Zenés színház

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

2020.12.03. 13:25
Ajánlom
Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.

Bár nehéz időszakon mennek keresztül a színházak, a munka nem állt le, a legtöbb teátrum ugyanis az online térbe költözött. Nem kivétel ez alól a Budapesti Operettszínház sem, amely a legnagyobb sikerprodukcióit hozza el, amiket hét kamerával, HD minőségben rögzítenek.

Széles Flóra, a Csárdáskirálynő Stázija is izgalommal vetette bele magát a feladatba. A tavaszi leállás után már ismerős volt számára a mostani helyzetet, ám ezúttal – mint a Fidelio.hu-nak fogalmaz – mégis másképp éli meg, mint márciusban.

„Akkor egyik pillanatról a másikra teljesen eltűnt, véget ért minden. Most viszont folyamatosan készenléti állapotban vagyunk, és nemcsak itthonról készítünk videókat, hanem a színházban is próbálunk.”

A próbák azonban az online közvetítések kedvéért némiképp átalakultak, hiszen most az is a cél, hogy az operatőrök az éles forgatáson már pontosan ismerjék és lekövessék a jeleneteket, ezáltal pedig a felvett előadások otthonról is a legteljesebb élményt nyújtsák.

szeles_flora_csardaskiralyno_11_10-3-124324.jpg

Széles Flóra a Csárdáskirálynőben (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Színészként persze kissé szokatlan érzés az üres nézőtér előtt játszani, Flóra azonban elárulta, hogy ennek ellenére élvezi a munkát: „Rengetegszer játszottuk már ezt az előadást, és nagyon hiányoznak a nézők. Belénk ivódott az a ritmus, ami a közönség reakciói folytán formálódik, és pontosan tudjuk, melyek azok a mondatok, ahol nevetni szoktak vagy ahol kialakul egy-egy figyelemmel és izgalommal teli csönd. Ez most nem születik meg, de helyette

a közeli felvételekkel rengeteg olyan apróságot meg lehet mutatni, amiket talán eddig észre sem vettek a nézők, mert nem lehet messziről látni. Most semmi nem marad titokban.”

És hogy mitől tud érvényes lenni a Csárdáskirálynő a képernyőn keresztül is? Flóra szerint erre nagyon egyszerű a válasz: a történet és szereplők aprólékosan kidolgozottak, érzéseik pedig olyan őszinték, hogy akár egy filmben is megállják a helyüket.

A közvetítés szereposztása:

Vereczki Szilvia: Kiss Diána
Edwin Ronald: Homonnay Zsolt
Kaucsiánó Bóni gróf: Dénes Viktor
Stázi grófnő, a herceg unokahúga: Széles Flóra
Anhilte, a herceg felesége: Frankó Tünde
Leopold Mária, Lippert Weilersheim hercege: Dézsy Szabó Gábor
Eugene von Rohnsdorff, főhadnagy: Mészáros Árpád Zsolt
Kerekes Ferkó: Földes Tamás
Miska: Czeglédi Ákos
Jegyző: Altsach Gergő

Karmester és zenei vezető: Pfeiffer Gyula
Díszlettervező: Cziegler Balázs
Jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina
Koreográfus: Bozsik Yvette
Rendező: Vidnyánszky Attila
A felvétel rendezője: Komlós András

A Csárdáskirálynő december 5-én 19 órakor lesz látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján 23 óráig érhető el, hossza 160 perc.

Fejléckép: Homonnay Zsolt és Széles Flóra A Csárdáskirálynőben (forrás: Budapesti Operettszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A Föld forog tovább, és ezek a csodák újra és újra megtörténnek

Kocsis Dénes a Budapesti Operettszínház vezető művésze, a musicalirodalom legnagyobb szerepeit tudhatja maga mögött. Ezúttal Frank Wildhorn Carmenjében mutatkozik be április 19-én a Nagymező utcai teátrumban.
Zenés színház ajánló

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.
Zenés színház interjú

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában. 
Zenés színház interjú

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.