Zenés színház

Bérlet, évadterv, tiltakozás

2006.05.25. 00:00
Ajánlom
A mostani operaházi évadban a vezetőség még az előző főigazgató, Szinetár Miklós tervét valósította meg, szeptembertől már Hegyi Árpád Jutocsa és csapata ízlése ismerhető meg.

Ősztől három opera- és két balettbemutatót ígértek a tegnapi sajtótájékoztatón. Decemberi premier a Nabucco, amely Kesselyák Gergely két éve, a Szegedi Szabadtéri Játékokra rendezett előadásának adaptációja. Februártól az Andrea Chénier látható, amelyet a Lengyel Nemzeti Opera, a Teatr Wielki művészeti vezetője rendez. Mariusz Trelinski egyébként már többször színpadra állította ezt a művet, és elképzelésének továbbfejlesztése látható majd a budapesti színpadon. Hegyi lapunk kérdésére kifejtette: beleszeretett a lengyel előadásba, azért hívta meg a rendezőt, ráadásul a díszleteket is kölcsönveszik, így harmadába kerül az opera, mint saját készítésben. Vajda János operája, az Özvegy Karnyóné májusi premier - Ascher Tamás rendezésében. Úgy tűnik, március végén megvalósulhat Pártay Lilla régi terve: az Elfújta a szél balettváltozata, május végén pedig modern balettesttel készülnek a táncművészek. Keveházi Gábor balettigazgató nem jelent meg a sajtótájékoztatón. Úgy tudjuk, ezzel akarta demonstrálni, hogy nem ért egyet a vezetés programjával. Információnk szerint Keveházi tiltakozik, mert szerződéseket szeg a direkció, például a Fodor Antallal Verdi Requiemjének balettváltozatára aláírt megállapodást. Keveházi helyett a főtitkár-műsorigazgató jelentette be a következő évad balett-terveit. Kákay István beszélt arról is, hogy a repertoár 60-62-féle produkcióról ötvenre csökken a következő szezonban. Néhányra nem túl nagy az érdeklődés, ezért leveszik, másokat csak pihentetnek, és vannak olyanok is, amelyeknek napi költsége túl magas, elérheti a majd kétmillió forintot. A gazdasági ésszerűsítésnek áldozatul esik a korábbi tervekből ötven előadás, így 315 helyett 265 lesz a 2006-2007-es évadban. Kákay ugyanakkor bízik abban: ha a dalszínház gazdasági vezetése hozzájárul, a jelenlegi műsortervbe még 20-25 előadás viszszakerülhet.

Elkezdték tegnap megújítani a bérleteket is, amelyeknek időpontjáról nem értesítették a korábbi tulajdonosokat, akik azt sem tudják, milyen program várható a bérletükben. Újságírói kérdésre megtudtuk: a blokkrendszer az operaházi próbaszínpad hiánya miatt csak az Erkel Színházban kezdődik, amelynek átépítéséről még mindig keveset tudni.

Megkérdeztük a főigazgatót, reagál-e a szombati sztrájkra, elkezd-e egyeztetni a szakszervezettel. Hegyi úgy vélte, ezen a sajtótájékoztatón legyen szó a következő évadról, kérdéseinket tegyük fel egy interjúban.

Távozik a fő-zeneigazgató, marad a karmester

Megjelent a sajtótájékoztatón Kesselyák Gergely mint a Nabucco rendezője. De még előtte - fő-zeneigazgatóként - felmondott a főigazgatónál. Ez azonban nem hangzott el a tájékoztatón, nehogy zavarja a jövő évad programismertetését. Kesselyák azért adja fel posztját, mert nem ért egyet Hegyi Árpád Jutocsa modernizációs tervével, amely eltér a közös pályázatuktól, és szakmailag, etikailag nem védhető. Kesselyák lapunknak elmondta: múlt hétfőn jelezte a fenntartónak, nem tud együtt dolgozni Hegyivel. Kérte, váltsák le a főigazgatót, vagy keressenek új fő-zeneigazgatót. Egy keddi közleményben jött a kulturális miniszter válasza: a kormány kiáll az Operaház jelenlegi vezetője mellett. Ebből a fő-zeneigazgató levonta a következtetést. Megvárta a szombati premiert, és tegnap felmondott. Bár a reformok mellett van, több kompromisszumba is belement, úgy véli, nem engedhető meg az operajátszás térvesztése. Kesselyák Gergely karmesterként maradna a társulat tagja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!
Zenés színház bartók plusz 2018

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház bartók plusz 2018

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.