt ad az embereknek.

Budavári Palotakoncert 2020 - Operett Gála - Találkozások

Budai Vár, Oroszlános Udvar, 2020. augusztus 8. 20:30

További információ és jegyvásárlás ide kattintva>>>

Fejléckép: Kalocsai Zsuzsa (fotó: Gordon Eszter / Co-Opera)

Támogatott tartalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Zenés színház hír

Október közepéig elmaradnak az Opera előadásai

A koronavírus járvány növekvő esetszámaira tekintettel a Magyar Állami Operaház vezetősége úgy döntött, felfüggeszti előadásainak próbáit, ennek eredményeképp pedig a meghirdetett előadások döntő többsége október 17-ig elmarad.
Zenés színház interjú

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Zenés színház interjú

István király új arca – Interjú Szinetár Miklóssal

Operaváltozat születik az István, a királyból, a Szörényi–Bródy szerzőpáros nagy sikerű művéből. Bródy János szövege változatlan formában hangzik el, Szörényi Levente rockzenéjét operai verzióban hallhatjuk, Gyöngyösi Levente hangszerelésében. Az izgalmas, műfaji korlátokat átlépő vállalkozás hátteréről a legendás rockopera zeneszerzőjét, Szörényi Leventét és a készülő opera színpadi változatának rendezőjét, Szinetár Miklóst kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Rock, lázadás, emlék a múltból - Ricse, Ricse, Beatrice!

A Ricse, Ricse, Beatrice című darab Nagy Feró szemszögéből mutatja be a zenekar történetét, természetesen élőben játszott Beatrice nótákkal és Feróval.