Zenés színház

Bach, Beatles, húsvét

2013.03.25. 16:52
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház rendkívül változatos programot állított össze a húsvéti időszakra. A kínálatban egyaránt szerepel passió és mise, opera és balett - roppant látványos kiállításban.

A rendezvénysorozatot az első Beatles-album megjelenésének ötvenedik évfordulóját idéző produkciók előzik meg március 25-én. A legendás együttes slágerei önmagukban és feldolgozások részeként egyaránt megszólalnak, zongorán és gitáron csakúgy, mint Csajkovszkij zenéjébe szőve, szokatlan ötlettel csúsztatva egymásra többféle zenei ízlés alapvetően eltérő fogalmazásmódjának sajátosságait. A nem mindennapi potpourrit a Magyar Nemzeti Balett művészeinek fellépése koronázza meg, akik Venekei Marianna koreográfiájára táncolnak Dénes István vezénylete alatt, Aczél András rendezésében.

 A Krisztus szenvedéstörténetét zenei keretbe foglaló műveket elsősorban műalkotásként értelmező 21. században az egykor liturgikus használatra szánt passió-kompozíciók koncerttermek színpadán kezdtek új életet. Sőt, J. S. Bach Máté-passióját az idén az Operaház is műsorára tűzte, mégpedig az alkotást mintegy újra felfedező Mendelssohn átdolgozásában. Az Óbudai Danubia Zenekar, a Magyar Rádió Énekkara és Vashegyi György interpretációjához a március 28-i és 30-i estén vetítőfelületen megjelenített, animált képsorok, a mű szövegéből kiemelt szavak is társulnak M. Tóth Géza által tervezett, egyedi vizuális élményt nyújtva.

Ehhez az előadáshoz hasonlóan nagypéntek is a szakrális tartalom és a profán színházi valóság óvatos figyelemmel kidolgozott ötvözetével várja a közönséget, de jóval hagyományosabb szellemben: mint ezen a napon rendszerint, most is Wagner Parsifalja kerül színre - Mikó András 1983-as rendezésének Nina Dudek játékmester által felfrissített változatában, Stefan Soltesz irányításával és Heiko Trinsinger (Amfortas), valamint Eric Halfvarson (Gurnemanz) vendégszereplésével. Mint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója hangsúlyozta, már csak azért is kitüntetett hely illeti meg a repertoáron a wagneri színházvallás nagyszabású főművét, mert az intézmény az elsők között mutatta be az operát, amikor Bayreuth monopóliuma, amelynek értelmében a Festspielhauson kívül csak koncertszerű formában szólalhatott meg a mű, 1914. január 1-jén megszűnt.

A feltámadást, húsvét vasárnapját Mascagni-művekkel ünnepli az Andrássy úti dalszínház. A verizmus híres gyöngyszeme, a Parasztbecsület mellett az olasz komponista egy kevéssé ismert alkotását, a húsvét tematikáját becsületgyilkossággal ellenpontozó operával csaknem egyidőben született Messa di Gloriát hallhatják az operalátógatók Bándi János és Fokanov Anatolij közreműködésével, Ács János karmesteri irányításával.

Ha nem is klasszikus utcabál, de ahhoz számos tekintetben nagyon hasonló rendezvény zárja az április eleji (a hányatott sorsú Stiffelio premierjét megelőző) programok sorát. Április 6-án a Verdi-bicentenárium tiszteletére rendezett, maratoni előadásfolyamra kerül sor az Operaházon belül és kívül egyaránt: a délután folyamán Verdi és Arrigo Boito levelezésének részleteibe avat be Ókovács Szilveszter előadása a Király Lépcsőnél, az e-moll vonósnégyes, illetve különböző Verdi-dalok szólalnak meg a Székely Bertalan-terem frízei alatt, este pedig a Rigolettóra kerül sor a színházteremben, miközben az Andrássy úton felállított színpadon délelőttől késő estig egymást érik majd a népszerű Verdi-operarészletek.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncert az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Zenés színház interjú

Minden este egy robbanás – Interjú Alföldi Róberttel

A legendás West Side Story bemutatójával zárja idei évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok. A mű, musicaltől szokatlan módon, olyan kérdéseket is feszeget, mint a bevándorlás, társadalmi különbségek, faji előítéletek és az erőszak. A most készülő produkcióról a rendezővel, Alföldi Róberttel beszélgettünk.
Zenés színház magazin

Turandot a Kőfejtőben – Ázsiai környezetet varázsoltak Szentmargitbányára (GALÉRIA)

Július 14-én tartották Puccini operájának premierjét különleges környezetben, a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház interjú

"Kellő hittel, elszántsággal és felkészültséggel" - Beszélgetés Homonnay Zsolttal

Harminc éve van a pályán, és nemrég nagy szakmai elismerésben részesült. Befejezte rendezői tanulmányait, és szeptembertől már az SZFE-n tanít, ráadásul nyáron sem pihen, és lassan az újabb évadra is megkezdődik a felkészülés. Homonnay Zsolttal, a Budapesti Operettszínház művészével beszélgettünk. (X)