Zenés színház

Barokk operaparádé Schwetzingenben

2010.12.15. 10:34
Ajánlom
A veronai ősbemutató után 275 évvel Németországban először játsszák el Antonio Vivaldi Bajazet című barokk operáját a schwetzingeni Rokokó Színházban. Az operaritkaság február 12-ig lesz műsoron.

Bár a Velencében született Antonio Vivaldi munkásságának java részét a hangszeres alkotásoknak szentelte, több mint negyven operát is komponált. Ezeknek körülbelül a fele maradt fönn, közülük egyre többet fedez fel a mai operajátszás.

A Bajazet című darabot 1735-ben, a karnevál idején Veronában mutatták be, a mű Tamerlano címen is ismert. A témát egyébként a barokk opera stílusának tökéletesítője és legnagyobb egyénisége, Händel is feldolgozta.

A librettó Agostino Piovene munkája és tipikus kusza, félreértéseken alapuló szerelmi konfliktust beszél el. Főhősei a tatár Tamerlán, akit a török Bajazet ejt foglyul, valamint a görög Andronicus és Asteria, Tamerlán lánya.

A schwetzingeni ötödik téli barokk fesztivál kiemelkedő produkciójának szánják az előadást. A Heidelbergi Filharmonikusokat Michael Form vezényli, az előadást Daniel Pfluger rendezi. Tamerlán Yosemeh Adjej, Bajazet Amadeu Tasca, Andronico Aaron Judisch, Asteria pedig Sophie Carvalho lesz.

Az opera újrafelfedezője az a Fabio Biondi volt, aki a közelmúltban Budapesten járt Európa Galante együttes élén lemezre játszotta a darabot olyan énekes sztárokkal, mint David Daniels, Elina Garanca, Marjana Mijanovic, Patricia Ciofi és Ildebrando D,Arcangelo.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Tóth Péter operát írt a Tótékból

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Örkény István-Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáit Káel Csaba rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével mutatja be április 26-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.
Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.