Zenés színház

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

2020.12.03. 13:25
Ajánlom
Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.

Bár nehéz időszakon mennek keresztül a színházak, a munka nem állt le, a legtöbb teátrum ugyanis az online térbe költözött. Nem kivétel ez alól a Budapesti Operettszínház sem, amely a legnagyobb sikerprodukcióit hozza el, amiket hét kamerával, HD minőségben rögzítenek.

Széles Flóra, a Csárdáskirálynő Stázija is izgalommal vetette bele magát a feladatba. A tavaszi leállás után már ismerős volt számára a mostani helyzetet, ám ezúttal – mint a Fidelio.hu-nak fogalmaz – mégis másképp éli meg, mint márciusban.

„Akkor egyik pillanatról a másikra teljesen eltűnt, véget ért minden. Most viszont folyamatosan készenléti állapotban vagyunk, és nemcsak itthonról készítünk videókat, hanem a színházban is próbálunk.”

A próbák azonban az online közvetítések kedvéért némiképp átalakultak, hiszen most az is a cél, hogy az operatőrök az éles forgatáson már pontosan ismerjék és lekövessék a jeleneteket, ezáltal pedig a felvett előadások otthonról is a legteljesebb élményt nyújtsák.

szeles_flora_csardaskiralyno_11_10-3-124324.jpg

Széles Flóra a Csárdáskirálynőben (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Színészként persze kissé szokatlan érzés az üres nézőtér előtt játszani, Flóra azonban elárulta, hogy ennek ellenére élvezi a munkát: „Rengetegszer játszottuk már ezt az előadást, és nagyon hiányoznak a nézők. Belénk ivódott az a ritmus, ami a közönség reakciói folytán formálódik, és pontosan tudjuk, melyek azok a mondatok, ahol nevetni szoktak vagy ahol kialakul egy-egy figyelemmel és izgalommal teli csönd. Ez most nem születik meg, de helyette

a közeli felvételekkel rengeteg olyan apróságot meg lehet mutatni, amiket talán eddig észre sem vettek a nézők, mert nem lehet messziről látni. Most semmi nem marad titokban.”

És hogy mitől tud érvényes lenni a Csárdáskirálynő a képernyőn keresztül is? Flóra szerint erre nagyon egyszerű a válasz: a történet és szereplők aprólékosan kidolgozottak, érzéseik pedig olyan őszinték, hogy akár egy filmben is megállják a helyüket.

A közvetítés szereposztása:

Vereczki Szilvia: Kiss Diána
Edwin Ronald: Homonnay Zsolt
Kaucsiánó Bóni gróf: Dénes Viktor
Stázi grófnő, a herceg unokahúga: Széles Flóra
Anhilte, a herceg felesége: Frankó Tünde
Leopold Mária, Lippert Weilersheim hercege: Dézsy Szabó Gábor
Eugene von Rohnsdorff, főhadnagy: Mészáros Árpád Zsolt
Kerekes Ferkó: Földes Tamás
Miska: Czeglédi Ákos
Jegyző: Altsach Gergő

Karmester és zenei vezető: Pfeiffer Gyula
Díszlettervező: Cziegler Balázs
Jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina
Koreográfus: Bozsik Yvette
Rendező: Vidnyánszky Attila
A felvétel rendezője: Komlós András

A Csárdáskirálynő december 5-én 19 órakor lesz látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján 23 óráig érhető el, hossza 160 perc.

Fejléckép: Homonnay Zsolt és Széles Flóra A Csárdáskirálynőben (forrás: Budapesti Operettszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

„Találkozunk majd az út végén” – John Travolta búcsúja Olivia Newton-Johntól

Megható üzenettel búcsúzott kollégájától és barátjától, az augusztus 8-án, 73 éves korában elhunyt Olivia Newton-Johntól John Travolta.
Könyv

Vámos Miklós: Aki újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat

Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal a kolumbiai Juan Gabriel Vásquez műveit ajánlja. Gondolatait a Dalok a tűzhöz című elbeszéléskötet szerkesztője, Császár László kommentálja.
Vizuál

Parkinson-kórral diagnosztizálták Lars von Triert

Hosszú ideje sejteni lehetett, hogy a legismertebb dán filmrendező, Lars von Trier egészségével nincs minden rendben. A művész produkciós cége most közleményben jelezte, súlyos betegségtől szenved a 66 éves alkotó, akinek kultikus tévésorozatának folytatása Velencében debütál hamarosan.
Zenés színház

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Klasszikus

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Zenés színház beszámoló

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Zenés színház ajánló

Inspiráló és felejthetetlen előadásnak ígérkezik az Attila

Attila legendáját, történelmünk ezen apró, sokszor bizonyára teljesen félreértelmezett darabkáját augusztus 12-én és 14-én a jövő köntösébe csomagolva tárja nézői elé a Margitszigeti Színház. Az alkotói folyamatról a címszerepet alakító Bretz Gábor és az Odabellát megtestesítő Maria Agresta mesélt.
Zenés színház ajánló

A milánói Scala világhírű tenorja is fellép az Operaház ünnepi gáláján

Az olasz operairodalom legszebb részleteiből nyújt válogatás a Tenorissimo operagálája augusztus 19-én, a Magyar Állami Operaházban. Az est sztárvendége, Fabio Sartori, elismert olasz tenor, partnerei az OPERA vezető női szólistái. A dalszínház zenei együtteseit Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.
Zenés színház ajánló

Bűnözők lepik el a Dóm teret

Augusztus 12-én Szegedre érkezik Fred Ebb és Bob Fosse világhírű, Tony-díjas musicalje, a Chicago.