Zenés színház

Berlinben bemutatják, Madridban lefújták

2012.11.25. 11:01
Ajánlom
A varázsfuvolát a Komische Operben november 25-én az 1927 nevű brit színházi formáció közreműködésével viszik színre, Nánási Henrik vezényletével.

A berlini dalszínház előadásának koncepciójához az új, ausztrál születésű intendáns, Barrie Kosky és az 1927 nevű brit színházi társaság a némafilm, a pantomim és a 20. század eleji híres berlini kabarék, valamint a képzőművészeti expresszionizmus világából merítette eszközeit.  Barrie Kosky hangsúlyozta: műsorával és a művek különleges interpretációjával a Komische Oper karakteresen meg akarja különböztetni magát a felújítások miatt jelenleg  a Schiller Theaterben vendégesekedő Staatsopertől és a Deutsche Oper Berlintől is. A november 25-i premiert az idei évadtól az intézmény fő-zeneigazgatójának kinevezett Nánási Henrik vezényli. Mint a karmester a nyár elején elmondta a Fideliónak, "az első darabot mindenképpen együtt akartuk csinálni Barrie Koskyval. A Varázsfuvola egy olyan univerzális mű, amely pompásan ki tudja fejezni, hogy mit gondolunk a zenéről, színházról. Lévén Mozart maga a tökéletesség, fennáll a veszély, hogy mi csak elvenni tudunk ebből valamit. De ez a tisztelet nem szabad, hogy félelemmé váljon. Bátran vágunk neki a színpadra állításnak, hiszen Mozart is hús-vér ember volt, aki az életet nagyon is bátran élte."

A Varázsfuvola színpadra állításával kapcsolatban nem mindenhol ennyire bátrak: a Madridi Királyi Operaházban 2013 júniusára tervezett bemutatót a szponzorok visszalépése és a gazdasági válság miatt törölték. A spanyol produkció a Baden-badeni Fesztivállal közösen készült volna, a Berlini Filharmonikusok közreműködésével, Sir Simon Rattle vezényletével. Az előadást Robert Carsen rendezte volna Dimitrij Ivascsenkóval, Joseph Kaiserrel, Simone Kermesszel, Camilla Tillinggel és a magyar fölmenőkkel rendelkező Michael Naggyal a főbb szerepekben. A lefújt Varázsfuvola helyett Beethoven IX. szimfóniáját játsszák majd a Berlini Filharmonikusok Madridban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház vicces

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Zenés színház hír

Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.
Zenés színház musical

Látványos musical született Nikola Tesláról

Februárban mutatják be a RaM Colosseumban a Nikola Tesla – Végtelen energia című új musicalt. A kétfelvonásos, rendkívül látványos zenés darab segít felfedezni és új oldaláról megismerni a közismert név – Nikola Tesla – mögött rejtőző zsenit, életének rejtélyeit.
Zenés színház opera

Minden, amit az Operaház új évadáról tudni akar

19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában.
Zenés színház gyász

100 éves korában meghalt a bariton, aki öt koncentrációs tábort élt túl

Énekelt Callasszal, Pavarottival, de a lágerekben is a zene tartotta benne a lelket. Eno Mucchiutti 100 éves volt.