Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

2019.05.21. 15:15
Ajánlom
A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

Az új vezetés új megközelítéssel kívánja irányítani a Budapesti Operettszínházat, de továbbra is a műfaj, a művészet és a közönség az első – hangzott el az intézmény évadbejelentő sajtótájékoztatóján május 21-én. Kiss-B. Atilla főigazgató elmondta, hogy mind az operett, mind a musical tekintetében a stílushűségre, a műfaji hűségre esküszik. Így lesz az évad legfontosabb bemutatója a júliusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütáló, majd szeptember 6-tól az Operettszínházba költöző Csárdáskirálynő Vidnyánszky Attila rendezésében.

60910971_2519518561403496_2587757446978076672_o-141503.jpg

Rátóti Zoltán, Vidnyánszky Attila, Pfeiffer Gyula és Kiss-B. Atilla (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

Kiss-B. felidézte, hogy Kálmán Imre a I. világháború kirobbanása idején dolgozott a Csárdáskirálynőn.

Nem tudok zenét szerezni, amikor a frontokon egymást öli a világ

– írta a zeneszerző. Legendás operettjében megörökítette a Monarchia csillogását, méltóságát, de annak haláltáncát is.

Ez lesz Vidnyánszky Attila első operettrendezése. „Valami nagyon szépet szeretnénk csinálni” – mondta a rendező, aki megmutatta a pompás látványtervet és a jelmezterveket is. „Egy eltűnt, vagy soha nem volt világ fog elénk tárulni (…), és egy kicsit arról is beszélünk, hogyan tűnik el ez a világ. Ma, egy keddi nap reggelén a Csárdáskirálynőről beszélünk, de vajon meddig tehetjük ezt, és mit kell tennünk azért, hogy ez így maradjon?”

A Csárdáskirálynő főbb szerepeiben Fischl Mónikát, Lévai Enikőt, Vadász Zsoltot, Laki Pétert, Homonnay Zsoltot, Bojtos Lucát és Siménfalvy Ágotát láthatja a közönség. A művet az eredeti, 1916-os Gábor Andor-féle változatban játsszák.

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Kapcsolódó

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

60977834_2519519944736691_6447696894364745728_o-141502.jpg

Kiss-B. Atilla (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

November 22-én Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátéka kerül az Operett nagyszínpadára Bozsik Yvette rendezésében és koreográfiájával. Az 1904-es dalmű elsöprő sikert aratott az ősbemutatón. Kiss-B. Atilla szerint hőse, akit egyébként egy valós személyről, egy ráckevei születésű huszárról mintázott Petőfi, valódi mintakép lehet a mai fiatalok számára. A főbb szerepekben Dolhai Attilát, Bordás Barbarát, Bodrogi Gyulát, Lukács Anitát és Oszvald Marikát látjuk majd.

Ősbemutató lesz a Mohács 1526 című rockmusical, amelyet Horváth Szilárd, Szijártó Zsolt és Schiszler Zsolt alkotott. Ahogy azt a főigazgató elmondta, nem sokat gondolkodott, mielőtt a magyar sorstragédiát megörökítő zenés műre rábólintott volna.

Folyamatosan és kitartóan döngetik Európa kapuit, és egyre gyakrabban át meg átugorják a kerítéseit. Volt már ilyen a történelemben

– kapcsolta össze Kiss-B. a jelenkorral a musical témáját. „Nagy vesztese volt ennek Magyarország.” Hozzáfűzte: a rockmusical a fiatalokat is meg akarja szólítani a nagy veszteség és a kívülről leselkedő veszély témájával.

operettsz-141911.jpg

A Budapesti Operettszínház művészei a május 21-i sajtótájékoztató után (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Operettszínház)

A Mohács 1526 – Európa kapuja című rockmusicalt Vincze Balázs rendezi és koreografálja, a főszerepeket Széles Flóra, Sándor Péter, Peller Anna, Serbán Attila, Janza Kata és Kerényi Miklós Máté éneklik.

Az új évad kisebb bemutatói a következők. Párizsi randevú címmel dinner show-t rendez Richter József, ezt november 8-án mutatják be. 2020. február 15-én debütál az Anne Frank naplója alapján készült mono-opera Rátóti Zoltán rendezésében, aminek énekese Süle Dalma lesz. Boris Vian hasonló című regénye alapján készült a Tajtékos dalok, ezt 2020. március 10-én mutatják be Földes Tamás, Gubik Petra és Kocsis Dénes főszereplésével.

A külföldi turnék után idehaza ünneplik A Szépség és a Szörnyeteg ezredik előadását. Újra látható az Isten pénze, a Viktória, továbbra is műsoron marad a Rebecca, a Maya, az Ének az esőben, a Menyasszonytánc, a Carousel, az István, a király, és még számos előadás. Az Operettszínház nézői az új évadban 19 féle bérlet közül válogathat.

Köszöntötte a társulatot az Operett új vezetése

Kapcsolódó

Köszöntötte a társulatot az Operett új vezetése

A Budapesti Operettszínház új főigazgatója a február 1-én megtartott első társulati ülésen ismertette terveit. A társulat tagjai számára meghívott külföldi rendezőket és előnyös szerepeket ígér.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház árvíz

Még egy árvíz, és nem menekül meg a velencei La Fenice operaház

Túlélte az árvizet Velence operaháza, de szakértők arra figyelmeztetnek, jelen állapotában az épület nem állna ellen még egy áradásnak.
Zenés színház ajánló

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Zenés színház gyász

Elhunyt Franco Bordoni olasz operaénekes

A nemzetközi hírű baritonénekest 88 éves korában, február 13-án érte a halál.
Zenés színház ajánló

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Zenés színház interjú

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.