Zenés színház

Beugrott Callas helyett, és világsztár lett

85 éves Renata Scotto
2019.02.24. 09:15
Ajánlom
Február 24-én ünnepli 85. születésnapját Renata Scotto olasz szoprán, az egyik utolsó operadíva, aki legemlékezetesebb alakításait Puccini és Verdi műveiben nyújtotta.

A Savonában született Scotto tizenöt évesen lépett fel először nyilvánosan, Verdi A trubadúr című operájának egyik áriájával. Operaszínpadon tizennyolc évesen a Traviata Violettájaként debütált szülővárosában, a szerepet egy nappal később a milánói Teatro Nuovóban is elénekelhette. 1953-ban már a világhírű Scalában mutatkozott be Alfredo Catalani La Wally című operájában olyan partnerekkel, mint Mario Del Monaco és Renata Tebaldi. A közönség az előadás végén az addig ismeretlen Scottót tizenötször, míg a befutott énekeseket "csak" hétszer tapsolta vissza.

Az igazi áttörést huszonhárom évesen az edinburghi fesztivál hozta meg számára, amikor Bellini Az alvajáró című operájának ráadás előadásában Maria Callas helyére ugrott be.

Az óriási siker nyomán a szerepet nem sokkal később a velencei La Fenice operaházban is elénekelte, a hatvanas évek elejétől két évtizeden át állandó szerződés kötötte a veronai Arénához.

1960 magánéletében és pályafutásában egyaránt fontos esztendő volt: férjhez ment Lorenzo Anselmi hegedűművészhez, akitől két gyermeke született, és először lépett fel a tengerentúlon, a chicagói Lyric Operában. 1962-ben a londoni Covent Garden, három évvel később a New York-i Metropolitan Opera közönségét is meghódította Puccini Pillangókisasszonyának címszerepében. A legendás Metben 1987-ig 26 szerepben, több mint háromszáz előadáson lépett színpadra, és amikor 1977-ben először sugároztak élő tévéközvetítést az intézményből, a Bohéméletben Luciano Pavarotti partnere volt.

scotto-205521.jpg

Renata Scotto

Az 1960-as években a bel canto stílus egyik legelismertebb képviselője volt, énekelt a moszkvai Bolsoj, a londoni Royal Opera, a barcelonai Liceo, a San Franciscó-i Operaház, a Buenos Aires-i Teatro Colón, a budapesti Operaház és az Erkel Színház színpadán, és több tévés operaközvetítésben (Manon Lescaut, Don Carlos, Otello) is szerepelt.
Akadtak irigyei is, 1971-ben például Verdi A szicíliai vecsernye című operájának előadásakor a nézőtéren egy kicsi és hangos csoport (vélhetőleg nagy vetélytársának rajongói) folyamatosan "Brava Callas", "Maria, Maria" kiáltásokkal próbálta zavarba hozni. Az egyik páholyban ott ült Callas is, aki nem vett tudomást a zajongókról, sőt, felállva tapsolta meg kolléganőjét. (Igaz, Scotto később felpanaszolta, hogy Callas nem állította le a rajongóit, és kollégáját okolta az incidensért.)

Scotto kezdetben inkább koloratúrszoprán hősnőket formált meg, hangjának éretté válásával áttért a drámai szoprán szerepekre. Fél évszázados pályafutása alatt (a 2000-es évek elején vonult vissza) csaknem félszáz operaszerepet énekelt, legtöbbször 19. századi szerzők - Verdi, Puccini, Donizetti és Bellini - műveit. A kilencvenes évektől repertoárja újabb szerepekkel bővült, a többi közt Richard Strauss (A rózsalovag, Elektra), Wagner (Parsifal), Massenet (Werther) és Menotti (A médium) operáiban is színpadra lépett.

A kritikusok technikai adottságai mellett színészi képességeit is elismerik. Kedvenc operaszerzője Verdi, legkedvesebb karmestere az olasz Gianandrea Gavazzeni, de szívesen énekelt Claudio Abbado, Riccardo Muti, Lorin Maazel és James Levine dirigálásával is. Több lemezfelvételt is rögzített, a Hungarotonnál megjelent albumán francia szerzők, Berlioz, Bizet és Massenet operáinak áriáit énekelte.

Rendezőként is nevet szerzett magának.

Legtöbbször kedvelt komponistáinak műveit állította színpadra, több alkalommal megrendezte a Pillangókisasszonyt (először 1981-ben a Veronai Arénában, majd a Metben is), a Bohéméletet, Bellini Az alvajáró és Norma című operáit, Verdi Az álarcosbálját, Donizetti Lammermoori Luciáját.

Scotto évtizedek óta New Yorkban él, több mesterkurzust tartott Rómában és New Yorkban, 2002-ben a budapesti Operaházban is. Véleménye szerint az igazi színpadi rutint hazai környezetben, támogató közönség előtt lehet megszerezni, ezért nem híve annak, hogy a fiatal énekesek túl korán kerüljenek versenyhelyzetbe külföldön. Kitüntetései között két Emmy-díja is van (az egyiket Ponchielli Giocondájának San Franciscóban készült felvételéért kapta, a másikat a Traviata rendezéséért), 2007-ben a Met társulatának lapja, az Opera News díjában részesült, két évvel később a legendás Juilliard School tiszteletbeli doktora lett.

Az operaénekesnő azt vallja, hogy két élete van: az egyiket a színháznak, a másikat a családnak és a barátainak adja, otthonában zongorája sincs. Önéletrajza More Than a Diva címmel jelent meg.

Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja.

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Kapcsolódó

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Zenés színház videó

Dallal búcsúzott az új-zélandi tragédia áldozataitól a népszerű operatrió

„Ezek nem mi vagyunk. Mi nem vagyunk erőszakos emberek” – üzenik az új-zélandi énekesek. A tenor családtagja is megsérült a pénteki tömeggyilkosságban.
Zenés színház opera

Az Aida címszerepében debütál Ádám Zsuzsanna Szegeden

Főszerepben mutatkozik be Ádám Zsuzsanna a Szegedi Szabadtéri Játékokon. „Elállt a lélegzetem” – mesélte az énekesnő.
Zenés színház emléktábla

Emléktáblát avattak Mednyánszky Ági tiszteletére

Az Operettszínház örökös tagjának emléktábláját egykori otthona, az Erzsébet tér 5. szám alatt avatták fel.
Zenés színház videó

Itt nézheti meg a Jonas Kaufmannról készült dokumentumfilmet

A német tenor a világ egyik legkeresettebb művészé vált, akiért úgy rajonganak, mint nagy elődeiért. Ez a dokumentumfilm a színfalak mögé pillant, és a népszerűség okát keresi.