Zenés színház

Az Operettben eljutottak az idegösszeomlás szélére

2016.03.21. 15:09
Ajánlom
Mediterrán életérzés és felborzolt idegek várják a nézőket május 20-án az Átrium Film-Színházban a Budapesti Operettszínház utolsó bemutatóján. A Nők az idegösszeomlás szélén című musical Pedro Almodóvar szellemében kínál végletekig fokozott, mégis rendkívül vicces pszichikai játszmákat és abszurd helyzeteket.

„Sok nőről esett szó ebben az évadban. Bemutatkozott Sybill, Marie Antoinette, hamarosan megismerhetik a Chicagói hercegnőt. Az évad végére a hölgyeink eljutottak a teljes idegösszeomlásig” – ezekkel a szavakkal vezette fel Lőrinczy György, Budapesti Operettszínház főigazgatója a darab sajtónyilvános olvasópróbáját. A Pedro Almodóvar kultuszfilmje, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén alapján készült musical a West Endről érkezik, és az Amerikai komédiát és az Én és a kisöcsémet is jegyző Réthly Attila rendezi.

Pedro Almodóvar robbanásszerűen tört be a filmes szakmába a nyolcvanas években az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén-nel. A filmet 25 díjjal jutalmazták, és szinte azonnal belépett a kultfilmek sorába. A helyszín Madrid, 1987-ben: Pepa, a másodvonalbeli szinkronszínésznő élete fenekestül felfordul, amikor szeretője, az idősödő Ivan bejelenti, hogy elhagyja. Ám ahogy lenni szokott, a baj nem jár egyedül, hamarosan beállít Pepa barátnője, aki nála keres menedéket, mert a barátjáról kiderült, hogy valójában terrorista. Mindennek betetőzéseként felbukkan még Ivan volt felesége, a neurotikus Lucia, valamint a fiuk, Carlos és annak menyasszonya is. A filmben felbukkan a fiatal Antonio Banderas is. 

A darab fordítója Varró Dániel, akivel már Sweet Charity óta szeretett volna együtt dolgozni a teátrum. A musical zenei anyaga annyira erős, hogy a művet Magyarországon elsőként egy prózai társulat szerette volna megcsinálni, de aztán letettek róla.

Réthly Attila rendező úgy véli, ez az egész világon ismert 1988-as kultuszfilm lényegi módon beszél a nőkről, szerelemről, árulásról és megcsalásról, miközben tele van életörömmel és életigenléssel, ráadásul kivételes helyzetbe hozza a társulat színésznőit. „Ez az előadás róluk fog szólni, de természetesen a három férfiszerep is megkerülhetetlen.”

A Nők az idegösszeomlás szélén olvasópróbája

A Nők az idegösszeomlás szélén olvasópróbája (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Az olvasópróbán az újságírók ízelítőt kaptak a mű ígéretes dalaiból is. Mészáros Árpád Zsolt a Madrid, Peller Anna a Vénusz a vénában, míg Janza Kata a Láthatatlan című dalt énekelte.

Pepát, a kissé bohókás szinkronszínésznőt Peller Anna, Ivánt, az elragadó hangú szinkronszínészt Szomor György, Luciát, Iván elhagyott feleségét Janza Kata, Candelát, Pepa barátnőjét Gubik Petra alakítja. Paulina, Iván új szeretője Ábrahám Gabriella, Carlos, Iván és Lucia fia Kocsis Dénes, Marisa, Carlos menyasszonya Simon Panna, a taxisofőr pedig Mészáros Árpád Zsolt lesz. Az összes férfi karakterszerepet Petridisz Hrisztosz, a női karakterszerepeket Papadimitriu Athina alakítja.

A Nők az idegösszeomlás szélén nőszereplői és Varró Attila

A Nők az idegösszeomlás szélén nőszereplői és Varró Attila (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Az előadás zenei vezetője és karmestere Kovács Adrián, aki az Operettszínházban korábban a Broadway stúdió növendékeivel dolgozott a nagysikerű Parasztoperán. A koreográfus Balogh-Barta Viktória, aki az elmúlt években olyan nagyszínpadi munkákkal bizonyította tehetségét, mint például a Fame. A díszletekért Khell Csörsz, a jelmezekért Velich Rita felel. Az amerikai jogtulajdonosok várhatóan a tavasz folyamán tekintik meg az előadást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Szente Vajk rendezésében jön a zenés Liliomfi

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának március 23-i adásában beszélgetünk a Madách Színház új bemutatójáról a rendezővel, Szente Vajkkal, és vendégünk lesz továbbá Dobod Dániel zeneszerző, Simon Kornél színművész és G. Horváth László hegedűművész.
Zenés színház varázsfuvola

Papagenóból Csubakka lesz ebben a Varázsfuvola-rendezésben

A legtöbbet fecsegő operahős szőrbundát és rózsaszín melllbimbókat kapott a Norvég Nemzeti Opera előadásában. Nézze meg a teljes előadást!
Zenés színház magazin

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Zenés színház opera

Edita Gruberová visszavonul

Utolsó operaelőadására készül a neves szlovák szopránénekesnő, aki a közelmúltban az Erkel Színházban is fellépett.
Zenés színház hír

101 éves korában elhunyt Bán Elemér operaénekes

A művészt a debreceni Csokonai Színház – melynek örökös tagja volt – saját halottjának tekinti.