Zenés színház

Baz Luhrmann Kötelező táncai

2011.06.01. 09:47
Ajánlom
Baz Luhrmann versenytáncról szóló filmjét 1992-ben mutatták be. A történet musicalváltozatát 2013-ban láthatja a sydney-i közönség.

2010 telén egy workshop keretében dolgoztak már a darabon. Baz Luhrmann, aki a film rendezője és egyik forgatókönyvírója volt akkor azt nyilatkozta, nem hagyományos színházi keretek között szeretné látni az előadást, sokkal nyitottabb teret képzel el, ezzel szemben a Lyric Theatre - ahol a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai musicalváltozatának világpremierjét tartották - hagyományos, proszcéniumszínpaddal rendelkező színház.

"Ez a legszemélyesebb történetem" - nyilatkozta egy alkalommal Baz Luhrmann, akinek édesanyja társastáncot tanított: "A Kötelező táncok első változata a National Institute of Dramatic Art falai között, tehetséges diákok munkájából jött létre. Az elnyomás, elfojtás ellenében mégis megszülető győzelemről szólt a darab, amelyet egy kisvárosi színház világába vittünk." A negyvenperces diákszínjátszó produkcióval az akkori Csehszlovákiában megnyertek egy fesztivált, majd Luhrmann első színházi társulatával tovább dolgoztak rajta, és 1992-ben pedig bemutatták a mozik a mindössze ötmillió dollárból készített filmváltozatot, amely nyolcvanmillió dollár fölötti bevételt eredményezett. A sydney-i produkciót Luhrmann rendezi, a jelmezeket Catherine Martin tervezi, arról azonban, hogy a zene eredeti lesz-e vagy versenytáncos berkekben használt zenék kompilációja lesz-e, még semmit nem tudni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.