Zenés színház

Az orosz inváziótól való elhatárolódást követeli Valerij Gergijevtől a Scala

2022.02.24. 15:55
Ajánlom
A milánói Scala főigazgatója Dominique Meyer és a milánói polgármester, Beppe Sala felszólították a közismerten Putyin-párti orosz karmestert, Valerij Gergyijevet, hogy határolódjon el Oroszország ukrajnai inváziójától, különben nem vezényelhet tovább a dalszínházban.

Valerij Gergijev egy február 23-tól március 15-ig tartó sorozatot vezényelne a milánói Scalában Csajkovszkij A pikk dáma című operájából. A neves orosz karmester köztudomásúlag nagy híve az orosz elnök, Vlagyimir Putyin politikájának. A február 24-én hajnalban megindult, Ukrajna elleni orosz invázió kapcsán azonban Milánó polgármestere, Beppe Sala, valamint a Scala főigazgatója, Dominique Meyer ultimátumot adtak a művésznek:

vagy egyértelműen kijelenti, hogy nem támogatja az orosz inváziót, vagy nem vezényelheti tovább a sorozatot

tette közzé az olasz Corriere della Sera.

A február 23-i első előadáson az olasz közönség mérsékelt tapssal, inkább bekiabálásokkal és búzással fogadta az orosz karmestert, február 25-i, New York-i koncertje elé pedig már most bejelentettek egy tiltakozást. A koncerten közreműködő Bécsi Filharmonikusok arra a kérdésre, hogy szándékoznak-e megszakítani a kapcsolatot Gergijevvel annak politikai nézetei és háborúpárti hozzáállása miatt, a zenekar igazgatója, Daniel Froschauer a következő nyilatkozatot tette közzé:

„A Bécsi Filharmonikusok évtizedek óta együttműködik Maestro Gergijevvel. Elsősorban ezt kell szem előtt tartanunk.

A kultúra nem válhat a politikai viták játékszerévé. Ennélfogva nem véleményezzük a karmestereink vagy a szólistáink politikai meggyőződését.

Számunkra a zene mindig is olyasvalami lesz, ami összeköt, nem szétválaszt.

Mindenfajta erőszakot és háborút elítélünk.” – idézte a Slipped Disc.

Valerij Gergijev egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

Fejléckép: Valerij Gergijev (fotó/forrás: BTF)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Senki sem pótolható – Maxim Jemeljanyicsev és az Európai Kamarazenekar koncertje Kismartonban

Bravúros beugrással tartották meg a kismartoni Herbstgold Fesztivál koncertjét. A fiatal és igen impulzív karmester, Maxim Jemeljanyicsev sikeresen elterelte a közönség figyelmét arról, hogy igazából valaki helyett áll a színpadon.
Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Zenés színház

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Könyv

„A krimi reneszánszát éli” – Patkó Ágnes és Hidas Bence a Lírástudók vendégei

A napokban jelentek meg első könyveik: a két bűnügyi regényről, a műfaj újjáéledéséről és a lehetséges folytatásokról is beszélgettek a Lírástudók legújabb adásában, amiben a könyvesboltok újdonságai között is segítünk eligazodni.
Színház

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Zenés színház hír

Kínában is látható Mundruczó Kornél Lohengrin-rendezése

A Bajor Állami Operaházban bemutatott produkció két este kerül színre a Sanghaji Operában. A darab főszerepeiben neves Wagner-énekesek működnek közre.
Zenés színház ajánló

Októberben folytatódnak a Metropolitan-közvetítések az Urániában

Kilenc opera, klasszikus és kortárs művek is szerepelnek az Metropolitan Opera közvetítései között, amelyek idén is megtekinthetők az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Zenés színház hír

Dubajban vendégszerepel a Magyar Állami Operaház

A hét előadásos, kétprodukciós, összesen 244 művészt és munkatársat megmozgató túra az intézmény egy évtizedes közel-keleti jelenlétének eddigi legnagyszabásúbb bemutatkozása.
Zenés színház hír

Gyógyíthatatlan betegsége miatt vonul vissza Stephen Gould

A világhírű Wagner-tenor a korábbi tervekkel ellentétben már idén sem énekelt a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, a fesztivál lezárultával pedig bejelentette, súlyos betegsége miatt visszavonul az énekesi pályától.