Zenés színház

Berlinben bemutatják, Madridban lefújták

2012.11.25. 11:01
Ajánlom
A varázsfuvolát a Komische Operben november 25-én az 1927 nevű brit színházi formáció közreműködésével viszik színre, Nánási Henrik vezényletével.

A berlini dalszínház előadásának koncepciójához az új, ausztrál születésű intendáns, Barrie Kosky és az 1927 nevű brit színházi társaság a némafilm, a pantomim és a 20. század eleji híres berlini kabarék, valamint a képzőművészeti expresszionizmus világából merítette eszközeit.  Barrie Kosky hangsúlyozta: műsorával és a művek különleges interpretációjával a Komische Oper karakteresen meg akarja különböztetni magát a felújítások miatt jelenleg  a Schiller Theaterben vendégesekedő Staatsopertől és a Deutsche Oper Berlintől is. A november 25-i premiert az idei évadtól az intézmény fő-zeneigazgatójának kinevezett Nánási Henrik vezényli. Mint a karmester a nyár elején elmondta a Fideliónak, "az első darabot mindenképpen együtt akartuk csinálni Barrie Koskyval. A Varázsfuvola egy olyan univerzális mű, amely pompásan ki tudja fejezni, hogy mit gondolunk a zenéről, színházról. Lévén Mozart maga a tökéletesség, fennáll a veszély, hogy mi csak elvenni tudunk ebből valamit. De ez a tisztelet nem szabad, hogy félelemmé váljon. Bátran vágunk neki a színpadra állításnak, hiszen Mozart is hús-vér ember volt, aki az életet nagyon is bátran élte."

A Varázsfuvola színpadra állításával kapcsolatban nem mindenhol ennyire bátrak: a Madridi Királyi Operaházban 2013 júniusára tervezett bemutatót a szponzorok visszalépése és a gazdasági válság miatt törölték. A spanyol produkció a Baden-badeni Fesztivállal közösen készült volna, a Berlini Filharmonikusok közreműködésével, Sir Simon Rattle vezényletével. Az előadást Robert Carsen rendezte volna Dimitrij Ivascsenkóval, Joseph Kaiserrel, Simone Kermesszel, Camilla Tillinggel és a magyar fölmenőkkel rendelkező Michael Naggyal a főbb szerepekben. A lefújt Varázsfuvola helyett Beethoven IX. szimfóniáját játsszák majd a Berlini Filharmonikusok Madridban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.