Zenés színház

Bayreuth operaháza a világörökség része

2012.07.21. 11:49
Ajánlom
2012. június 30-án az UNESCO világörökségi bizottsága felvette a bayreuthi őrgrófsági operaházat (Markgräfliches Opernhaus) a világ kulturális és természeti örökségeinek listájára.

A Wilhelmine őrgrőfnő (1709-1758) által építtetett operaház Európa egyik legszebb barokk színháza. 1748-ban készült el, az épület külsejét Joseph Saint-Pierre, a belső tereket a bolognai szíházépítész família tagjai, Giuseppe és Carlo Galli-Bibiena jegyzi. Wilhelmine őrgrófnő maga is komponált, rendezett, kastélyában a korszak egyik legfontosabb művészeti központját hozta létre. Az intézményt korában a bécsi, drezdai, párizsi, velencei operákkal együtt emlegették, és megtestesíti mindazt, amiben az udvari operaházak jelentősége áll.

A barokk a "nagy világszínház" korszaka; az építészet, a festészet, a szobrászat mesterei a színpadi produkciókat az épület megjelenésével, díszítésével egy másik, jóval nagyob dimenzióba helyezték. Ebben az időszakban az arisztoktaták önreprezentációja - különösen a vagyon és a társadalmi fontosság, a politikai hatalom megmutatása - az ünnepeken csúcsosodott ki. Ezeken az alkalmakon, melyeket ma akár fesztiválnak is nevezhetnénk, gyakran kerültek színre olyan produkciók, melyeket kizárólag erre az eseményre hoztak létre az alkotók. E megrendelésre készült, a legjelesebb művészek által létrehozott előadások azonban nem szűkölködtek a pompában, a látványosságban.

Németországban a bayreuthi őrgrófsági operaház a 37. olyan épület, amelyet az UNESCO a világörökség részévé tett. A Német Turisztikai Hivatal felmérése szerint 2010-2011-ben a Németországba látogató külföldiek 52%-a kifejezetten kulturális céllal utazott az országba. Ennek is köszönhetően 2014-ben a szervezet tematikus évet hirdet UNESCO-világörökségek Németországban - természet, városok, műemlékek címmel; ezt megelőzően azonban 2013-ban, a Wagner-bicentenárium alkalmából is kitüntetett szerepet kap az operaház, hiszen az Richard Wagner pályáján is fontos szerepet játszott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.