Zenés színház

Bérlet, évadterv, tiltakozás

2006.05.25. 00:00
Ajánlom
A mostani operaházi évadban a vezetőség még az előző főigazgató, Szinetár Miklós tervét valósította meg, szeptembertől már Hegyi Árpád Jutocsa és csapata ízlése ismerhető meg.

Ősztől három opera- és két balettbemutatót ígértek a tegnapi sajtótájékoztatón. Decemberi premier a Nabucco, amely Kesselyák Gergely két éve, a Szegedi Szabadtéri Játékokra rendezett előadásának adaptációja. Februártól az Andrea Chénier látható, amelyet a Lengyel Nemzeti Opera, a Teatr Wielki művészeti vezetője rendez. Mariusz Trelinski egyébként már többször színpadra állította ezt a művet, és elképzelésének továbbfejlesztése látható majd a budapesti színpadon. Hegyi lapunk kérdésére kifejtette: beleszeretett a lengyel előadásba, azért hívta meg a rendezőt, ráadásul a díszleteket is kölcsönveszik, így harmadába kerül az opera, mint saját készítésben. Vajda János operája, az Özvegy Karnyóné májusi premier - Ascher Tamás rendezésében. Úgy tűnik, március végén megvalósulhat Pártay Lilla régi terve: az Elfújta a szél balettváltozata, május végén pedig modern balettesttel készülnek a táncművészek. Keveházi Gábor balettigazgató nem jelent meg a sajtótájékoztatón. Úgy tudjuk, ezzel akarta demonstrálni, hogy nem ért egyet a vezetés programjával. Információnk szerint Keveházi tiltakozik, mert szerződéseket szeg a direkció, például a Fodor Antallal Verdi Requiemjének balettváltozatára aláírt megállapodást. Keveházi helyett a főtitkár-műsorigazgató jelentette be a következő évad balett-terveit. Kákay István beszélt arról is, hogy a repertoár 60-62-féle produkcióról ötvenre csökken a következő szezonban. Néhányra nem túl nagy az érdeklődés, ezért leveszik, másokat csak pihentetnek, és vannak olyanok is, amelyeknek napi költsége túl magas, elérheti a majd kétmillió forintot. A gazdasági ésszerűsítésnek áldozatul esik a korábbi tervekből ötven előadás, így 315 helyett 265 lesz a 2006-2007-es évadban. Kákay ugyanakkor bízik abban: ha a dalszínház gazdasági vezetése hozzájárul, a jelenlegi műsortervbe még 20-25 előadás viszszakerülhet.

Elkezdték tegnap megújítani a bérleteket is, amelyeknek időpontjáról nem értesítették a korábbi tulajdonosokat, akik azt sem tudják, milyen program várható a bérletükben. Újságírói kérdésre megtudtuk: a blokkrendszer az operaházi próbaszínpad hiánya miatt csak az Erkel Színházban kezdődik, amelynek átépítéséről még mindig keveset tudni.

Megkérdeztük a főigazgatót, reagál-e a szombati sztrájkra, elkezd-e egyeztetni a szakszervezettel. Hegyi úgy vélte, ezen a sajtótájékoztatón legyen szó a következő évadról, kérdéseinket tegyük fel egy interjúban.

Távozik a fő-zeneigazgató, marad a karmester

Megjelent a sajtótájékoztatón Kesselyák Gergely mint a Nabucco rendezője. De még előtte - fő-zeneigazgatóként - felmondott a főigazgatónál. Ez azonban nem hangzott el a tájékoztatón, nehogy zavarja a jövő évad programismertetését. Kesselyák azért adja fel posztját, mert nem ért egyet Hegyi Árpád Jutocsa modernizációs tervével, amely eltér a közös pályázatuktól, és szakmailag, etikailag nem védhető. Kesselyák lapunknak elmondta: múlt hétfőn jelezte a fenntartónak, nem tud együtt dolgozni Hegyivel. Kérte, váltsák le a főigazgatót, vagy keressenek új fő-zeneigazgatót. Egy keddi közleményben jött a kulturális miniszter válasza: a kormány kiáll az Operaház jelenlegi vezetője mellett. Ebből a fő-zeneigazgató levonta a következtetést. Megvárta a szombati premiert, és tegnap felmondott. Bár a reformok mellett van, több kompromisszumba is belement, úgy véli, nem engedhető meg az operajátszás térvesztése. Kesselyák Gergely karmesterként maradna a társulat tagja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.