Zenés színház

Bemutatták Kovalik Árnyék nélküli asszonyát

2014.06.18. 11:54
Ajánlom
Kovalik Balázs rendezésében mutatták be Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operáját június 14-én a Lipcsei Operaházban.

Kovalik Balázs legújabb németországi rendezését szakmai és közönségsiker fogadta - olvasható a szervezők közleményében. Mint írják, a Richard Strauss-év tiszteletére bemutatott, Az árnyék nélküli asszony című opera megrendezésének lehetőségével a lipcsei operaház Kovalik Balázs sokéves németországi művészeti munkáját is elismerte.

A produkciót nagy várakozás előzte meg, hiszen csaknem ötven év után vitték ismét színre az operát a német városban. A művet a rendező és Heike Scheele díszlettervező tizenhat fantasztikus-szürreális színpadi térben játszatja. Kovalik Balázs látványos képekkel ellenpontozza Hugo von Hofmannsthal szövegének nehezen értelmezhető részeit. Az előadás megmutatja, hogy az emberiesség lényege a szenvedésre és a részvétre való képesség.

A későromantikus opera csúcspontjának tartott, hatalmas apparátust felvonultató mű szereplői között van Burkhard Fritz (A császár), Simone Schneider (A császárné), Jennifer Wilson (A kelmefestőné), Thomas J. Mayer (Barak) és a Dajkát alakító Doris Soffel. Az előadást a színház főzeneigazgatója, Ulf Schirmer vezényli. A produkció jelmeztervezője Sebastian Ellrich. Az árnyék nélküli asszony további előadásait június 21-én, 24-én, 28-án, október 3-án és november 23-án láthatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Zenés színház ajánló

Egyiptom királyaként mutatkozik be Köpeczi Sándor az Aidában

Egyiptom királyának szerepét Köpeczi Sándor énekli az Erkel Színház februári Aida-előadásaiban. A fiatal magyar basszista januárban Verdi-interpretációjáért különdíjat nyert a barcelonai Gran Teatre del Liceuban megrendezett, rangos Tenor Viñas nemzetközi énekversenyen.
Zenés színház hír

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.
Zenés színház magazin

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Zenés színház ajánló

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.