Zenés színház

Bartoli lesz a salzburgi művészeti vezető

2010.09.20. 19:19
Ajánlom
2012-től három évig Cecilia Bartoli lesz a Salzburgi Pünkösdi Fesztivál művészeti vezetője.

Alexander Pereira kijelölt intendáns így nyilatkozott Cecilia Bartoliról, akit legközelebb Bécsben, a Theater an der Wienben, a Semele című operában láthat a közönség: "Nagyon örülök, hogy a Salzburgi Ünnepi Játékokat illető, hosszú évek óta tartó, különösen inspiráló kapcsolatunkat új alapokra helyezhetjük. A Ceciliát jellemző, csodálatra méltó minőséget és fantáziát mutató munkák miatt  kértem fel őt, hogy intendatúrám alatt, 2012-től a Salzburgi Pünkösdi Fesztivál művészeti vezetője legyen. Cecilia barokk és klasszika korabeli projektjei mellett az utóbbi időben a belcanto-repertoárban is igazán maradantót alkotott. Együttműködésünkben azonban nem csupán a barokk kerül majd középpontba - mert korábban ilyen hangok hallatszottak -, hanem magától értetődően minden területre nagy elhivatottsággal figyelünk majd" - indokolta választását Pereira.

Bartoli kiemelte, hogy őt fiatal énekesként Alexander Pereira a szárnyai alá vette, és olyan lehetőségeket kapott tőle, amelyek az évek során saját művészi ötleteinek megvalósítására ösztönözték. Ezért tekinti megtiszteltetésnek, és várja örömmel, hogy barátságuk milyen új irányt vesz Salzburgban. A fesztivált igazgató Helga Rabl-Stadler biztos abban, hogy az új karizmatikus vezető, Cecilia Bartoli a Riccardo Mutival elkezdett ötéves kezdeményezést, a Scuola Napoletanát a maga módján továbbviszi majd.

Évente egy operát állítanak színre, és a pünkösdi hétvégén legalább kétszer játsszák, de a Salzburgi Ünnepi Játékok nyári közönsége is, a tervek szerint öt alkalommal láthatja az előadást. Az opera mellett koncertek is lesznek természetesek, amelyek programját évente tematikusan állítják össze.

1983-ban fedezte fel Herbert von Karajan a fiatal római nekesnőt, Cecilia Bartolit, és ekkor kezdődött töbéves együttműködésük. Bartolit 1993 óta Mozart-operák főszerepeiben, dal- és áriaesteken láthatta a salzburgi közönség olyan partnerek mellett, mint Daniel Barenboim, Patrice Chéreau, Christoph von Dohnányi, Riccardo Muti, Nikolaus Harnoncourt, Sir Simon Rattle és Schiff András, olyan zenekarokkal, mint a Bécsi és Berlini Filharmonikusok, a berlini Akademie für Alte Musik együttese, a Freiburgi Barokk Zenekat és a Felviláosodás Korának Zenekara.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.