Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

2019.05.21. 15:15
Ajánlom
A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

Az új vezetés új megközelítéssel kívánja irányítani a Budapesti Operettszínházat, de továbbra is a műfaj, a művészet és a közönség az első – hangzott el az intézmény évadbejelentő sajtótájékoztatóján május 21-én. Kiss-B. Atilla főigazgató elmondta, hogy mind az operett, mind a musical tekintetében a stílushűségre, a műfaji hűségre esküszik. Így lesz az évad legfontosabb bemutatója a júliusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütáló, majd szeptember 6-tól az Operettszínházba költöző Csárdáskirálynő Vidnyánszky Attila rendezésében.

60910971_2519518561403496_2587757446978076672_o-141503.jpg

Rátóti Zoltán, Vidnyánszky Attila, Pfeiffer Gyula és Kiss-B. Atilla (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

Kiss-B. felidézte, hogy Kálmán Imre a I. világháború kirobbanása idején dolgozott a Csárdáskirálynőn.

Nem tudok zenét szerezni, amikor a frontokon egymást öli a világ

– írta a zeneszerző. Legendás operettjében megörökítette a Monarchia csillogását, méltóságát, de annak haláltáncát is.

Ez lesz Vidnyánszky Attila első operettrendezése. „Valami nagyon szépet szeretnénk csinálni” – mondta a rendező, aki megmutatta a pompás látványtervet és a jelmezterveket is. „Egy eltűnt, vagy soha nem volt világ fog elénk tárulni (…), és egy kicsit arról is beszélünk, hogyan tűnik el ez a világ. Ma, egy keddi nap reggelén a Csárdáskirálynőről beszélünk, de vajon meddig tehetjük ezt, és mit kell tennünk azért, hogy ez így maradjon?”

A Csárdáskirálynő főbb szerepeiben Fischl Mónikát, Lévai Enikőt, Vadász Zsoltot, Laki Pétert, Homonnay Zsoltot, Bojtos Lucát és Siménfalvy Ágotát láthatja a közönség. A művet az eredeti, 1916-os Gábor Andor-féle változatban játsszák.

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Kapcsolódó

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

60977834_2519519944736691_6447696894364745728_o-141502.jpg

Kiss-B. Atilla (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

November 22-én Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátéka kerül az Operett nagyszínpadára Bozsik Yvette rendezésében és koreográfiájával. Az 1904-es dalmű elsöprő sikert aratott az ősbemutatón. Kiss-B. Atilla szerint hőse, akit egyébként egy valós személyről, egy ráckevei születésű huszárról mintázott Petőfi, valódi mintakép lehet a mai fiatalok számára. A főbb szerepekben Dolhai Attilát, Bordás Barbarát, Bodrogi Gyulát, Lukács Anitát és Oszvald Marikát látjuk majd.

Ősbemutató lesz a Mohács 1526 című rockmusical, amelyet Horváth Szilárd, Szijártó Zsolt és Schiszler Zsolt alkotott. Ahogy azt a főigazgató elmondta, nem sokat gondolkodott, mielőtt a magyar sorstragédiát megörökítő zenés műre rábólintott volna.

Folyamatosan és kitartóan döngetik Európa kapuit, és egyre gyakrabban át meg átugorják a kerítéseit. Volt már ilyen a történelemben

– kapcsolta össze Kiss-B. a jelenkorral a musical témáját. „Nagy vesztese volt ennek Magyarország.” Hozzáfűzte: a rockmusical a fiatalokat is meg akarja szólítani a nagy veszteség és a kívülről leselkedő veszély témájával.

operettsz-141911.jpg

A Budapesti Operettszínház művészei a május 21-i sajtótájékoztató után (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Operettszínház)

A Mohács 1526 – Európa kapuja című rockmusicalt Vincze Balázs rendezi és koreografálja, a főszerepeket Széles Flóra, Sándor Péter, Peller Anna, Serbán Attila, Janza Kata és Kerényi Miklós Máté éneklik.

Az új évad kisebb bemutatói a következők. Párizsi randevú címmel dinner show-t rendez Richter József, ezt november 8-án mutatják be. 2020. február 15-én debütál az Anne Frank naplója alapján készült mono-opera Rátóti Zoltán rendezésében, aminek énekese Süle Dalma lesz. Boris Vian hasonló című regénye alapján készült a Tajtékos dalok, ezt 2020. március 10-én mutatják be Földes Tamás, Gubik Petra és Kocsis Dénes főszereplésével.

A külföldi turnék után idehaza ünneplik A Szépség és a Szörnyeteg ezredik előadását. Újra látható az Isten pénze, a Viktória, továbbra is műsoron marad a Rebecca, a Maya, az Ének az esőben, a Menyasszonytánc, a Carousel, az István, a király, és még számos előadás. Az Operettszínház nézői az új évadban 19 féle bérlet közül válogathat.

Köszöntötte a társulatot az Operett új vezetése

Kapcsolódó

Köszöntötte a társulatot az Operett új vezetése

A Budapesti Operettszínház új főigazgatója a február 1-én megtartott első társulati ülésen ismertette terveit. A társulat tagjai számára meghívott külföldi rendezőket és előnyös szerepeket ígér.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Színház

Almodóvar musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

A Pécsi Nemzeti Színház újraalkotja a szabadtéri színház fogalmát – indul a #színháztér projekt

Júniusban a pécsi teátrum művészei nyakukba veszik Baranya megyét, hogy szó szerint az utcára vigyék a színházat. A miniszter félrelép telt házas premierjével újranyitó intézmény ingyenesen látogatható Erkélykoncertekkel és klasszikus produkciókkal várják a szórakozni vágyókat.
Zenés színház bécs

Cecilia Bartoli is fellép a bécsi Operaház új évadában

Öt saját produkcióval, a Monte-Carlói Opera vendégelőadásával, gyermekoperával és három balettpremierrel is készül a Bécsi Állami Operaház a 2021/22-es szezonra. Az új évad egyik szenzációja, a világhírű olasz mezzoszoprán, Cecilia Bartoli debütálása a bécsi színpadon.
Zenés színház ajánló

Idén (is) online jelentkezik a Budapesti Wagner-napok

Világsztárok közreműködésével élőben közvetített, operarészletekből összeállított koncertekkel, dalesttel, valamint a 2019-ben felújított Nibelung gyűrűje tetralógia felvételének első nyilvános közzétételével jön a Budapesti Wagner-napok a Müpa Home felületein.
Zenés színház hír

A közösségi élményről is szól az Operaház következő évada

Tizenhét bemutatóval várja a közönséget az új évadban a Magyar Állami Operaház, amely a 2021/22-es szezonban az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett megnyitja a felújított Andrássy úti anyaintézményét is. A három helyszínre tervezett tizenkét egész estés és öt egyfelvonásos új produkció mellett visszatérnek a népszerű ifjúsági programok és előadássorozatok is, miközben olyan nemzetközi hírű művészek lépnek színpadra, mint Plácido Domingo, Patricia Petibon, Lawrence Brownlee, vagy épp Sir Willard White.
Zenés színház gyász

Elhunyt Herczeg Zsuzsanna fuvolaművész

A Madách Színház zenekarának tagját 49 éves korában érte a halál – tudatta a színház.