Zenés színház

Bartók, ősbemutatók, operapályázat - Miskolc 2013

2013.06.24. 12:23
Ajánlom
Kesselyák Gergely fesztiváligazgató sikeresnek ítélte a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál idei évadját a programsorozat záró napján, június 23-án tartott sajtótájékoztatón.

Megfogalmazása szerint a június 14-én kezdődött és 23-án este gálával záruló rendezvényen látványos programot kínáltak, amely nem csak az opera szerelmeseinek szólt. Bartók Béla három színpadi műve - A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin - mellett ősbemutatók, hangversenyek, valamint operett, balett és bábjáték is színesítette a kínálatot. Három magyar zeneszerző, Orbán György, Vajda János és Iván Sára új, illetve - az operettel jelentkező szegedi növendék esetében első - művét is láthatták a nézők. A határon túlról négy társulat mutatkozott be.

A fesztiváligazgató becslése szerint mintegy 7-9 ezer néző tekinthette meg az előadásokat. Verdi Anger Ferenc rendezésében színre kerülő Traviatáját először felvonásonként más-más helyszínen adták elő, majd természetesen a teljes művet is bemutatták.

Kesselyák Gergely szólt arról is, hogy először hirdették meg A jövő kulcsa című operaíró versenyt, amelyre kilenc alkotás érkezett be, a három továbbjutott pályázatot - Németh Norbert, Girolamo Deraco és Szilágyi Miklós-Horváth György műveit - zongorás "olvasóopera" formájában szólaltatták meg, a legjobbnak ítélt részleteket pedig a záróesten is eljátszották zenekari kísérettel. A fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a tervek szerint a következő években  is meghirdetik majd ezt a pályázatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egyedül Baráti Kristófnak engedik meg, hogy vezényelje a Liszt Ferenc Kamarazenekart

Szeptember 30-án rendhagyó hangversennyel indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2018/2019-es zeneakadémiai koncertsorozata. Az együttes egyik fő sajátossága, hogy csak karmester nélkül, kizárólag koncertmester irányításával lép fel. Baráti Kristóf hegedűművész kedvéért most kivételt tesznek.
Zenés színház

Aki hidat vert az opera és a pop között: Andrea Bocelli 60 éves

Gyerekként egy baleset következtében veszítette el a látását, így az operaszínpad helyett arénakoncerteken és a lemezstúdióban találta meg az otthonát. Pavarottit elragadta a hangja, de énekelt a pápa előtt és a legnagyobb popsztárokkal is.
Klasszikus

Ennio Morricone abbahagyja

Nem fog többet komponálni a 90 éves Ennio Morricone, de azt mondja, továbbra is fellép a művei karmestereként.
Könyv

Íróként saját magam és szereplőim igazságát képviselem - Interjú Légrádi Gergellyel

Ügyvéd, író, de mindezek felett egy gondolkodó, kételyekkel élő ember. Légrádi Gergellyel harmadik, Nélkülem című kötetéről és a gondolkodás, lassítás, valamint a pillanatok megélésének fontosságáról beszélgettünk.
Tánc

Ne maradj le a CAFé Budapest rendkívüli táncbemutatóiról!

Sokszínű tánckínálattal jön a CAFé Budapest: többek között világhírű koreográfusok modern balettdarabjai, szürrealista táncelőadás és nagysikerű újcirkusz produkció közül válogathatunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nem ért egyet az Operettszínház társulata és a bírálóbizottság a főigazgató személyének kérdésében

A társulat a jelenlegi igazgatót, Lőrinczy Györgyöt támogatja, a bírálóbizottság Kiss B. Atillát látná szívesen az Operettszínház élén. A döntés Kásler Miklós, az Emmi miniszterének kezében van.
Zenés színház hír

Miklósa Erika és Kolonits Klára a Kolozsvári Magyar Opera új évadában

Négy bemutatót tervez az új évadban a Kolozsvári Magyar Opera, amely továbbra is a ritkán játszott művekre összpontosít. Lesznek neves vendégművészek is.
Zenés színház portré

Aki hidat vert az opera és a pop között: Andrea Bocelli 60 éves

Gyerekként egy baleset következtében veszítette el a látását, így az operaszínpad helyett arénakoncerteken és a lemezstúdióban találta meg az otthonát. Pavarottit elragadta a hangja, de énekelt a pápa előtt és a legnagyobb popsztárokkal is.
Zenés színház london

A brit Királyi Operaház szerint három szó taszítja a nézőiket: a „Királyi”, az „Opera” és a „Ház”

Kulturális és közösségi térré akar válni a londoni Királyi Operaház, amely megújult tereivel és kibővített szolgáltatásaival ezentúl csaknem egész nap nyitva áll majd a nagyközönség előtt.
Zenés színház musical

Öngyilkos tinisztori-musical az elmúlt Broadway-évad legnagyobb szenzációja

Igazi fiatal zsenipáros áll a Dear Evan Hansen című musical mögött, akik két éven belül nyerték el az Oscart, a Tonyt és a Grammyt is. A musicalban komplex, ellentmondásos karakterekkel mutatnak be kemény és fontos témákat.