Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

2019.05.21. 15:15
Ajánlom
A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

Az új vezetés új megközelítéssel kívánja irányítani a Budapesti Operettszínházat, de továbbra is a műfaj, a művészet és a közönség az első – hangzott el az intézmény évadbejelentő sajtótájékoztatóján május 21-én. Kiss-B. Atilla főigazgató elmondta, hogy mind az operett, mind a musical tekintetében a stílushűségre, a műfaji hűségre esküszik. Így lesz az évad legfontosabb bemutatója a júliusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütáló, majd szeptember 6-tól az Operettszínházba költöző Csárdáskirálynő Vidnyánszky Attila rendezésében.

60910971_2519518561403496_2587757446978076672_o-141503.jpg

Rátóti Zoltán, Vidnyánszky Attila, Pfeiffer Gyula és Kiss-B. Atilla (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

Kiss-B. felidézte, hogy Kálmán Imre a I. világháború kirobbanása idején dolgozott a Csárdáskirálynőn.

Nem tudok zenét szerezni, amikor a frontokon egymást öli a világ

– írta a zeneszerző. Legendás operettjében megörökítette a Monarchia csillogását, méltóságát, de annak haláltáncát is.

Ez lesz Vidnyánszky Attila első operettrendezése. „Valami nagyon szépet szeretnénk csinálni” – mondta a rendező, aki megmutatta a pompás látványtervet és a jelmezterveket is. „Egy eltűnt, vagy soha nem volt világ fog elénk tárulni (…), és egy kicsit arról is beszélünk, hogyan tűnik el ez a világ. Ma, egy keddi nap reggelén a Csárdáskirálynőről beszélünk, de vajon meddig tehetjük ezt, és mit kell tennünk azért, hogy ez így maradjon?”

A Csárdáskirálynő főbb szerepeiben Fischl Mónikát, Lévai Enikőt, Vadász Zsoltot, Laki Pétert, Homonnay Zsoltot, Bojtos Lucát és Siménfalvy Ágotát láthatja a közönség. A művet az eredeti, 1916-os Gábor Andor-féle változatban játsszák.

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Kapcsolódó

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

60977834_2519519944736691_6447696894364745728_o-141502.jpg

Kiss-B. Atilla (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

November 22-én Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátéka kerül az Operett nagyszínpadára Bozsik Yvette rendezésében és koreográfiájával. Az 1904-es dalmű elsöprő sikert aratott az ősbemutatón. Kiss-B. Atilla szerint hőse, akit egyébként egy valós személyről, egy ráckevei születésű huszárról mintázott Petőfi, valódi mintakép lehet a mai fiatalok számára. A főbb szerepekben Dolhai Attilát, Bordás Barbarát, Bodrogi Gyulát, Lukács Anitát és Oszvald Marikát látjuk majd.

Ősbemutató lesz a Mohács 1526 című rockmusical, amelyet Horváth Szilárd, Szijártó Zsolt és Schiszler Zsolt alkotott. Ahogy azt a főigazgató elmondta, nem sokat gondolkodott, mielőtt a magyar sorstragédiát megörökítő zenés műre rábólintott volna.

Folyamatosan és kitartóan döngetik Európa kapuit, és egyre gyakrabban át meg átugorják a kerítéseit. Volt már ilyen a történelemben

– kapcsolta össze Kiss-B. a jelenkorral a musical témáját. „Nagy vesztese volt ennek Magyarország.” Hozzáfűzte: a rockmusical a fiatalokat is meg akarja szólítani a nagy veszteség és a kívülről leselkedő veszély témájával.

operettsz-141911.jpg

A Budapesti Operettszínház művészei a május 21-i sajtótájékoztató után (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Operettszínház)

A Mohács 1526 – Európa kapuja című rockmusicalt Vincze Balázs rendezi és koreografálja, a főszerepeket Széles Flóra, Sándor Péter, Peller Anna, Serbán Attila, Janza Kata és Kerényi Miklós Máté éneklik.

Az új évad kisebb bemutatói a következők. Párizsi randevú címmel dinner show-t rendez Richter József, ezt november 8-án mutatják be. 2020. február 15-én debütál az Anne Frank naplója alapján készült mono-opera Rátóti Zoltán rendezésében, aminek énekese Süle Dalma lesz. Boris Vian hasonló című regénye alapján készült a Tajtékos dalok, ezt 2020. március 10-én mutatják be Földes Tamás, Gubik Petra és Kocsis Dénes főszereplésével.

A külföldi turnék után idehaza ünneplik A Szépség és a Szörnyeteg ezredik előadását. Újra látható az Isten pénze, a Viktória, továbbra is műsoron marad a Rebecca, a Maya, az Ének az esőben, a Menyasszonytánc, a Carousel, az István, a király, és még számos előadás. Az Operettszínház nézői az új évadban 19 féle bérlet közül válogathat.

Köszöntötte a társulatot az Operett új vezetése

Kapcsolódó

Köszöntötte a társulatot az Operett új vezetése

A Budapesti Operettszínház új főigazgatója a február 1-én megtartott első társulati ülésen ismertette terveit. A társulat tagjai számára meghívott külföldi rendezőket és előnyös szerepeket ígér.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Zenés színház hír

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Zenés színház operaház

Díjátadóval zárult az Opera „Puccini Itáliája”-évada

Az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazta az Operaház. Az évzáró Csillagóra gálaesten azt is bejelentették, hogy kik viselhetik egy éven át „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” és „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” címeket. 
Zenés színház magazin

A Champs-Élysées Mozartja – 200 éve született Offenbach

A kánkánok mestere korának szórakoztatóipari nagyvállalkozója volt, aki élete vége felé egy „komoly” operát is írt, a Hoffmann meséit.
Zenés színház wagner

Fischer Ádám: Vállalom a felelősséget a halk énekesekért!

Nem az énekeseknek kevés a hangjuk, Wagnert néha így kell énekelni. Caruso-szindróma és énekbeszéd kapcsán beszélgettünk a Ring-ciklus karmesterével.