Zenés színház

Bánk bán a sakktáblán

2010.08.26. 14:41
Ajánlom
Négy nap alatt négy különleges műsornak, öt előadásnak ad helyet a reformkori építészet egyik fővárosi remeke, a Károlyi-palota. A szeptember 10. és 13. között rendezendő színes programokkal a magyar nemzeti opera 200 éve született atyja, Erkel Ferenc emléke előtt tiszteleg a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. A sorozat érdekessége, hogy a zeneszerző eddig kevésbé ismert arcait is bemutatja, valamint az is, hogy a kicsiktől a nagyokig minden korosztály számára egyaránt tartalmas és szórakoztató kikapcsolódást ígér.

Nehéz megmondani, melyik a leginkább rendhagyó esemény az Erkel-napok változatos programjai közül, de ha azt mondjuk, hogy Portisch Lajos nemzetközi sakk-nagymester és a hatvannégy mezőn szintén kiválóan tájékozódó Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész közösen fog zenélni, bizonyára még a meglepetésekre felkészült zenebarát is felkapja a fejét. Természetesen nemcsak zene szól az Erkel és a sakk című napon, 9 és 15 órai kezdettel, hanem negyven résztvevős, amatőr nyílt sakkversenyt is rendeznek a fellépő művészek és a közönség részvételével, nyereményekkel, ezenkívül az olimpiai bajnok Portisch Lajos húszasztalos sakk-szimultánt játszik a művészekkel és önként jelentkezőkkel. A témaválasztás nem véletlen. Erkel köztudottan rajongott a sakkért; annyira, hogy amikor az 1830-as évek derekán Pestre szerződött a Pesti Városi Német Színház, majd a Pesti Magyar Színház karnagyának, első dolga volt, hogy felkeresse a sakkélet törzshelyének számító Wurm Kávéházat. Azonban nemcsak jeles játékosként írta be nevét a magyar sakktörténetbe, hanem a pesti sakkélet főszervezőjeként is, hiszen mintegy három évtizeden át, 1865 és 1893 között ő töltötte be a Pesti Sakk-kör elnöki tisztét. A Filharmónia Budapest Nonprofit Kft., a Pesti Magyar Színház és a Magyar Sakkszövetség közös rendezésű napján újrajátsszák Erkel Ferenc eredeti sakk-játszmáit, valamint tanúi lehetünk Bánk bán és Hunyadi László találkozásának a sakktáblán, ugyanis élőbábos sakkjátszmát rendeznek a Bánk bán és a Hunyadi László szereplőivel. Közreműködik a Rajkó Művészegyüttes, valamint az MR Gyermekkar, Thész Gabriella vezetésével.    

Ókovács Szilveszter, az Erkel-napok házigazdája elmondta, hogy szeptember 11-én, szombaton, a Petőfi Irodalmi Múzeumnak is helyet adó Károlyi-palota gyönyörű termeiben szokatlan színielőadást rendeznek. Felidézik 1888. december 15-ét, azt a szombatot, amelynek másnapján a karmesteri pályájának ötvenéves jubileumát ünneplő Erkel Ferencet köszöntötte az egész magyar kulturális élet, Királyi Pállal, Jókai Mórral és Gustav Mahlerrel az élen: lapok, művészek, iparosok, színházi emberek, neves közéleti személyiségek méltatták, az Operaház díszelőadást és nagyszabású bankettet rendezett a tiszteletére. Eközben - beleszőve az Ókovács Szilveszter által írott kis alkalmi darabba - nagy Erkel-operák több fontos és népszerű részlete hangzik el, számos ritkasággal kiegészülve, fiatal énekesek közreműködésével. Az Erkel junior elnevezésű családi program további érdekessége, hogy Petur bordalát a Petőfi Irodalmi Múzeum korabeli nyomdagépén nyomtatják ki.    

