Zenés színház

Bemutatták Alföldi Róbert operarendezését Plzenben

2011.07.09. 10:00
Ajánlom
A Josef Kajetan Tyl Színházban Verdi Rigolettóját vitte színre Alföldi.

Giuseppe Verdi Rigoletto című operájának főszerepeit az Armel Operaverseny és Fesztivál két résztvevője, a magyar szoprán, Szakács Ildikó (Gilda), és a francia tenor, Paul Gaugler (Mantovai herceg) alakították. A bemutatót természetesen egy intenzív próbaidőszak előzte meg a cseh színházban. Alföldi Róbert a szokásos merész lendülettel nyúlt a darabhoz. A formabontó díszletek és jelmezek, a színekkel és intenzív játékkal kifejezett viszonyok különös dinamikája ragadta el a közönséget, amely lelkesen fogadta az előadást a cseh színházban. Paul Gaugler a következő pár mondatot fűzte a csütörtöki premierhez: "Több, mint 15 éve, egy prágai utazás során tettem először egy kis kitérőt Plzeň-be. Akkor még el sem tudtam volna képzelni, hogy egyszer itt fogok énekelni. A próbaidőszaktól kezdve egészen a premierig rengeteg emberi és zenei tapasztalattal gazdagodtam, és még elkötelezettebbé váltam a zene iránt. Nagyon hálás vagyok az Armel Operaversenynek és a plzeňi Josef Kajetan Tyl Színháznak a lehetőségért, és már most nagyon várom a Rigoletto októberi bemutatóját Szegeden."

Szakács Ildikót Cyril Diederich, az első forduló zsűri elnöke eredetileg Ermione szerepére javasolta Myslivecek: Antigona című operájában, amely a svájci Bienne-Soleure Színház rendezésében kerül színre októberben. A második forduló során Alföldi Róbert ezzel szemben úgy döntött, hogy Ildikó a megfelelő Gilda szerepére. Szakács Ildikó elmondta: "A Plzeňben töltött időszak, azt hiszem, életem végéigkellemes emlék marad a számomra: maga a verseny, a produkció, valamint a munka, ami nagyon intenzív és új volt nekem. A csapat, akikkel dolgozhattam csak pozitív élményekkel töltöttek fel, és remélem én is őket. Mindenki segítőkész volt, de legfőképp nagyon nagy köszönettel tartozom Ivan Pařik karmesternek, és Alföldi Róbert rendezőnek, akik rengeteg energiájukat ránk fordítva dolgoztak velünk, hogy minél gördülékenyebben folyjon az előadás, most és majd Szegeden is. Boldog vagyok, hogy lesz még lehetőségem visszamenni a Plzeň-i színházba, és nem is olyan sokára ismét álmaim szerepét énekelni." Az Alföldi Róbert rendezte Rigoletto Szakács Ildikó és Paul Gaugler főszereplésével 2011. október 12-én látható Magyarországon az Armel Operaverseny és Fesztivál döntőjén, a Szegedi Nemzeti Színházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Tóth Péter operát írt a Tótékból

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Örkény István-Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáit Káel Csaba rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével mutatja be április 26-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.
Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.