Zenés színház

Bátyai Edina: "Optimistának kell lennünk"

2012.05.28. 10:35
Ajánlom
A Szegedi Szabadtéri Játékok 2012-es szezonja július 6-án indul. Az idei Dóm téri és az újszegedi műfaji kínálatról az intézmény vezetőjével, Bátyai Edinával beszélgettünk.

- Hogyan, milyen elvek mentén állították össze a Szegedi Szabadtéri Játékok idei programját?

- A fő szempont és a cél nyolcvan éve változatlan: klasszikus népszínházi igények mentén, széles műfaji palettán magas színvonalú kínálatot nyújtsunk a nézőknek. Arra köteleznek hagyományaink, hogy az operett és a musical kedvelői, az operarajongók és a tánc szerelmesei egyaránt megtalálják maguknak a csemegéket ebben az évadban is a Dóm téren. Újszegeden szintén a népszínházi hagyománynak igyekszünk megfelelni a prózai színházi előadásokkal, a könnyedebb vígjátékokkal és zenés produkciókkal, illetve a koncertekkel.

- Július 6-án indul a szezon a Jekyll és Hyde című musicallel. Hogyan esett épp erre a darabra a választás?

- Több szempontot vettünk figyelembe: ismert musicalről legyen szó, amit nagyszabású, érdekes látványvilággal lehet színre vinni. Mindig nagyon jó ízléssel kiválasztott zenés darabra van szükség ahhoz, hogy az igényes musicalrajongó közönséget megszólítsuk. Amikor a győri kollégákkal elkezdtük a tervezést, mert a Jekyll és Hyde a Győri Nemzeti Színházzal közös produkció, azt is szem előtt tartottuk, hogy a díszlet szempontjából mindkét helyszínen játszható legyen az előadás. A látvány megtervezésére Kentaurt kértük fel, mivel Győrt és a Dóm teret is jól ismeri, az ő világa pedig garancia arra, hogy a nézők elvarázsolódjanak. A közönség ugyanis ki van éhezve a látványra és a varázslatra.

- A Hegyen-völgyön lakodalom a kétévenként rendezett nemzetközi néptáncfesztivál záróeseménye. A produkciót Novák Ferenc koreografálja, aki a Szegedi Szabadtéri Játékoktól a nyolcvanadik születésnapjára ajándékként kapta a felkérést. Felidézné azt, hogyan fogadta ezt az ajándékot tavaly Novák Ferenc?

- Tavaly volt nyolcvanéves a Szabadtéri és Novák Tata is, azt gondoltam, kár lenne kihagyni az évfordulók ilyen együttállását. A Kossuth-díjas koreográfust egyébként több mint negyven éves kapcsolat fűzi a Dóm térhez a néptáncfesztiválokon keresztül. A Vígszínházban ünnepeltük a születésnapot, rengetegen voltunk, hiszen sokan kedvelik, szeretik, tisztelik őt nem csupán Magyarországon, de Európában is. Az ajándékot hosszas sorbanállás után, szertartások nélkül adtam neki át. Több órával az esemény után autóztam haza, amikor megcsörrent a telefonom, és a vonal végén Novák Tata volt, aki elmondta, mekkora örömet szereztem ezzel neki, és mennyire hálás ezért a felkérésért.  Biztos vagyok abban, hogy a műfaj régi és új szerelmesei egy izgalmas, látványos produkciót láthatnak több száz táncos közreműködésével. Az esküvő, a lakodalom témája mindannyiunk életében jelen van, ismerjük azt az érzést, ami ehhez kapcsolódik, minden korosztálynak kedves téma, így bizonyára nagy érdeklődésre tart számot az előadás.

- Az idei operaprodukció két egyfelvonásos darab lesz, a Parasztbecsület és a Bajazzók. A július végi bemutatók rendezője Kerényi Miklós Gábor. Miért éppen őt kérték fel erre a feladatra?

- Véleményem szerint Kerényi Miklós Gábor a zenés műfaj egyik legjobbja Magyarországon. A Dóm tér méreteinél fogva nem engedhetjük meg magunknak a kísérletezést, azt, hogy a pályakezdők itt bontogassák szárnyaikat, hanem igazi profikkal kell dolgoznunk, akik tudnak alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez és adottságokhoz.

- Magyarul vagy eredeti nyelven játsszák a darabokat?

- A Turandotot játszottuk magyarul, a próbálkozásunkat azonban nem koronázta egyöntetű siker, ezért beláttuk, hogy az operákat az eredeti nyelven kell színre vinni, de a kivetítőn természetesen magyarul is olvasható majd az énekelt szöveg.

- A Mária című musicalt szintén koprodukcióban hozták létre, partnerük a debreceni Csokonai Színház. A cívis város nézői már láthatták, de mennyiben lesz más ahhoz képest a két augusztusi Dóm téri előadás?

- Valóban, a debreceni közönség karácsonyi ajándékként láthatta a Máriát. A produkció tehát készen van, "mindössze" Szegedre kell szállítani, ami természetesen nem kis feladat. A Főnix Csarnok színpadmérete kompatibilis a Dóm térrel, ezért nagy változások nem lesznek. A szegedi nézők az általuk már ismert és kedvelt, tipikusan Vidnyánszky Attilá-s produkcióra számíthatnak hatalmas, meglepetésszerű látványvilággal, Szarka Tamás izgalmas zenéjével.

- Térjünk még vissza a koprodukcióhoz. Említette Ön is, hogy Vidnyánszky Attila visszatérő vendégnek számít Szegeden, és Szarka Tamás-művet sem először mutatnak be. Hogyan jött létre ez az együttműködés, ki volt a kezdeményező, honnan jött az ötlet, hogy egyesítsék erőiket?

- Folyamatosan és kölcsönösen inspiráltuk, motiváltuk egymást, nem tudnám meghatározni a kezdő időpontot. Az a nagyon sok idő vezetett ehhez, amit munka kapcsán töltöttünk együtt: Szarka Tamással 2008-ban és 2010-ben is dolgoztunk a néptáncfesztivált záró előadások, a Benyovszky és a Dózsa kapcsán, Vidnyánszky Attila pedig a Dóm téren és Újszegeden is otthon érzi magát. A megbeszélések, egyeztetések alatt mindenkiből elő-előjöttek olyan művészi elképzelések vagy vágyak, amiket szerettünk volna megvalósítani, és egymást erősítettük abban, hogy a musical műfajában is van létjogosultsága egy új magyar műnek.

- Az évad utolsó premierje egy operett. Miért a Mágnás Miskára és Alföldi Róbertre esett a választásuk?

- Alföldi is jelentős tapasztalattal bír a Dóm téren mind rendezőként - gondoljunk a Csárdáskirálynőre -, mind színészként - valószínűleg sokan emlékeznek a tavalyi Valahol Európában-ra -, és ahogy említettem, nekünk kipróbált művészekkel kell dolgoznunk. A darabválasztást az indokolja, hogy az elmúlt években végigmentünk a műfaj klasszikusain: Csárdáskirálynő, Marica grófnő, Cigányszerelem, A víg özvegy repertoárra került, és ebbe a sorba illik a Mágnás Miska, ami biztos vagyok, hogy megtalálja a közönséget.

- Van olyan bemutató, amit jövőre is műsorra tűznek?

- Az operát - a műfaj költségei és az operaénekesek hangi terhelési korlátai miatt - hagyományosan két évig tartjuk műsoron. Ám a jövő évről egyelőre nem tudok nyilatkozni, ez a jövőbeni gazdasági helyzettől is függ.

- Újszegeden mi várható?

- A nemzetközi néptáncfesztivál résztvevői a Dóm téri zárást, a Hegyen-völgyön lakodalmat megelőzően itt mutatkoznak be műsoraikkal. Van egy nagyon hűséges nyugdíjas közönségréteg, akik a nótaestet minden évben nagyon várják, ez a műsor természetesen idén sem marad el, és a dixielandestet is megtartjuk, amely jelentős rajongótábort vonz minden évben. Több éve együttműködünk a Kecskeméti Katona József Színházzal, tőlük idén a Winnetou című családi musical látható. 2008 óta vendégeskednek nálunk határon túli színházak, 2012-ben a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatát látjuk vendégül, ők a Hippolyt, a lakáj című előadásukat hozzák el.

- Említette a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet. Idén milyen forrásokból gazdálkodhatnak? Optimista az idei nyarat illetően?

- A gazdasági válság közepén muszáj optimistának lennünk. A költségvetésünk legnagyobb részét a jegybevétel adja. A jegyértékesítésünk a szokásos protokollnak megfelelően tavaly októberben indult. A karácsonyi bérletakciónk nagy sikernek örvendett, és a vásárlók részéről a szándék azóta is töretlen, tehát a jegyeket lefoglalják, csak haladékot kérnek, mert az egyszeri kiadást nem bírja el a családok büdzséje. Szolgáltató intézményként ehhez nekünk rugalmasan kell hozzáállnunk, ezért találtuk ki a feltöltőkártyát, amelynek segítségével négy részletben vásárolhatták meg a jegyeket, fogadunk el különböző utalványokat, vagy adtunk ajándék jegyet más rendezvényeinkre a Dóm téri belépő mellé. Bár volt elvonás, de Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése továbbra is támogatja a Szegedi Szabadtéri Játékokat. Nagy múltú fesztiválként a Nemzeti Kulturális Alaptól több pénzre számítottunk, mint a megítélt támogatás. Éltünk még a volt NEFMI, valamint a Magyar Művészeti Akadémia pályázati lehetőségeivel, és természetesen a társaságiadó-támogatást is fogadjuk, ez azonban csak a negyedik negyedévben tud realizálódni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.