Zenés színház

Bayreuth operaháza a világörökség része

2012.07.21. 11:49
Ajánlom
2012. június 30-án az UNESCO világörökségi bizottsága felvette a bayreuthi őrgrófsági operaházat (Markgräfliches Opernhaus) a világ kulturális és természeti örökségeinek listájára.

A Wilhelmine őrgrőfnő (1709-1758) által építtetett operaház Európa egyik legszebb barokk színháza. 1748-ban készült el, az épület külsejét Joseph Saint-Pierre, a belső tereket a bolognai szíházépítész família tagjai, Giuseppe és Carlo Galli-Bibiena jegyzi. Wilhelmine őrgrófnő maga is komponált, rendezett, kastélyában a korszak egyik legfontosabb művészeti központját hozta létre. Az intézményt korában a bécsi, drezdai, párizsi, velencei operákkal együtt emlegették, és megtestesíti mindazt, amiben az udvari operaházak jelentősége áll.

A barokk a "nagy világszínház" korszaka; az építészet, a festészet, a szobrászat mesterei a színpadi produkciókat az épület megjelenésével, díszítésével egy másik, jóval nagyob dimenzióba helyezték. Ebben az időszakban az arisztoktaták önreprezentációja - különösen a vagyon és a társadalmi fontosság, a politikai hatalom megmutatása - az ünnepeken csúcsosodott ki. Ezeken az alkalmakon, melyeket ma akár fesztiválnak is nevezhetnénk, gyakran kerültek színre olyan produkciók, melyeket kizárólag erre az eseményre hoztak létre az alkotók. E megrendelésre készült, a legjelesebb művészek által létrehozott előadások azonban nem szűkölködtek a pompában, a látványosságban.

Németországban a bayreuthi őrgrófsági operaház a 37. olyan épület, amelyet az UNESCO a világörökség részévé tett. A Német Turisztikai Hivatal felmérése szerint 2010-2011-ben a Németországba látogató külföldiek 52%-a kifejezetten kulturális céllal utazott az országba. Ennek is köszönhetően 2014-ben a szervezet tematikus évet hirdet UNESCO-világörökségek Németországban - természet, városok, műemlékek címmel; ezt megelőzően azonban 2013-ban, a Wagner-bicentenárium alkalmából is kitüntetett szerepet kap az operaház, hiszen az Richard Wagner pályáján is fontos szerepet játszott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház kult50

Szerepek csöndjében – Horváth Margit a Kult50-ben

Mindenki csak Huginak becézi. Anyaszínházának tartja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, de saját bőrén tapasztalta meg, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában.
Zenés színház hír

Bozsik Yvette Tündérkertet varázsol az Operett színpadára

„Az Operettszínház újabb ünnepre készül” – mondta Kiss-B. Atilla főigazgató a Marica grófnő közelgő bemutatója kapcsán. Az október 23-tól látható operettet 96 évvel ezelőtt, szinte napra pontosan ekkor mutatták be a Király Színházban, most pedig az új előadás szólistái, valamint Bozsik Yvette koreográfus-rendező, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező és Cziegler Balázs díszlettervező idézték meg Kálmán Imre klasszikusát.
Zenés színház kult50

Játszótárs mindenek felett – Wunderlich József a Kult50-ben

Érzékeny színpadi jelenléte és nagyfokú technikai tudása révén mindössze néhány év alatt meghatározó tagjává vált Wunderlich József a Vígszínház társulatának, ahol a nagyoktól tanulhat, a korosztályába tartozókkal pedig kísérletezve dolgozhat együtt, ami örömmel tölti el.
Zenés színház magazin

50 éve csendült fel először a Getsemane a Broadwayn

Andrew Lloyd Webber kultikus rockoperája, a Jézus Krisztus Szupersztár 1970-ben indult el hódító útjára. A mű, melynek szövegét Tim Rice írta, először albumként jelent meg, majd egy évvel később debütált a Broadwayn. Érdekessége, hogy prózai dialógusok nélkül meséli el Jézus életének utolsó hetét, megmutatva többek között Mária Magdolna és Júdás szemszögét is.
Zenés színház ajánló

Rockoperából szimfonikus opera lett az István, a király

Gyöngyösi Levente szimfonikus hangszerelésében, operaénekesek előadásában mutatja be Szörényi Levente és Bródy János csaknem 40 éve töretlen népszerűségű rockoperáját a Magyar Állami Operaház.