Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

2019.05.21. 15:15
Ajánlom
A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

Az új vezetés új megközelítéssel kívánja irányítani a Budapesti Operettszínházat, de továbbra is a műfaj, a művészet és a közönség az első – hangzott el az intézmény évadbejelentő sajtótájékoztatóján május 21-én. Kiss-B. Atilla főigazgató elmondta, hogy mind az operett, mind a musical tekintetében a stílushűségre, a műfaji hűségre esküszik. Így lesz az évad legfontosabb bemutatója a júliusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütáló, majd szeptember 6-tól az Operettszínházba költöző Csárdáskirálynő Vidnyánszky Attila rendezésében.

60910971_2519518561403496_2587757446978076672_o-141503.jpg

Rátóti Zoltán, Vidnyánszky Attila, Pfeiffer Gyula és Kiss-B. Atilla (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

Kiss-B. felidézte, hogy Kálmán Imre a I. világháború kirobbanása idején dolgozott a Csárdáskirálynőn.

Nem tudok zenét szerezni, amikor a frontokon egymást öli a világ

– írta a zeneszerző. Legendás operettjében megörökítette a Monarchia csillogását, méltóságát, de annak haláltáncát is.

Ez lesz Vidnyánszky Attila első operettrendezése. „Valami nagyon szépet szeretnénk csinálni” – mondta a rendező, aki megmutatta a pompás látványtervet és a jelmezterveket is. „Egy eltűnt, vagy soha nem volt világ fog elénk tárulni (…), és egy kicsit arról is beszélünk, hogyan tűnik el ez a világ. Ma, egy keddi nap reggelén a Csárdáskirálynőről beszélünk, de vajon meddig tehetjük ezt, és mit kell tennünk azért, hogy ez így maradjon?”

A Csárdáskirálynő főbb szerepeiben Fischl Mónikát, Lévai Enikőt, Vadász Zsoltot, Laki Pétert, Homonnay Zsoltot, Bojtos Lucát és Siménfalvy Ágotát láthatja a közönség. A művet az eredeti, 1916-os Gábor Andor-féle változatban játsszák.

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Kapcsolódó

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

60977834_2519519944736691_6447696894364745728_o-141502.jpg

Kiss-B. Atilla (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

November 22-én Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátéka kerül az Operett nagyszínpadára Bozsik Yvette rendezésében és koreográfiájával. Az 1904-es dalmű elsöprő sikert aratott az ősbemutatón. Kiss-B. Atilla szerint hőse, akit egyébként egy valós személyről, egy ráckevei születésű huszárról mintázott Petőfi, valódi mintakép lehet a mai fiatalok számára. A főbb szerepekben Dolhai Attilát, Bordás Barbarát, Bodrogi Gyulát, Lukács Anitát és Oszvald Marikát látjuk majd.

Ősbemutató lesz a Mohács 1526 című rockmusical, amelyet Horváth Szilárd, Szijártó Zsolt és Schiszler Zsolt alkotott. Ahogy azt a főigazgató elmondta, nem sokat gondolkodott, mielőtt a magyar sorstragédiát megörökítő zenés műre rábólintott volna.

Folyamatosan és kitartóan döngetik Európa kapuit, és egyre gyakrabban át meg átugorják a kerítéseit. Volt már ilyen a történelemben

– kapcsolta össze Kiss-B. a jelenkorral a musical témáját. „Nagy vesztese volt ennek Magyarország.” Hozzáfűzte: a rockmusical a fiatalokat is meg akarja szólítani a nagy veszteség és a kívülről leselkedő veszély témájával.

operettsz-141911.jpg

A Budapesti Operettszínház művészei a május 21-i sajtótájékoztató után (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Operettszínház)

A Mohács 1526 – Európa kapuja című rockmusicalt Vincze Balázs rendezi és koreografálja, a főszerepeket Széles Flóra, Sándor Péter, Peller Anna, Serbán Attila, Janza Kata és Kerényi Miklós Máté éneklik.

Az új évad kisebb bemutatói a következők. Párizsi randevú címmel dinner show-t rendez Richter József, ezt november 8-án mutatják be. 2020. február 15-én debütál az Anne Frank naplója alapján készült mono-opera Rátóti Zoltán rendezésében, aminek énekese Süle Dalma lesz. Boris Vian hasonló című regénye alapján készült a Tajtékos dalok, ezt 2020. március 10-én mutatják be Földes Tamás, Gubik Petra és Kocsis Dénes főszereplésével.

A külföldi turnék után idehaza ünneplik A Szépség és a Szörnyeteg ezredik előadását. Újra látható az Isten pénze, a Viktória, továbbra is műsoron marad a Rebecca, a Maya, az Ének az esőben, a Menyasszonytánc, a Carousel, az István, a király, és még számos előadás. Az Operettszínház nézői az új évadban 19 féle bérlet közül válogathat.

Köszöntötte a társulatot az Operett új vezetése

Kapcsolódó

Köszöntötte a társulatot az Operett új vezetése

A Budapesti Operettszínház új főigazgatója a február 1-én megtartott első társulati ülésen ismertette terveit. A társulat tagjai számára meghívott külföldi rendezőket és előnyös szerepeket ígér.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Színház

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt.
Klasszikus

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.
Klasszikus

Díjat nyert a Fesztivál Akadémia imázsfilmje

Szabó Stein Imre és Géczy Dávid látványos imázsfilmje a Lovie Awards díjkiosztóján nyert.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Kanye West operát írt

Ennyi. Akinek nem tetszik, tessék utánacsinálni!4!!
Zenés színház játék

Mennyire ismeri Homonnay Zsoltot? - JÁTÉK

A Benczúr Ház Takarásban című beszélgetéssorozatának vendége november 21-én a Budapesti Operettszínház művésze, Homonnay Zsolt lesz. Játsszon a Fidelióval, és legyen ott az eseményen!
Zenés színház hír

A háborús övezetek gyerekeit segíti Andrea Bocelli és az UNESCO programja

Közös zeneoktatási programot indít Andrea Bocelli olasz sztártenor és az UNESCO a fegyveres konfliktusok által sújtott területeken élő gyerekek számára.
Zenés színház selmeczi györgy

Elkészült Selmeczi György új operája

A Krónikás című kétfelvonásos vígopera az intézményes magyar zeneoktatás létrejöttének bicentenáriumára készült a kolozsvári Zenei Líceum és a Kolozsvári Magyar Opera számára.
Zenés színház hír

Plácido Domingo lemondta a 2020-as tokiói olimpián való szereplését

A 78 éves operaénekes a produkció összetettségére hivatkozva lépett ki a 2020 áprilisára tervezett bemutató előkészületeiből – jelentette be az Olimpiai Szervezőbizottság múlt pénteken.