Zenés színház

Befejeződött a nemzetközi énekverseny Ningbóban

2011.10.21. 08:00
Ajánlom
Szerdán este tartották a ningbói ötödik nemzetközi énekverseny döntőjét Kínában, az első díjat Szvetlana Kaszjan orosz szoprán és Vang Csuanjue kínai tenor nyerte. Csütörtökön este gálaesten adák át az elismeréseket.

A második díjat Jang Jedzsung dél-koreai szoprán és Wang Kszin kínai tenor érdemelte ki - közölte az MTI-vel a zsűri magyar tagja, Bátor Tamás, a Művészetek Palotája koprodukciós programigazgatója. Harmadik helyen Angelina Petnicsenko orosz szoprán, illetve Li Jiojuan kínai tenor végzett. Si Lin kínai mezzónak és Du Fanjong szintén kínai tenornak ítélték a negyedik díjat. Külön díjazzák a férfiakat és a nőket, az elsők 20-20 ezer dollárt kapnak, a másodikak 11 ezret, a harmadikak 7 ezret.

A verseny magyar színvonalú volt - jegyezte meg Bátor Tamás -, de kevés mély hangú - mezzo, bariton, basszus - versenyző jelentkezett. Akik ilyen hangfajokban indultak, sajnos nem ütötték meg azt a színvonalat, hogy díjat kaphassanak. Puccini Turandotjának látványos előadásával kezdődött meg október 9-én a Sanghaj  körzetében fekvő Ningbóban az ötödik nemzetközi énekverseny. A zsűriben neves zenészek dolgoztak: elnökként elnöke a híres Csajkovszkij Konzervatóriumban diplomázott kínai szoprán és zenepedagógus, Szuzsen Guo (Guo Shuzhen).

A bírálók között volt két orosz operasztár: Jelena Obrazcova és Jevgenyij Nyesztyerenko, az utóbbi osztrák színekben. Itáliát Giuseppe Montanari, Franciaországot Sergio Segalini,  Görögországot Marina Krilovici képviselte. Nyolcvan 18 és 33 év közötti fiatal küldte el jelentkezését, ők 24 országot képviseltek a többfordulós versenyen. A verseny elődöntőjében barokk szerzők, Gluck-, Bach-, illetve Haydn-oratórium részleteket, továbbá Beethoven-, Dvorák- és Debussy-, Rahmanyinov-dalokat várt a zsűri. A középdöntőben kínai népdalokat is elő kellett adni, valamint két operaáriát. Az utóbbiakat a versenyzők maguk választhatták meg, de a sokrétű anyag igen fajsúlyos volt és magas követelményeket támasztott - fűzte hozzá Bátor Tamás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.