Zenés színház

Bérletek a nagy elődöknek

2007.02.13. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház két új tavaszi bérlettel lepi meg közönségét. A három előadásra szóló bérletek egyikét Simándy József halálának 10. évfordulója alkalmából adják ki, a másik, a január végén elhunyt mezzoszoprán, Palánkay Klára tiszteletére készült.

Palánkay Klára mezzoszoprán operaénekes Budapesten született 1921. június 3-án. Tanulmányait 1938 és 1944 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, Rosti Anna növendékeként, majd Rómában tanult tovább. 1944-től 1970-ig a budapesti Operaház magánénekese volt. Főbb szerepeit Verdi (Az Álarcosbál - Ulrica; A trubadúr - Azucena; Don Carlos - Eboli; Aida - Amneris), Wagner (Tannhäuser - Vénusz; Lohengrin - Ortrud; Trisztán és Izolda - Brangäne; A walkür - Fricka), Bizet (Carmen - címszerep), Goldmark (Sába királynője - címszerep), Muszorgszkij (Borisz Godunov - Marina), Saint-Saëns (Sámson és Delila - Delila), Bartók (A kékszakállú herceg vára - Judit), Kodály (Háry János - Mária Lujza) operáiban és daljátékaiban alakította. Számos külföldi vendégszereplésen vett részt, művészetét hanglemezek és rádiófelvételek örökítették meg. A Bartók-Pásztory-díjas, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, aki 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át 2007. január 24-én hunyt el.

Simándy József Kistarcsán született 1916. szeptember 18-án. Posszert Emília magániskolájában, majd 1943 és 1945 között a Zeneakadémián tanulta az éneklést. A háború éveiben az Operaház kórusának volt tagja. Szólótenorként 1945-ben mutatkozott be a Szegedi Nemzeti Színházban, Bizet Carmen című operájában, Don José szerepében. 1947-től a Magyar Állami Operaházban, 1956 és 1960 közt a müncheni Staatsoperben énekelt. 1978 és 1986 közt a Zeneakadémián tanított.

Magyarország egyik leghíresebb tenor énekese volt, akinek hangja és alakja elválaszthatatlanul forrt össze a ma élő magyar nemzedékek tudatában Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével, de Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusának tenor szólistájaként is emlékezetes maradt. Megjelenése, habitusa, gazdag hangja, belső ereje hőstenor szerepek eljátszására tette különösen alkalmassá, de énekelt lírai és spinto szerepeket is. Számos lemeze készült, nagy sikerrel lépett fel Európa nagy operaházaiban és hangversenytermeiben és itthon is a közönség kedvence volt. A 20. század második felében nagyon sok magyar gyermek számára az ő hangján csendült fel először a Bánk bán Hazám, hazám áriája az iskolák ének-zene óráin.

Az Érdemes (1962) és Kiváló (1964) művész, a Bartók-Pásztory-díjas (1990) tenor, a Magyar Állami Operaház örökös tagja (1990) 1997. március 4-én hunyt el.

Simándy József-bérlet
március 2.: Traviata, 19:00
április 18.: Rigoletto, 19:00
május 23.: Carmen, 18:00

Palánkay Klára-bérlet
március 18.: Traviata, 19:00
április 20.: Rigoletto, 18:00
május 25.: Carmen, 18:00

 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.