Zenés színház

Bécstől Nápolyig

2012.05.17. 15:20
Ajánlom
Balczó Péter május 25-én operett- és dalestet ad az Óbudai Társaskörben.

A zenei palettán ezen az estén a János vitéz, a Marica grófnő, a Csárdáskirálynő, A mosoly országa, a Cigánybáró szerepel. Ezen túl elhangzanak még Rossini, Leoncavallo és Arditi dalai is. Az est két közreműködője Sipos MAriann (ének) és Mazalin Wanda (zongora) lesznek.

Balczó Péter 1983-ban született, 1990-ben kezdte tizenkét évig tartó hegedű tanulmányait. 2002-ben érettségizett a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola magánénekszakos növendékként Papp Vilhelmina énektanárnál. Ez év szeptemberétől három éven át volt tagja a debreceni Csokonai Színház Operakórusának, ekkor kapta meg első szóló szerepeit.

Első nemzetközi énekversenyén 2005. májusában vett részt, melyet az ausztriai Deutschlandsbergben rendeztek meg. A 3három fordulós megmérettetés során bejutott a legjobb nyolc énekes közé és itt figyelt fel rá Claudia Rüggeberg énektanár is, akinél egy évet tanult a grazi Zeneművészeti Főiskolán. Ez idő alatt már két évet elvégzett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, mint egyetemi szintű képzésben részt vevő magánének szakos hallgató Dr. Mohos Nagy Éva növendékeként.

A kórus elhagyását követően új területen próbálta ki magát és 2005. májusában csatlakozott az Adagio együtteshez. A grazi tanulmányokkal egy időben, Olaszországban részt vett Mirella Freni mesterkurzusán is. A nemzetközi tanulmányok után már szólistaként tért vissza a Csokonai Színházba 2006. szeptemberében. 2009-ig, az egyetem befejezéséig - melyet kiváló minősítésű diplomamunkával zárt - izgalmas szerepeket énekelt a debreceni színházban.

2009-ben elindult a nemzetközi lehetőségekkel is kecsegtető Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű versenyen. Ennek eredményeként szerepet kapott a svájci Theater Biel-Solothurn két egyfelvonásos produkciójában. A svájci előadásokat követően a produkció 2009. novemberében Szegeden is bemutatásra került, melyet a Mezzo Televíziósegítségével harminckilen országban láthatott az operaszerető közönség. Az Operafesztivált lezáró gála előadást élőben közvetítette a Mezzo Televízió és a Duna TV.

A 2010 februárjában a Miskolci Nemzeti Színház az ő főszereplésével mutatja be Lehár Ferenc: A mosoly országa című operettjét melyben Szu-Csong herceget alakítja. Ebben az évbenis elindul az Armel Operaversenyen, ahol Verdi La Traviata című operájából Alfredo szerepében versenyez. 2010/2011-es évadban a Szegedi Nemzetni Színházban a Traviata mellett Kálmán Imre: Csárdáskirálynő című operettjének bonviván szerepét, Edvint is sikerrel játssza.

2011. első féléve főleg külföldi fellépések jegyében telik. Februárban Olaszországban, a Teatro della Regina Cattolicaban Don Ottaviót énekli, majd tavasszal meghívást kap aszlovéniai Opera Mariborba, ahol Gounod Rómeó és Júliájának főszerepét játssza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.