Az Erkel-napok nyitókoncertjén a 200 éve született, elsősorban operaszerzőként ismert alkotó eddig ismeretlen arcát mutatja meg Szecsődi Ferenc hegedűvész, Kassai István és Nagy László Adrián zongoraművész, valamint a Strausz Kálmán vezette Honvéd Férfikar. Olyan kuriózumok csendülnek fel Erkel hangszeres zenéjéből és nem operákba szánt kórusai közül, mint a huszonhét éves korában, népi dallamokból komponált hegedű-zongora-fantázia vagy a Petőfi Sándor versére írt kései kórusmű. Ezen kívül két kortárs, Liszt Ferenc és Mosonyi Mihály érdekes alkotásai is elhangzanak.     Az Erkel és az irodalom elnevezésű esten, a Károlyi-palota Lotz Termében Erkel Ferenc dalterméséből (!) hallgathatunk néhány olyan alkotást, amelyet eddig minden bizonnyal nem ismertünk, sőt talán még létezéséről sem tudtunk. Arany János, Petőfi Sándor és a bécsi bariton, a közeli Schubert-barát Johann Michael Vogl versére írt dalok mellett elhangzik egy románc is, amelyet Erkel egy végül nem megvalósult operájába szánt. A Kálmán László és Kovalszki Mária tolmácsolásában elhangzó dalok között Arany János, Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor és Vörösmarty Mihály költeményeiből, leveleiből hallhatunk összeállítást Őze Áron és a Pesti Magyar Színház színművészei előadásában.    

A színes programsorozat záróeseményén a legrégebben alapított, ma is működő hivatásos magyar szimfonikus együttes, a szintén Erkel Ferenc nevéhez fűződő Filharmóniai Társaság Zenekara játszik a Károlyi-kertben, Medveczky Ádám vezényletével. Az Erkel hősnőit középpontba állító produkcióban Rálik Szilvia, Kolonits Klára, Wiedemann Bernadett, Molnár András, Berczelly István és Kálmán László lép színre, hogy a legismertebb Erkel-operák ma is töretlen népszerűségnek örvendő részleteit szólaltassák meg.

Részletes műsor a http://www.filharmoniabp.hu/erkel_napok_karolyi_palotaban oldalon olvasható.

A Filharmónia őszi bérletsorozatára, mely szeptember 26-án indul, még kaphatók jegyek, bérletek. Kocsis Zoltán és Sergej Krylov Beethoven estjére az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor. A Kocsis Zoltánnal készült interjút ide kattintva olvashatják el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház baba

Csecsemőknek szól Philipp Györgyék új előadása a Kolibriben

Már az anyaméhben vannak zenei élményeink, s ezekre első éveinkben még emlékezhetünk. Ez az EXtra-INtra című előadás alapgondolata, amit szeptember 24-én mutatnak be a Kolibri Színházban.
Zenés színház ajánló

Így ünnepli 50. születésnapját László Boldizsár

Nagyszabású koncerttel ünnepli 50. születésnapját László Boldizsár. A Cotton Club Singers egykori tagja, aki azóta operaénekes, 2020. január 6-án számos vendéggel lép fel a fővárosi Erkel Színházban.
Zenés színház cinefest

Pavarotti özvegye Miskolcra jön a férjéről szóló film díszbemutatójára

Luciano Pavarotti özvegye, Nicoletta Mantovani is ellátogat az Oscar-díjas Ron Howard, Pavarottiról készült dokumentumfilmjének gálájára a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra.
Zenés színház opera

Puccini-bemutató készül Szegeden

Október 11-től láthatja a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban Giacomo Puccini két egyfelvonásosát, A köpenyt és a Gianni Schicchit Göttinger Pál rendezésében.
Zenés színház magazin

Tel-Avivban vendégeskedett a Menyasszonytánc

A Budapesti Operettszínház 2006-ban bemutatott klezmer-operettjét két alkalommal is láthatta a közönség az Izraeli Magyar Kulturális Évad részeként szeptember 12-én és 13-án.