Zenés színház

Bécstől Nápolyig

2012.05.17. 15:20
Ajánlom
Balczó Péter május 25-én operett- és dalestet ad az Óbudai Társaskörben.

A zenei palettán ezen az estén a János vitéz, a Marica grófnő, a Csárdáskirálynő, A mosoly országa, a Cigánybáró szerepel. Ezen túl elhangzanak még Rossini, Leoncavallo és Arditi dalai is. Az est két közreműködője Sipos MAriann (ének) és Mazalin Wanda (zongora) lesznek.

Balczó Péter 1983-ban született, 1990-ben kezdte tizenkét évig tartó hegedű tanulmányait. 2002-ben érettségizett a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola magánénekszakos növendékként Papp Vilhelmina énektanárnál. Ez év szeptemberétől három éven át volt tagja a debreceni Csokonai Színház Operakórusának, ekkor kapta meg első szóló szerepeit.

Első nemzetközi énekversenyén 2005. májusában vett részt, melyet az ausztriai Deutschlandsbergben rendeztek meg. A 3három fordulós megmérettetés során bejutott a legjobb nyolc énekes közé és itt figyelt fel rá Claudia Rüggeberg énektanár is, akinél egy évet tanult a grazi Zeneművészeti Főiskolán. Ez idő alatt már két évet elvégzett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, mint egyetemi szintű képzésben részt vevő magánének szakos hallgató Dr. Mohos Nagy Éva növendékeként.

A kórus elhagyását követően új területen próbálta ki magát és 2005. májusában csatlakozott az Adagio együtteshez. A grazi tanulmányokkal egy időben, Olaszországban részt vett Mirella Freni mesterkurzusán is. A nemzetközi tanulmányok után már szólistaként tért vissza a Csokonai Színházba 2006. szeptemberében. 2009-ig, az egyetem befejezéséig - melyet kiváló minősítésű diplomamunkával zárt - izgalmas szerepeket énekelt a debreceni színházban.

2009-ben elindult a nemzetközi lehetőségekkel is kecsegtető Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű versenyen. Ennek eredményeként szerepet kapott a svájci Theater Biel-Solothurn két egyfelvonásos produkciójában. A svájci előadásokat követően a produkció 2009. novemberében Szegeden is bemutatásra került, melyet a Mezzo Televíziósegítségével harminckilen országban láthatott az operaszerető közönség. Az Operafesztivált lezáró gála előadást élőben közvetítette a Mezzo Televízió és a Duna TV.

A 2010 februárjában a Miskolci Nemzeti Színház az ő főszereplésével mutatja be Lehár Ferenc: A mosoly országa című operettjét melyben Szu-Csong herceget alakítja. Ebben az évbenis elindul az Armel Operaversenyen, ahol Verdi La Traviata című operájából Alfredo szerepében versenyez. 2010/2011-es évadban a Szegedi Nemzetni Színházban a Traviata mellett Kálmán Imre: Csárdáskirálynő című operettjének bonviván szerepét, Edvint is sikerrel játssza.

2011. első féléve főleg külföldi fellépések jegyében telik. Februárban Olaszországban, a Teatro della Regina Cattolicaban Don Ottaviót énekli, majd tavasszal meghívást kap aszlovéniai Opera Mariborba, ahol Gounod Rómeó és Júliájának főszerepét játssza.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Zenés színházi kísérlet az Örkény Színházban

Mindössze egy színész és zenész, egy szobába zárva – a helyzet, sőt a Winterreise sem ismeretlen a színházszerető közönség számára, hiszen az elmúlt években számos feldolgozása született már. Tarnóczi Jakab rendezésében az Y generáció önemésztő magányossága fogalmazódik meg Schubert Téli utazás-dalciklusán keresztül.
Zenés színház kritika

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.
Zenés színház hír

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.