Zenés színház

Beugrott Callas helyett, és világsztár lett

85 éves Renata Scotto
2019.02.24. 09:15
Ajánlom
Február 24-én ünnepli 85. születésnapját Renata Scotto olasz szoprán, az egyik utolsó operadíva, aki legemlékezetesebb alakításait Puccini és Verdi műveiben nyújtotta.

A Savonában született Scotto tizenöt évesen lépett fel először nyilvánosan, Verdi A trubadúr című operájának egyik áriájával. Operaszínpadon tizennyolc évesen a Traviata Violettájaként debütált szülővárosában, a szerepet egy nappal később a milánói Teatro Nuovóban is elénekelhette. 1953-ban már a világhírű Scalában mutatkozott be Alfredo Catalani La Wally című operájában olyan partnerekkel, mint Mario Del Monaco és Renata Tebaldi. A közönség az előadás végén az addig ismeretlen Scottót tizenötször, míg a befutott énekeseket "csak" hétszer tapsolta vissza.

Az igazi áttörést huszonhárom évesen az edinburghi fesztivál hozta meg számára, amikor Bellini Az alvajáró című operájának ráadás előadásában Maria Callas helyére ugrott be.

Az óriási siker nyomán a szerepet nem sokkal később a velencei La Fenice operaházban is elénekelte, a hatvanas évek elejétől két évtizeden át állandó szerződés kötötte a veronai Arénához.

1960 magánéletében és pályafutásában egyaránt fontos esztendő volt: férjhez ment Lorenzo Anselmi hegedűművészhez, akitől két gyermeke született, és először lépett fel a tengerentúlon, a chicagói Lyric Operában. 1962-ben a londoni Covent Garden, három évvel később a New York-i Metropolitan Opera közönségét is meghódította Puccini Pillangókisasszonyának címszerepében. A legendás Metben 1987-ig 26 szerepben, több mint háromszáz előadáson lépett színpadra, és amikor 1977-ben először sugároztak élő tévéközvetítést az intézményből, a Bohéméletben Luciano Pavarotti partnere volt.

scotto-205521.jpg

Renata Scotto

Az 1960-as években a bel canto stílus egyik legelismertebb képviselője volt, énekelt a moszkvai Bolsoj, a londoni Royal Opera, a barcelonai Liceo, a San Franciscó-i Operaház, a Buenos Aires-i Teatro Colón, a budapesti Operaház és az Erkel Színház színpadán, és több tévés operaközvetítésben (Manon Lescaut, Don Carlos, Otello) is szerepelt.
Akadtak irigyei is, 1971-ben például Verdi A szicíliai vecsernye című operájának előadásakor a nézőtéren egy kicsi és hangos csoport (vélhetőleg nagy vetélytársának rajongói) folyamatosan "Brava Callas", "Maria, Maria" kiáltásokkal próbálta zavarba hozni. Az egyik páholyban ott ült Callas is, aki nem vett tudomást a zajongókról, sőt, felállva tapsolta meg kolléganőjét. (Igaz, Scotto később felpanaszolta, hogy Callas nem állította le a rajongóit, és kollégáját okolta az incidensért.)

Scotto kezdetben inkább koloratúrszoprán hősnőket formált meg, hangjának éretté válásával áttért a drámai szoprán szerepekre. Fél évszázados pályafutása alatt (a 2000-es évek elején vonult vissza) csaknem félszáz operaszerepet énekelt, legtöbbször 19. századi szerzők - Verdi, Puccini, Donizetti és Bellini - műveit. A kilencvenes évektől repertoárja újabb szerepekkel bővült, a többi közt Richard Strauss (A rózsalovag, Elektra), Wagner (Parsifal), Massenet (Werther) és Menotti (A médium) operáiban is színpadra lépett.

A kritikusok technikai adottságai mellett színészi képességeit is elismerik. Kedvenc operaszerzője Verdi, legkedvesebb karmestere az olasz Gianandrea Gavazzeni, de szívesen énekelt Claudio Abbado, Riccardo Muti, Lorin Maazel és James Levine dirigálásával is. Több lemezfelvételt is rögzített, a Hungarotonnál megjelent albumán francia szerzők, Berlioz, Bizet és Massenet operáinak áriáit énekelte.

Rendezőként is nevet szerzett magának.

Legtöbbször kedvelt komponistáinak műveit állította színpadra, több alkalommal megrendezte a Pillangókisasszonyt (először 1981-ben a Veronai Arénában, majd a Metben is), a Bohéméletet, Bellini Az alvajáró és Norma című operáit, Verdi Az álarcosbálját, Donizetti Lammermoori Luciáját.

Scotto évtizedek óta New Yorkban él, több mesterkurzust tartott Rómában és New Yorkban, 2002-ben a budapesti Operaházban is. Véleménye szerint az igazi színpadi rutint hazai környezetben, támogató közönség előtt lehet megszerezni, ezért nem híve annak, hogy a fiatal énekesek túl korán kerüljenek versenyhelyzetbe külföldön. Kitüntetései között két Emmy-díja is van (az egyiket Ponchielli Giocondájának San Franciscóban készült felvételéért kapta, a másikat a Traviata rendezéséért), 2007-ben a Met társulatának lapja, az Opera News díjában részesült, két évvel később a legendás Juilliard School tiszteletbeli doktora lett.

Az operaénekesnő azt vallja, hogy két élete van: az egyiket a színháznak, a másikat a családnak és a barátainak adja, otthonában zongorája sincs. Önéletrajza More Than a Diva címmel jelent meg.

Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja.

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Kapcsolódó

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.