Zenés színház

Bayreuth: Tannhäuser-próbák és kormánykritikák

2011.06.23. 10:46
Ajánlom
A fesztivál programjának középpontjában 2011-ben a Tannhäuser áll. Az operát Sebastian Baumgarten, Ruth Berghaus és Robert Wilson volt asszisztense viszi színre Bayreuthban.

Baumgartenhez hasonlóan debütáns a produkció karmestere, Thomas Hengelbrock is, aki korábban a Bécsi Volksoper zeneigazgatója volt. Wolfram von Eschenbachot Michael Nagy alakítja, akit a Budapesti Wagner-napok Lohengrinjében a király hirdetőjeként ismerhetett meg a közönség, Erzsébet Camilla Nylund, a budapesti produkció Elzája lesz, Walther von der Vogelweideként Lothar Odinius mutatkozik be.

Felújítják a Hans Neuenfels által színre állított tavalyi Lohengrint is. Elsát ismét Annette Dasch személyesíti meg, a címszerepben Klaus Florian Vogt hallható, Ortrudként pedig Petra Lang lép színre, aki a szerepet néhány napja a Művészetek Palotájában játszotta. A Trisztán és Izolda a 2005-ös premier óta ötödször kerül színre Christoph Marthaler rendezésében. Trisztánt Robert Dean Smith énekli, őt a 2012-es Budapesti Wagner-napokra Walther von der Vogelweide szerepére kérték föl, most Izoldaként Iréne Theorin lesz a partnere. Felújítják Stefan Herheim 2008-as Parsifal-rendezését is, a címszerepben Simon O'Neill-lel. Szintén repríz a 2007-ben bemutatott A nürnbergi mesterdalnokok, az előadás, amellyel Katharina Wagner rendezőként debütált Bayreuthban.

Az idei képet árnyalja a Német Állami Számvevőszék a Bundestag pénzügyi bizottságának tett jelentése, amelyben elmarasztalja a bayreuthi szervezőket, akik túl nagy számban osztogatnak ingyenjegyeket politikusoknak és egyéb prominens személyiségeknek. A javaslat szerint felül kell vizsgálni az ingyenjegyek mennyiségét - 2010-ben az 57.000 jegyből 2500-at osztottak szét ily módon -, különösen azért, mert a jegyeknek mindössze negyven százalékát értékesítik nyilvánosan, a premierek esetében pedig csupán tizenhat százalékát; és a jegykiadást írásos módon kell szabályozni. Javasolják továbbá a jegyárak csökkentését, hogy szélesebb közönségréteget érjen el a fesztivál, amelyet 1953 óta a német állam és a Bajor Szabadállam is szubvencionál. A Bayreuthi Ünnepi Játékok szervezői 2010-ben a bajor hatóságoktól is kritikát kaptak, akkor a baráti kör számára fenntartott túl sok jegyet kifogásolták.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.