Zenés színház

Az Operettben eljutottak az idegösszeomlás szélére

2016.03.21. 15:09
Ajánlom
Mediterrán életérzés és felborzolt idegek várják a nézőket május 20-án az Átrium Film-Színházban a Budapesti Operettszínház utolsó bemutatóján. A Nők az idegösszeomlás szélén című musical Pedro Almodóvar szellemében kínál végletekig fokozott, mégis rendkívül vicces pszichikai játszmákat és abszurd helyzeteket.

„Sok nőről esett szó ebben az évadban. Bemutatkozott Sybill, Marie Antoinette, hamarosan megismerhetik a Chicagói hercegnőt. Az évad végére a hölgyeink eljutottak a teljes idegösszeomlásig” – ezekkel a szavakkal vezette fel Lőrinczy György, Budapesti Operettszínház főigazgatója a darab sajtónyilvános olvasópróbáját. A Pedro Almodóvar kultuszfilmje, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén alapján készült musical a West Endről érkezik, és az Amerikai komédiát és az Én és a kisöcsémet is jegyző Réthly Attila rendezi.

Pedro Almodóvar robbanásszerűen tört be a filmes szakmába a nyolcvanas években az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén-nel. A filmet 25 díjjal jutalmazták, és szinte azonnal belépett a kultfilmek sorába. A helyszín Madrid, 1987-ben: Pepa, a másodvonalbeli szinkronszínésznő élete fenekestül felfordul, amikor szeretője, az idősödő Ivan bejelenti, hogy elhagyja. Ám ahogy lenni szokott, a baj nem jár egyedül, hamarosan beállít Pepa barátnője, aki nála keres menedéket, mert a barátjáról kiderült, hogy valójában terrorista. Mindennek betetőzéseként felbukkan még Ivan volt felesége, a neurotikus Lucia, valamint a fiuk, Carlos és annak menyasszonya is. A filmben felbukkan a fiatal Antonio Banderas is. 

A darab fordítója Varró Dániel, akivel már Sweet Charity óta szeretett volna együtt dolgozni a teátrum. A musical zenei anyaga annyira erős, hogy a művet Magyarországon elsőként egy prózai társulat szerette volna megcsinálni, de aztán letettek róla.

Réthly Attila rendező úgy véli, ez az egész világon ismert 1988-as kultuszfilm lényegi módon beszél a nőkről, szerelemről, árulásról és megcsalásról, miközben tele van életörömmel és életigenléssel, ráadásul kivételes helyzetbe hozza a társulat színésznőit. „Ez az előadás róluk fog szólni, de természetesen a három férfiszerep is megkerülhetetlen.”

A Nők az idegösszeomlás szélén olvasópróbája

A Nők az idegösszeomlás szélén olvasópróbája (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Az olvasópróbán az újságírók ízelítőt kaptak a mű ígéretes dalaiból is. Mészáros Árpád Zsolt a Madrid, Peller Anna a Vénusz a vénában, míg Janza Kata a Láthatatlan című dalt énekelte.

Pepát, a kissé bohókás szinkronszínésznőt Peller Anna, Ivánt, az elragadó hangú szinkronszínészt Szomor György, Luciát, Iván elhagyott feleségét Janza Kata, Candelát, Pepa barátnőjét Gubik Petra alakítja. Paulina, Iván új szeretője Ábrahám Gabriella, Carlos, Iván és Lucia fia Kocsis Dénes, Marisa, Carlos menyasszonya Simon Panna, a taxisofőr pedig Mészáros Árpád Zsolt lesz. Az összes férfi karakterszerepet Petridisz Hrisztosz, a női karakterszerepeket Papadimitriu Athina alakítja.

A Nők az idegösszeomlás szélén nőszereplői és Varró Attila

A Nők az idegösszeomlás szélén nőszereplői és Varró Attila (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Az előadás zenei vezetője és karmestere Kovács Adrián, aki az Operettszínházban korábban a Broadway stúdió növendékeivel dolgozott a nagysikerű Parasztoperán. A koreográfus Balogh-Barta Viktória, aki az elmúlt években olyan nagyszínpadi munkákkal bizonyította tehetségét, mint például a Fame. A díszletekért Khell Csörsz, a jelmezekért Velich Rita felel. Az amerikai jogtulajdonosok várhatóan a tavasz folyamán tekintik meg az előadást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”