Zenés színház

Bayreuth: Tannhäuser-próbák és kormánykritikák

2011.06.23. 10:46
Ajánlom
A fesztivál programjának középpontjában 2011-ben a Tannhäuser áll. Az operát Sebastian Baumgarten, Ruth Berghaus és Robert Wilson volt asszisztense viszi színre Bayreuthban.

Baumgartenhez hasonlóan debütáns a produkció karmestere, Thomas Hengelbrock is, aki korábban a Bécsi Volksoper zeneigazgatója volt. Wolfram von Eschenbachot Michael Nagy alakítja, akit a Budapesti Wagner-napok Lohengrinjében a király hirdetőjeként ismerhetett meg a közönség, Erzsébet Camilla Nylund, a budapesti produkció Elzája lesz, Walther von der Vogelweideként Lothar Odinius mutatkozik be.

Felújítják a Hans Neuenfels által színre állított tavalyi Lohengrint is. Elsát ismét Annette Dasch személyesíti meg, a címszerepben Klaus Florian Vogt hallható, Ortrudként pedig Petra Lang lép színre, aki a szerepet néhány napja a Művészetek Palotájában játszotta. A Trisztán és Izolda a 2005-ös premier óta ötödször kerül színre Christoph Marthaler rendezésében. Trisztánt Robert Dean Smith énekli, őt a 2012-es Budapesti Wagner-napokra Walther von der Vogelweide szerepére kérték föl, most Izoldaként Iréne Theorin lesz a partnere. Felújítják Stefan Herheim 2008-as Parsifal-rendezését is, a címszerepben Simon O'Neill-lel. Szintén repríz a 2007-ben bemutatott A nürnbergi mesterdalnokok, az előadás, amellyel Katharina Wagner rendezőként debütált Bayreuthban.

Az idei képet árnyalja a Német Állami Számvevőszék a Bundestag pénzügyi bizottságának tett jelentése, amelyben elmarasztalja a bayreuthi szervezőket, akik túl nagy számban osztogatnak ingyenjegyeket politikusoknak és egyéb prominens személyiségeknek. A javaslat szerint felül kell vizsgálni az ingyenjegyek mennyiségét - 2010-ben az 57.000 jegyből 2500-at osztottak szét ily módon -, különösen azért, mert a jegyeknek mindössze negyven százalékát értékesítik nyilvánosan, a premierek esetében pedig csupán tizenhat százalékát; és a jegykiadást írásos módon kell szabályozni. Javasolják továbbá a jegyárak csökkentését, hogy szélesebb közönségréteget érjen el a fesztivál, amelyet 1953 óta a német állam és a Bajor Szabadállam is szubvencionál. A Bayreuthi Ünnepi Játékok szervezői 2010-ben a bajor hatóságoktól is kritikát kaptak, akkor a baráti kör számára fenntartott túl sok jegyet kifogásolták.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.