Zenés színház

Barokk operaparádé Schwetzingenben

2010.12.15. 10:34
Ajánlom
A veronai ősbemutató után 275 évvel Németországban először játsszák el Antonio Vivaldi Bajazet című barokk operáját a schwetzingeni Rokokó Színházban. Az operaritkaság február 12-ig lesz műsoron.

Bár a Velencében született Antonio Vivaldi munkásságának java részét a hangszeres alkotásoknak szentelte, több mint negyven operát is komponált. Ezeknek körülbelül a fele maradt fönn, közülük egyre többet fedez fel a mai operajátszás.

A Bajazet című darabot 1735-ben, a karnevál idején Veronában mutatták be, a mű Tamerlano címen is ismert. A témát egyébként a barokk opera stílusának tökéletesítője és legnagyobb egyénisége, Händel is feldolgozta.

A librettó Agostino Piovene munkája és tipikus kusza, félreértéseken alapuló szerelmi konfliktust beszél el. Főhősei a tatár Tamerlán, akit a török Bajazet ejt foglyul, valamint a görög Andronicus és Asteria, Tamerlán lánya.

A schwetzingeni ötödik téli barokk fesztivál kiemelkedő produkciójának szánják az előadást. A Heidelbergi Filharmonikusokat Michael Form vezényli, az előadást Daniel Pfluger rendezi. Tamerlán Yosemeh Adjej, Bajazet Amadeu Tasca, Andronico Aaron Judisch, Asteria pedig Sophie Carvalho lesz.

Az opera újrafelfedezője az a Fabio Biondi volt, aki a közelmúltban Budapesten járt Európa Galante együttes élén lemezre játszotta a darabot olyan énekes sztárokkal, mint David Daniels, Elina Garanca, Marjana Mijanovic, Patricia Ciofi és Ildebrando D,Arcangelo.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.