Zenés színház

Bach, Beatles, húsvét

2013.03.25. 16:52
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház rendkívül változatos programot állított össze a húsvéti időszakra. A kínálatban egyaránt szerepel passió és mise, opera és balett - roppant látványos kiállításban.

A rendezvénysorozatot az első Beatles-album megjelenésének ötvenedik évfordulóját idéző produkciók előzik meg március 25-én. A legendás együttes slágerei önmagukban és feldolgozások részeként egyaránt megszólalnak, zongorán és gitáron csakúgy, mint Csajkovszkij zenéjébe szőve, szokatlan ötlettel csúsztatva egymásra többféle zenei ízlés alapvetően eltérő fogalmazásmódjának sajátosságait. A nem mindennapi potpourrit a Magyar Nemzeti Balett művészeinek fellépése koronázza meg, akik Venekei Marianna koreográfiájára táncolnak Dénes István vezénylete alatt, Aczél András rendezésében.

 A Krisztus szenvedéstörténetét zenei keretbe foglaló műveket elsősorban műalkotásként értelmező 21. században az egykor liturgikus használatra szánt passió-kompozíciók koncerttermek színpadán kezdtek új életet. Sőt, J. S. Bach Máté-passióját az idén az Operaház is műsorára tűzte, mégpedig az alkotást mintegy újra felfedező Mendelssohn átdolgozásában. Az Óbudai Danubia Zenekar, a Magyar Rádió Énekkara és Vashegyi György interpretációjához a március 28-i és 30-i estén vetítőfelületen megjelenített, animált képsorok, a mű szövegéből kiemelt szavak is társulnak M. Tóth Géza által tervezett, egyedi vizuális élményt nyújtva.

Ehhez az előadáshoz hasonlóan nagypéntek is a szakrális tartalom és a profán színházi valóság óvatos figyelemmel kidolgozott ötvözetével várja a közönséget, de jóval hagyományosabb szellemben: mint ezen a napon rendszerint, most is Wagner Parsifalja kerül színre - Mikó András 1983-as rendezésének Nina Dudek játékmester által felfrissített változatában, Stefan Soltesz irányításával és Heiko Trinsinger (Amfortas), valamint Eric Halfvarson (Gurnemanz) vendégszereplésével. Mint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója hangsúlyozta, már csak azért is kitüntetett hely illeti meg a repertoáron a wagneri színházvallás nagyszabású főművét, mert az intézmény az elsők között mutatta be az operát, amikor Bayreuth monopóliuma, amelynek értelmében a Festspielhauson kívül csak koncertszerű formában szólalhatott meg a mű, 1914. január 1-jén megszűnt.

A feltámadást, húsvét vasárnapját Mascagni-művekkel ünnepli az Andrássy úti dalszínház. A verizmus híres gyöngyszeme, a Parasztbecsület mellett az olasz komponista egy kevéssé ismert alkotását, a húsvét tematikáját becsületgyilkossággal ellenpontozó operával csaknem egyidőben született Messa di Gloriát hallhatják az operalátógatók Bándi János és Fokanov Anatolij közreműködésével, Ács János karmesteri irányításával.

Ha nem is klasszikus utcabál, de ahhoz számos tekintetben nagyon hasonló rendezvény zárja az április eleji (a hányatott sorsú Stiffelio premierjét megelőző) programok sorát. Április 6-án a Verdi-bicentenárium tiszteletére rendezett, maratoni előadásfolyamra kerül sor az Operaházon belül és kívül egyaránt: a délután folyamán Verdi és Arrigo Boito levelezésének részleteibe avat be Ókovács Szilveszter előadása a Király Lépcsőnél, az e-moll vonósnégyes, illetve különböző Verdi-dalok szólalnak meg a Székely Bertalan-terem frízei alatt, este pedig a Rigolettóra kerül sor a színházteremben, miközben az Andrássy úton felállított színpadon délelőttől késő estig egymást érik majd a népszerű Verdi-operarészletek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.
Zenés színház hír

Jövőre halasztják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia.