Zenés színház

Bátyai Edina: "Optimistának kell lennünk"

2012.05.28. 10:35
Ajánlom
A Szegedi Szabadtéri Játékok 2012-es szezonja július 6-án indul. Az idei Dóm téri és az újszegedi műfaji kínálatról az intézmény vezetőjével, Bátyai Edinával beszélgettünk.

- Hogyan, milyen elvek mentén állították össze a Szegedi Szabadtéri Játékok idei programját?

- A fő szempont és a cél nyolcvan éve változatlan: klasszikus népszínházi igények mentén, széles műfaji palettán magas színvonalú kínálatot nyújtsunk a nézőknek. Arra köteleznek hagyományaink, hogy az operett és a musical kedvelői, az operarajongók és a tánc szerelmesei egyaránt megtalálják maguknak a csemegéket ebben az évadban is a Dóm téren. Újszegeden szintén a népszínházi hagyománynak igyekszünk megfelelni a prózai színházi előadásokkal, a könnyedebb vígjátékokkal és zenés produkciókkal, illetve a koncertekkel.

- Július 6-án indul a szezon a Jekyll és Hyde című musicallel. Hogyan esett épp erre a darabra a választás?

- Több szempontot vettünk figyelembe: ismert musicalről legyen szó, amit nagyszabású, érdekes látványvilággal lehet színre vinni. Mindig nagyon jó ízléssel kiválasztott zenés darabra van szükség ahhoz, hogy az igényes musicalrajongó közönséget megszólítsuk. Amikor a győri kollégákkal elkezdtük a tervezést, mert a Jekyll és Hyde a Győri Nemzeti Színházzal közös produkció, azt is szem előtt tartottuk, hogy a díszlet szempontjából mindkét helyszínen játszható legyen az előadás. A látvány megtervezésére Kentaurt kértük fel, mivel Győrt és a Dóm teret is jól ismeri, az ő világa pedig garancia arra, hogy a nézők elvarázsolódjanak. A közönség ugyanis ki van éhezve a látványra és a varázslatra.

- A Hegyen-völgyön lakodalom a kétévenként rendezett nemzetközi néptáncfesztivál záróeseménye. A produkciót Novák Ferenc koreografálja, aki a Szegedi Szabadtéri Játékoktól a nyolcvanadik születésnapjára ajándékként kapta a felkérést. Felidézné azt, hogyan fogadta ezt az ajándékot tavaly Novák Ferenc?

- Tavaly volt nyolcvanéves a Szabadtéri és Novák Tata is, azt gondoltam, kár lenne kihagyni az évfordulók ilyen együttállását. A Kossuth-díjas koreográfust egyébként több mint negyven éves kapcsolat fűzi a Dóm térhez a néptáncfesztiválokon keresztül. A Vígszínházban ünnepeltük a születésnapot, rengetegen voltunk, hiszen sokan kedvelik, szeretik, tisztelik őt nem csupán Magyarországon, de Európában is. Az ajándékot hosszas sorbanállás után, szertartások nélkül adtam neki át. Több órával az esemény után autóztam haza, amikor megcsörrent a telefonom, és a vonal végén Novák Tata volt, aki elmondta, mekkora örömet szereztem ezzel neki, és mennyire hálás ezért a felkérésért.  Biztos vagyok abban, hogy a műfaj régi és új szerelmesei egy izgalmas, látványos produkciót láthatnak több száz táncos közreműködésével. Az esküvő, a lakodalom témája mindannyiunk életében jelen van, ismerjük azt az érzést, ami ehhez kapcsolódik, minden korosztálynak kedves téma, így bizonyára nagy érdeklődésre tart számot az előadás.

- Az idei operaprodukció két egyfelvonásos darab lesz, a Parasztbecsület és a Bajazzók. A július végi bemutatók rendezője Kerényi Miklós Gábor. Miért éppen őt kérték fel erre a feladatra?

- Véleményem szerint Kerényi Miklós Gábor a zenés műfaj egyik legjobbja Magyarországon. A Dóm tér méreteinél fogva nem engedhetjük meg magunknak a kísérletezést, azt, hogy a pályakezdők itt bontogassák szárnyaikat, hanem igazi profikkal kell dolgoznunk, akik tudnak alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez és adottságokhoz.

- Magyarul vagy eredeti nyelven játsszák a darabokat?

- A Turandotot játszottuk magyarul, a próbálkozásunkat azonban nem koronázta egyöntetű siker, ezért beláttuk, hogy az operákat az eredeti nyelven kell színre vinni, de a kivetítőn természetesen magyarul is olvasható majd az énekelt szöveg.

- A Mária című musicalt szintén koprodukcióban hozták létre, partnerük a debreceni Csokonai Színház. A cívis város nézői már láthatták, de mennyiben lesz más ahhoz képest a két augusztusi Dóm téri előadás?

- Valóban, a debreceni közönség karácsonyi ajándékként láthatta a Máriát. A produkció tehát készen van, "mindössze" Szegedre kell szállítani, ami természetesen nem kis feladat. A Főnix Csarnok színpadmérete kompatibilis a Dóm térrel, ezért nagy változások nem lesznek. A szegedi nézők az általuk már ismert és kedvelt, tipikusan Vidnyánszky Attilá-s produkcióra számíthatnak hatalmas, meglepetésszerű látványvilággal, Szarka Tamás izgalmas zenéjével.

