Zenés színház

Bemutatták a Pikk dámát Grazban

2011.11.12. 08:00
Ajánlom
A grazi közönség vasárnap este Peter Konwitschny rendezésében láthatta a Csajkovszkij-opera premierjét. Az előadás az első beszámoló szerint nagy sikert aratott.

Rendkívül sivár, a szovjet időket idéző helyszínre tette Peter Konwitschny az eredetileg a 18. század végén Szentpéterváron játszódó Csajkovszkij-operát. Hangsúlyt a romlott, az elvtelen figurák alkotta társadalom bemutatása kapott. Kilátástalan, szürke és kiábrándult emberek népesítették be a színpadot, akik egyedül a túlélésre összpontosítanak. A játékosság és az irónia is megjelenik Konwitschny rendezésében, hatalmas és nyúlfüleket ad a sztálini kor egyenruháit viselő szereplőkre, a játékbarlangban így állják körül a végzetes játszma szereplői az asztalt, a kártyalapok kavalkádját.

Az énekesek megértették és hatásosan interpretálták a rendező elképzelését, ugyanakkor a zenei teljesítményük is kitűnő volt. Különösen nagy sikert aratott Avgust Amonov Hermann szerepben, de Fran Lubahn Grófnőjét is meggyőzőnek találták. Lisa szerepében Asmik Grigorian szép hangjával tűnt ki. Szintén kiváló játék- és énekteljesítményt nyújtott David McShane Tomszkij gróf szerepében. A Grazi Filharmonikus Zenekar Tecwyn Evans vezényletével erőteljesen játszott, bár a kritikusok szerint néha lehetett volna kevésbé hangos, ezzel kíméletesebb az énekesek iránt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Vizuál

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház armel

Keszei Bori: Közel kell mennünk a közönséghez!

Bécsben mutatja be a hazánkban sikert arató Figaro házassága-előadást az Armel Operafesztivál. A Susanna szerepét éneklő Keszei Borival a Mozart-műről és a fesztiválról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.