Zenés színház

Bartók, ősbemutatók, operapályázat - Miskolc 2013

2013.06.24. 12:23
Ajánlom
Kesselyák Gergely fesztiváligazgató sikeresnek ítélte a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál idei évadját a programsorozat záró napján, június 23-án tartott sajtótájékoztatón.

Megfogalmazása szerint a június 14-én kezdődött és 23-án este gálával záruló rendezvényen látványos programot kínáltak, amely nem csak az opera szerelmeseinek szólt. Bartók Béla három színpadi műve - A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin - mellett ősbemutatók, hangversenyek, valamint operett, balett és bábjáték is színesítette a kínálatot. Három magyar zeneszerző, Orbán György, Vajda János és Iván Sára új, illetve - az operettel jelentkező szegedi növendék esetében első - művét is láthatták a nézők. A határon túlról négy társulat mutatkozott be.

A fesztiváligazgató becslése szerint mintegy 7-9 ezer néző tekinthette meg az előadásokat. Verdi Anger Ferenc rendezésében színre kerülő Traviatáját először felvonásonként más-más helyszínen adták elő, majd természetesen a teljes művet is bemutatták.

Kesselyák Gergely szólt arról is, hogy először hirdették meg A jövő kulcsa című operaíró versenyt, amelyre kilenc alkotás érkezett be, a három továbbjutott pályázatot - Németh Norbert, Girolamo Deraco és Szilágyi Miklós-Horváth György műveit - zongorás "olvasóopera" formájában szólaltatták meg, a legjobbnak ítélt részleteket pedig a záróesten is eljátszották zenekari kísérettel. A fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a tervek szerint a következő években  is meghirdetik majd ezt a pályázatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.