Zenés színház

Bánk bán a sakktáblán

2010.08.26. 14:41
Ajánlom
Négy nap alatt négy különleges műsornak, öt előadásnak ad helyet a reformkori építészet egyik fővárosi remeke, a Károlyi-palota. A szeptember 10. és 13. között rendezendő színes programokkal a magyar nemzeti opera 200 éve született atyja, Erkel Ferenc emléke előtt tiszteleg a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. A sorozat érdekessége, hogy a zeneszerző eddig kevésbé ismert arcait is bemutatja, valamint az is, hogy a kicsiktől a nagyokig minden korosztály számára egyaránt tartalmas és szórakoztató kikapcsolódást ígér.

Nehéz megmondani, melyik a leginkább rendhagyó esemény az Erkel-napok változatos programjai közül, de ha azt mondjuk, hogy Portisch Lajos nemzetközi sakk-nagymester és a hatvannégy mezőn szintén kiválóan tájékozódó Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész közösen fog zenélni, bizonyára még a meglepetésekre felkészült zenebarát is felkapja a fejét. Természetesen nemcsak zene szól az Erkel és a sakk című napon, 9 és 15 órai kezdettel, hanem negyven résztvevős, amatőr nyílt sakkversenyt is rendeznek a fellépő művészek és a közönség részvételével, nyereményekkel, ezenkívül az olimpiai bajnok Portisch Lajos húszasztalos sakk-szimultánt játszik a művészekkel és önként jelentkezőkkel. A témaválasztás nem véletlen. Erkel köztudottan rajongott a sakkért; annyira, hogy amikor az 1830-as évek derekán Pestre szerződött a Pesti Városi Német Színház, majd a Pesti Magyar Színház karnagyának, első dolga volt, hogy felkeresse a sakkélet törzshelyének számító Wurm Kávéházat. Azonban nemcsak jeles játékosként írta be nevét a magyar sakktörténetbe, hanem a pesti sakkélet főszervezőjeként is, hiszen mintegy három évtizeden át, 1865 és 1893 között ő töltötte be a Pesti Sakk-kör elnöki tisztét. A Filharmónia Budapest Nonprofit Kft., a Pesti Magyar Színház és a Magyar Sakkszövetség közös rendezésű napján újrajátsszák Erkel Ferenc eredeti sakk-játszmáit, valamint tanúi lehetünk Bánk bán és Hunyadi László találkozásának a sakktáblán, ugyanis élőbábos sakkjátszmát rendeznek a Bánk bán és a Hunyadi László szereplőivel. Közreműködik a Rajkó Művészegyüttes, valamint az MR Gyermekkar, Thész Gabriella vezetésével.    

Ókovács Szilveszter, az Erkel-napok házigazdája elmondta, hogy szeptember 11-én, szombaton, a Petőfi Irodalmi Múzeumnak is helyet adó Károlyi-palota gyönyörű termeiben szokatlan színielőadást rendeznek. Felidézik 1888. december 15-ét, azt a szombatot, amelynek másnapján a karmesteri pályájának ötvenéves jubileumát ünneplő Erkel Ferencet köszöntötte az egész magyar kulturális élet, Királyi Pállal, Jókai Mórral és Gustav Mahlerrel az élen: lapok, művészek, iparosok, színházi emberek, neves közéleti személyiségek méltatták, az Operaház díszelőadást és nagyszabású bankettet rendezett a tiszteletére. Eközben - beleszőve az Ókovács Szilveszter által írott kis alkalmi darabba - nagy Erkel-operák több fontos és népszerű részlete hangzik el, számos ritkasággal kiegészülve, fiatal énekesek közreműködésével. Az Erkel junior elnevezésű családi program további érdekessége, hogy Petur bordalát a Petőfi Irodalmi Múzeum korabeli nyomdagépén nyomtatják ki.    

Az Erkel-napok nyitókoncertjén a 200 éve született, elsősorban operaszerzőként ismert alkotó eddig ismeretlen arcát mutatja meg Szecsődi Ferenc hegedűvész, Kassai István és Nagy László Adrián zongoraművész, valamint a Strausz Kálmán vezette Honvéd Férfikar. Olyan kuriózumok csendülnek fel Erkel hangszeres zenéjéből és nem operákba szánt kórusai közül, mint a huszonhét éves korában, népi dallamokból komponált hegedű-zongora-fantázia vagy a Petőfi Sándor versére írt kései kórusmű. Ezen kívül két kortárs, Liszt Ferenc és Mosonyi Mihály érdekes alkotásai is elhangzanak.     Az Erkel és az irodalom elnevezésű esten, a Károlyi-palota Lotz Termében Erkel Ferenc dalterméséből (!) hallgathatunk néhány olyan alkotást, amelyet eddig minden bizonnyal nem ismertünk, sőt talán még létezéséről sem tudtunk. Arany János, Petőfi Sándor és a bécsi bariton, a közeli Schubert-barát Johann Michael Vogl versére írt dalok mellett elhangzik egy románc is, amelyet Erkel egy végül nem megvalósult operájába szánt. A Kálmán László és Kovalszki Mária tolmácsolásában elhangzó dalok között Arany János, Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor és Vörösmarty Mihály költeményeiből, leveleiből hallhatunk összeállítást Őze Áron és a Pesti Magyar Színház színművészei előadásában.    

A színes programsorozat záróeseményén a legrégebben alapított, ma is működő hivatásos magyar szimfonikus együttes, a szintén Erkel Ferenc nevéhez fűződő Filharmóniai Társaság Zenekara játszik a Károlyi-kertben, Medveczky Ádám vezényletével. Az Erkel hősnőit középpontba állító produkcióban Rálik Szilvia, Kolonits Klára, Wiedemann Bernadett, Molnár András, Berczelly István és Kálmán László lép színre, hogy a legismertebb Erkel-operák ma is töretlen népszerűségnek örvendő részleteit szólaltassák meg.

Részletes műsor a http://www.filharmoniabp.hu/erkel_napok_karolyi_palotaban oldalon olvasható.

A Filharmónia őszi bérletsorozatára, mely szeptember 26-án indul, még kaphatók jegyek, bérletek. Kocsis Zoltán és Sergej Krylov Beethoven estjére az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor. A Kocsis Zoltánnal készült interjút ide kattintva olvashatják el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Színház

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Zenés színház opera

Vízzel árasztják el a színpadot a Gioconda premierjén

Meg a többi előadáson is. Velence csatornái vizes valójukban elevenednek meg Almási-Tóth András rendezésében, amely Ponchielli legsikerültebb művét állítja színpadra 2019. február 22-én az Erkel Színházban.
Zenés színház kritika

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.