- Térjünk még vissza a koprodukcióhoz. Említette Ön is, hogy Vidnyánszky Attila visszatérő vendégnek számít Szegeden, és Szarka Tamás-művet sem először mutatnak be. Hogyan jött létre ez az együttműködés, ki volt a kezdeményező, honnan jött az ötlet, hogy egyesítsék erőiket?

- Folyamatosan és kölcsönösen inspiráltuk, motiváltuk egymást, nem tudnám meghatározni a kezdő időpontot. Az a nagyon sok idő vezetett ehhez, amit munka kapcsán töltöttünk együtt: Szarka Tamással 2008-ban és 2010-ben is dolgoztunk a néptáncfesztivált záró előadások, a Benyovszky és a Dózsa kapcsán, Vidnyánszky Attila pedig a Dóm téren és Újszegeden is otthon érzi magát. A megbeszélések, egyeztetések alatt mindenkiből elő-előjöttek olyan művészi elképzelések vagy vágyak, amiket szerettünk volna megvalósítani, és egymást erősítettük abban, hogy a musical műfajában is van létjogosultsága egy új magyar műnek.

- Az évad utolsó premierje egy operett. Miért a Mágnás Miskára és Alföldi Róbertre esett a választásuk?

- Alföldi is jelentős tapasztalattal bír a Dóm téren mind rendezőként - gondoljunk a Csárdáskirálynőre -, mind színészként - valószínűleg sokan emlékeznek a tavalyi Valahol Európában-ra -, és ahogy említettem, nekünk kipróbált művészekkel kell dolgoznunk. A darabválasztást az indokolja, hogy az elmúlt években végigmentünk a műfaj klasszikusain: Csárdáskirálynő, Marica grófnő, Cigányszerelem, A víg özvegy repertoárra került, és ebbe a sorba illik a Mágnás Miska, ami biztos vagyok, hogy megtalálja a közönséget.

- Van olyan bemutató, amit jövőre is műsorra tűznek?

- Az operát - a műfaj költségei és az operaénekesek hangi terhelési korlátai miatt - hagyományosan két évig tartjuk műsoron. Ám a jövő évről egyelőre nem tudok nyilatkozni, ez a jövőbeni gazdasági helyzettől is függ.

- Újszegeden mi várható?

- A nemzetközi néptáncfesztivál résztvevői a Dóm téri zárást, a Hegyen-völgyön lakodalmat megelőzően itt mutatkoznak be műsoraikkal. Van egy nagyon hűséges nyugdíjas közönségréteg, akik a nótaestet minden évben nagyon várják, ez a műsor természetesen idén sem marad el, és a dixielandestet is megtartjuk, amely jelentős rajongótábort vonz minden évben. Több éve együttműködünk a Kecskeméti Katona József Színházzal, tőlük idén a Winnetou című családi musical látható. 2008 óta vendégeskednek nálunk határon túli színházak, 2012-ben a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatát látjuk vendégül, ők a Hippolyt, a lakáj című előadásukat hozzák el.

- Említette a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet. Idén milyen forrásokból gazdálkodhatnak? Optimista az idei nyarat illetően?

- A gazdasági válság közepén muszáj optimistának lennünk. A költségvetésünk legnagyobb részét a jegybevétel adja. A jegyértékesítésünk a szokásos protokollnak megfelelően tavaly októberben indult. A karácsonyi bérletakciónk nagy sikernek örvendett, és a vásárlók részéről a szándék azóta is töretlen, tehát a jegyeket lefoglalják, csak haladékot kérnek, mert az egyszeri kiadást nem bírja el a családok büdzséje. Szolgáltató intézményként ehhez nekünk rugalmasan kell hozzáállnunk, ezért találtuk ki a feltöltőkártyát, amelynek segítségével négy részletben vásárolhatták meg a jegyeket, fogadunk el különböző utalványokat, vagy adtunk ajándék jegyet más rendezvényeinkre a Dóm téri belépő mellé. Bár volt elvonás, de Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése továbbra is támogatja a Szegedi Szabadtéri Játékokat. Nagy múltú fesztiválként a Nemzeti Kulturális Alaptól több pénzre számítottunk, mint a megítélt támogatás. Éltünk még a volt NEFMI, valamint a Magyar Művészeti Akadémia pályázati lehetőségeivel, és természetesen a társaságiadó-támogatást is fogadjuk, ez azonban csak a negyedik negyedévben tud realizálódni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lángolt az Operaház teteje, a dolgozók oltották el

Kedden kisebb tűz volt a korszerűsítés alatt álló Operaház épületének tetején.
Zenés színház interjú

Plácido Domingo: Amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

„Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.” A Nabucco híres részletével kezdi augusztusi koncertjét Plácido Domingo, aki tavasszal átesett a koronavírusos megbetegedésen.
Zenés színház hír

Szilveszterkor kezdi az új évadot a New York-i Metropolitan Opera

Az év utolsó napjára halasztotta a 2020/21-es évad kezdetét a New York-i Metropolitan, a világ egyik vezető operaháza a koronavírus-járvány miatt.
Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.