Zenés színház

Bach, Beatles, húsvét

2013.03.25. 16:52
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház rendkívül változatos programot állított össze a húsvéti időszakra. A kínálatban egyaránt szerepel passió és mise, opera és balett - roppant látványos kiállításban.

A rendezvénysorozatot az első Beatles-album megjelenésének ötvenedik évfordulóját idéző produkciók előzik meg március 25-én. A legendás együttes slágerei önmagukban és feldolgozások részeként egyaránt megszólalnak, zongorán és gitáron csakúgy, mint Csajkovszkij zenéjébe szőve, szokatlan ötlettel csúsztatva egymásra többféle zenei ízlés alapvetően eltérő fogalmazásmódjának sajátosságait. A nem mindennapi potpourrit a Magyar Nemzeti Balett művészeinek fellépése koronázza meg, akik Venekei Marianna koreográfiájára táncolnak Dénes István vezénylete alatt, Aczél András rendezésében.

 A Krisztus szenvedéstörténetét zenei keretbe foglaló műveket elsősorban műalkotásként értelmező 21. században az egykor liturgikus használatra szánt passió-kompozíciók koncerttermek színpadán kezdtek új életet. Sőt, J. S. Bach Máté-passióját az idén az Operaház is műsorára tűzte, mégpedig az alkotást mintegy újra felfedező Mendelssohn átdolgozásában. Az Óbudai Danubia Zenekar, a Magyar Rádió Énekkara és Vashegyi György interpretációjához a március 28-i és 30-i estén vetítőfelületen megjelenített, animált képsorok, a mű szövegéből kiemelt szavak is társulnak M. Tóth Géza által tervezett, egyedi vizuális élményt nyújtva.

Ehhez az előadáshoz hasonlóan nagypéntek is a szakrális tartalom és a profán színházi valóság óvatos figyelemmel kidolgozott ötvözetével várja a közönséget, de jóval hagyományosabb szellemben: mint ezen a napon rendszerint, most is Wagner Parsifalja kerül színre - Mikó András 1983-as rendezésének Nina Dudek játékmester által felfrissített változatában, Stefan Soltesz irányításával és Heiko Trinsinger (Amfortas), valamint Eric Halfvarson (Gurnemanz) vendégszereplésével. Mint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója hangsúlyozta, már csak azért is kitüntetett hely illeti meg a repertoáron a wagneri színházvallás nagyszabású főművét, mert az intézmény az elsők között mutatta be az operát, amikor Bayreuth monopóliuma, amelynek értelmében a Festspielhauson kívül csak koncertszerű formában szólalhatott meg a mű, 1914. január 1-jén megszűnt.

A feltámadást, húsvét vasárnapját Mascagni-művekkel ünnepli az Andrássy úti dalszínház. A verizmus híres gyöngyszeme, a Parasztbecsület mellett az olasz komponista egy kevéssé ismert alkotását, a húsvét tematikáját becsületgyilkossággal ellenpontozó operával csaknem egyidőben született Messa di Gloriát hallhatják az operalátógatók Bándi János és Fokanov Anatolij közreműködésével, Ács János karmesteri irányításával.

Ha nem is klasszikus utcabál, de ahhoz számos tekintetben nagyon hasonló rendezvény zárja az április eleji (a hányatott sorsú Stiffelio premierjét megelőző) programok sorát. Április 6-án a Verdi-bicentenárium tiszteletére rendezett, maratoni előadásfolyamra kerül sor az Operaházon belül és kívül egyaránt: a délután folyamán Verdi és Arrigo Boito levelezésének részleteibe avat be Ókovács Szilveszter előadása a Király Lépcsőnél, az e-moll vonósnégyes, illetve különböző Verdi-dalok szólalnak meg a Székely Bertalan-terem frízei alatt, este pedig a Rigolettóra kerül sor a színházteremben, miközben az Andrássy úton felállított színpadon délelőttől késő estig egymást érik majd a népszerű Verdi-operarészletek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.