Zenés színház

Bartoli Normája

2013.05.06. 16:36
Ajánlom
A hagyományoktól merőben eltérő elképzeléssel mutatják be Bellini Norma című operáját a Salzburgi Pünkösdi Fesztiválon, amelynek programját már másodszor állította össze intendánsként Cecilia Bartoli.

Az énekesnő már tavaly is a hagyományosan reprezentatív színpadképektől való eltávolodásra voksolt: Händel Julius Caesarja képregényszerű látványvilággal hökkentette és hódította meg a közönséget. Ehhez képest az idei Bellini-produkció neorealista felhangokat kap Moshe Leiser és Patrice Caurier rendezésében. A cselekményt ugyanis az 1950-es évekbe helyezik. Bartoli szerint ez emberibbé, szerethetőbbé és valóságközelibbé teszi a karaktereket. Mint mondta, senki sem kíváncsi szakállas druidákra a Krisztus előtti Galliából. Emlékeztetett arra is, hogy a darab ősbemutatója idején - 1831-ben - Itália idegen uralom alatt állt, a Norma cselekménye pedig a politikai viszonyok burkolt kritikája volt.

Az opera új megközelítésének igénye nemcsak a színpadképre vonatkozik: ami a zenei megvalósítást illeti, azért az Orchestra La Scintilla és Giovanni Antonini felel, a címszerepet pedig maga Bartoli alakítja. "Bellini Schubert kortársa volt, semmi köze a vastag hangszerelésű verista operákhoz. A Normának sokkal intimebben kell megszólalnia" - hangoztatta az énekesnő. Norma szerepét azért osztotta magára, hogy ezáltal is a hitelesebb, "bellinisebb" hangzáshoz közelíthessen az előadás. A Norma ősbemutatóján ugyanis a nagy hangterjedelmű drámai szoprán, Giuditta Pasta énekelt. Bartoli szerint Adalgisa, a címszereplő társnője sokkal fiatalabb a druida főpapnőnél, így stílusosabb, ha őt szoprán - Salzburgban Rebeca Olvera - játssza.

Emellett a május 17-20-ig tartó fesztivál hangversenyeket is kínál a közönségnek. Május 18-án délelőtt Schiff András Bach-, Mozart- és Beethoven-műveket zongorázik, míg este a hatvanéves Valerij Gergiev vezényli Stravinky Sacre-ját a szentpétervári Mariinszkij Színház zenekarának élén. Az orosz együttes pünkösd hétfőjén, délelőtt Gubaidulina- és Sosztakovics-műveket (Offertorio és a 13. szimfónia) játszik, délután pedig a Hagen Quartet és Alfred Brendel adja elő Haydn A Megváltó hét szava a keresztfán című oratorikus alkotásának vonósnégyes változatát. Este Brahms Német requiemje zárja a fesztivált, a Daniel Barenboim és Edward Said alapította West-Eastern Divan Orchestra előadásában, Cecilia Bartoli és René Pape fellépésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

A politika vált a legfőbb beszédtémává. Ennek nem kéne így lennie.

Októberben mutatják be Budapesten Eötvös Péter tizenöt éves operáját, az Angyalok Amerikában. Ennek kapcsán olvasható interjú a világ egyik legkeresettebb operaszerzőjével.
Zenés színház ajánló

A „Hazám, hazám”-áriát is elénekli Ninh Long a Palotakoncerteken

Alig pár hét, és ismét operettslágerektől lesz hangos az Oroszlános udvar, ahol a hagyományokhoz híven idén is megrendezik a műfaj szerelmeseinek nyári ünnepét, a Budavári Palotakoncerteket. A Budapesti Operettszínház jól ismert sztárjai mellett új tehetségek is színpadra állnak, aki óriási lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába.
Zenés színház ajánló

Az operettrajongók ünnepe lesz ez a két nap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 20-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Auksz Évával, Lombos Pállal, Mits Gergellyel és Vadász Dániellel. Utóbbi a Budavári Palotakoncertek producere, amelyet augusztus 2-án és 3-án rendeznek meg.
Zenés színház előzetes

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Zenés színház magazin

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.