Zenés színház

Bartók és Banhof

2007.03.23. 00:00
Ajánlom
Március végén két vidéki együttes új produkciójának budapesti bemutatóját tartja a Nemzeti Táncszínház. Március 24-én este a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házának rendhagyó vizuális színházi koncertje Úton Bartókkal címmel. Ezt követően 31-én szombaton a Pécsi Balett mutatkozik be Bahnhof című kétrészes multimédiás táncestjével.

Úton Bartókkal
"Hogyan hallgatunk manapság zenét? Az a gyanúm hogy sehogy. Ahhoz kellene egy kis nyugalom, belső csend, tiszta fej, nyitott lélek. Szóval csupa olyan dolog melyektől az átlagos napi tipródás közepette fényévnyire vagyunk. Pedig Bartókot hallgatni máshogy nem érdemes. Van benne valami szentséggyalázás. Ám ha mégis sikerülne...! Zenéjének tisztasága, egyszerűsége, őszintesége megdöbbentő. Formai tökéletessége kozmikus üzenetet hordoz. Sehol egy elvétett lendület, egy arányát tévesztett belső egység, sehol egy fölöslegesen rápakolt harmónia. Pontos és biztonságos mint ahogy a nap kel és nyugszik. Alig egy óra és úgy állunk előtte megszégyenülve, mint a törtető harácsoló fehér ember a minden titkot tudó hallgatag bennszülött előtt. Egyébként tudták, hogy ez az ember kézzel festett eredeti parasztbútorok között élt? Pedig akkor ez még nem is volt divat." (Énekes István, koreográfus)

Az esten elhangzó művek: Este a székelyeknél, Három Csík megyei népdal, Kontrasztok, Román táncok, Ne hagyj itt, Bolyongás, Senkim a világon, Keserves, Bánat, Madárdal, Elment a madárka, Ne láttalak volna. A koreográfiát Énekes István, Juhász Zsolt és Katona Gábor készítette.

Bahnhof A őályaudvarok számomra - mint gyakran utazó művész számára - mindig nagyon érdekesek, mivel a társadalom egészének lenyomata megtalálható bennük: az üzletember, a hajléktalan, a szerelmesek, akik éppen találkoznak vagy épp szétválnak, egy új jövőbe induló ember. E színes forgatagban megannyi érzelem és érdekes történet rejlik. A sínek gondolataimban mindig életutakat kötnek össze, ennek megfogalmazására törekszem "Bahnhof" című művemben. Az est különlegességét az adja, hogy egy - feltehetően még senki által nem alkalmazott - multimédiás technikával valósítom meg az előadást. A darabban a film, mint díszlet, mint egy plusz dimenzió lesz jelen vetítés formájában; először filmet forgatunk az előadáshoz, majd hozzá illesztem a zenét és a koreográfiát, így hozván létre egy állandó kommunikációt a műfajok között. (Jurányi Patrick, rendező-koreográfus)

(2007. március 24. 19:00; Nemzeti Táncszínház - Úton Bartókkal
(A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház előadása); km.:Eckhardt Gábor (zongora), Somogyi Péter (hegedű), Szabó András (klarinét), A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház művészei, Viadana Kamarakórus (ének)
2007. március 31. 19:00; Nemzeti Táncszínház - Banhof (A Pécsi Balett előadása); km.: Czebe Tünde, Spala Korinna, Kozár Eszter, Kócsy Mónika, Lázár Eszter, Oláh István, Gallai Zsolt, Dóri István, Vincze Balázs))

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„A művészeten sírni kiváltság” – Vásáry Tamás 85 éves

Augusztus 11-én nyolcvanöt éves Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István Rend birtokosa, a nemzet művésze.
Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.
Zenés színház palotakoncertek

Vadász Zsolt: „Bármire hajlandó vagyok, ha azt a műfaj megköveteli”

Vadász Zsolt immár ötödik alkalommal lép fel a Budavári Palotakoncerteken. Az Operettszínház bonvivánja, akitől a mókázás sem áll távol, már nagyon készül az estre, mert úgy véli, ezek a koncertek sokat segítenek az operett műfajának népszerűsítésében.