Zenés színház

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

2020.12.03. 13:25
Ajánlom
Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.

Bár nehéz időszakon mennek keresztül a színházak, a munka nem állt le, a legtöbb teátrum ugyanis az online térbe költözött. Nem kivétel ez alól a Budapesti Operettszínház sem, amely a legnagyobb sikerprodukcióit hozza el, amiket hét kamerával, HD minőségben rögzítenek.

Széles Flóra, a Csárdáskirálynő Stázija is izgalommal vetette bele magát a feladatba. A tavaszi leállás után már ismerős volt számára a mostani helyzetet, ám ezúttal – mint a Fidelio.hu-nak fogalmaz – mégis másképp éli meg, mint márciusban.

„Akkor egyik pillanatról a másikra teljesen eltűnt, véget ért minden. Most viszont folyamatosan készenléti állapotban vagyunk, és nemcsak itthonról készítünk videókat, hanem a színházban is próbálunk.”

A próbák azonban az online közvetítések kedvéért némiképp átalakultak, hiszen most az is a cél, hogy az operatőrök az éles forgatáson már pontosan ismerjék és lekövessék a jeleneteket, ezáltal pedig a felvett előadások otthonról is a legteljesebb élményt nyújtsák.

szeles_flora_csardaskiralyno_11_10-3-124324.jpg

Széles Flóra a Csárdáskirálynőben (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Színészként persze kissé szokatlan érzés az üres nézőtér előtt játszani, Flóra azonban elárulta, hogy ennek ellenére élvezi a munkát: „Rengetegszer játszottuk már ezt az előadást, és nagyon hiányoznak a nézők. Belénk ivódott az a ritmus, ami a közönség reakciói folytán formálódik, és pontosan tudjuk, melyek azok a mondatok, ahol nevetni szoktak vagy ahol kialakul egy-egy figyelemmel és izgalommal teli csönd. Ez most nem születik meg, de helyette

a közeli felvételekkel rengeteg olyan apróságot meg lehet mutatni, amiket talán eddig észre sem vettek a nézők, mert nem lehet messziről látni. Most semmi nem marad titokban.”

És hogy mitől tud érvényes lenni a Csárdáskirálynő a képernyőn keresztül is? Flóra szerint erre nagyon egyszerű a válasz: a történet és szereplők aprólékosan kidolgozottak, érzéseik pedig olyan őszinték, hogy akár egy filmben is megállják a helyüket.

A közvetítés szereposztása:

Vereczki Szilvia: Kiss Diána
Edwin Ronald: Homonnay Zsolt
Kaucsiánó Bóni gróf: Dénes Viktor
Stázi grófnő, a herceg unokahúga: Széles Flóra
Anhilte, a herceg felesége: Frankó Tünde
Leopold Mária, Lippert Weilersheim hercege: Dézsy Szabó Gábor
Eugene von Rohnsdorff, főhadnagy: Mészáros Árpád Zsolt
Kerekes Ferkó: Földes Tamás
Miska: Czeglédi Ákos
Jegyző: Altsach Gergő

Karmester és zenei vezető: Pfeiffer Gyula
Díszlettervező: Cziegler Balázs
Jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina
Koreográfus: Bozsik Yvette
Rendező: Vidnyánszky Attila
A felvétel rendezője: Komlós András

A Csárdáskirálynő december 5-én 19 órakor lesz látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján 23 óráig érhető el, hossza 160 perc.

Fejléckép: Homonnay Zsolt és Széles Flóra A Csárdáskirálynőben (forrás: Budapesti Operettszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

A frontvonalban harcolókért szólt a dal az Operettszínházban

„Úgy szeretném meghálálni” – hangzottak fel Füredi Nikolett, Janza Kata és Szulák Andrea előadásában a Budapesti Operettszínház idei első közönség előtt tartott előadásának dallamai május végén. A Hála gálát a színház azoknak a hon- és rendvédelmi, valamint egészségügyi dolgozóknak ajánlotta, akik a járványhelyzet legnehezebb perceiben emberéletekért küzdöttek.
Zenés színház interjú

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Zenés színház hír

Ősbemutatókkal és klasszikusokkal várja a következő szezont az Operettszínház

A 2020/21-es évad a folyamatos újratervezés időszaka volt – idézte fel Kiss-B. Atilla főigazgató az elmúlt hónapokat a Budapesti Operettszínház évadbejelentő sajtótájékoztatóján, egyúttal köszönetet is mondott a nézőknek, akik kitartóan támogatták a színházat a nehézségek közepette. A múlt visszaidézése mellett azonban a társulat már a jövőre koncentrál: öt új bemutatóval készülnek a következő évadra.
Zenés színház ajánló

Foci a színpadon és élőben – különleges előadásra készül a Puskás musical csapata

Rendhagyó előadásnak lehetnek szemtanúi a Puskás musical június 19-i előadására jegyet váltó nézők: jegyükért ugyanis az előadás megnézése mellett a Magyarország-Franciaország EB-mérkőzést is a nézőtérről szurkolhatják végig, a szervezők ugyanis egy, a színpadon felállított óriás kivetítőn élőben közvetítik a meccset.
Zenés színház hír

A Pécsi Nemzeti Színház újraalkotja a szabadtéri színház fogalmát – indul a #színháztér projekt

Júniusban a pécsi teátrum művészei nyakukba veszik Baranya megyét, hogy szó szerint az utcára vigyék a színházat. A miniszter félrelép telt házas premierjével újranyitó intézmény ingyenesen látogatható Erkélykoncertekkel és klasszikus produkciókkal várják a szórakozni vágyókat.