Zenés színház

Bohémélet: az ünnepek operája

2010.12.03. 09:17
Ajánlom
December 4-én az Operaházban kezdetét veszi a téli időszak egyik legkedveltebb produkciójának, Puccini Bohéméletének kilenc előadásos sorozata.

Nádasdy Kálmán 1937-es rendezését és Oláh Gusztáv mesés díszleteit sosem szűnő lelkesedéssel fogadja a közönség, amely ezúttal három parádés szereposztásban hallhatja a kis varrólány, Mimi történetét. A női főszerepben Létay Kiss Gabriella, Rost Andrea és Tokody Ilona lép színpadra, Rodolfo szerepét Fekete Attila, Kovácsházi István és Berkes János alakítja, a további szerepekben az Operaház fiatal szólistái, köztük a nemzetközi hírű Bretz Gábor lép színpadra.

Az első három előadásban Marcellóként Alik Abdukayumov üzbég származású bariton mutatkozik be a budapesti Operaházban, aki több mint tíz nemzetközi énekverseny első és második helyezésével, különdíjak birtokosaként a Landestheater Linz művészeként kezdte pályafutását 2007-ben. Azóta vendégszerepelt Stuttgart és Düsseldorf operaházaiban, hangversenyénekesként Oroszországban, Japánban és Franciaországban, ez évtől pedig a grazi operaház tagja.

A további decemberi előadásokban Sokolin Asllani alakítja Marcello szerepét. Az albán bariton zenei tanulmányait Shkodrában kezdte, majd zongoraművésznek készült a Tiranai Egyetem Művészeti Karán. Miután professzorai felfedezték kivételes hangi adottságait, ének szakon folytatta tanulmányait. Diplomája megszerzése után, 1998-ban a Tiranai Opera azonnal szerződtette a Don Giovanni címszerepére. Paul Flieder, az ORF producere 2000-ben fedezte fel a fiatal énekest, ekkor indult németországi karrierje Gluck Orfeuszának címszerepével. A sikeres bemutatkozás után a bécsi Staatsoper is felfigyelt Asllanira: 2002-ben debütált Wilfried Hiller gyermekoperájában, azóta több osztrák operaház visszatérő vendége. 2003 és 2006 között a klagenfurti Stadttheater tagja, a 2007/2008-as szezonban a Zürichi Operában, a következő évadban a hamburgi Staatsoperben és Baselben debütált. 2006-ban Anna Netrebkóval együtt tiszteletbeli osztrák állampolgárságot kapott.

Az összes decemberi előadásban az 1985-ös születésű szibériai énekesnő, Anna Gorbacsova énekli Musetta szerepét. A fiatal szoprán a jekatyerinburgi Csajkovszkij Akadémia magánének szakán kezdte tanulmányait, majd 2007-től a londoni Királyi Zeneművészeti Főiskola mesterszakára járt. 2010 óta a londoni Királyi Akadémiai Opera ösztöndíjasa. Augusztusban Innsbruckban, az Első Pietro Antonio Cesti Nemzetközi Barokk Opera Énekversenyen első díjat és közönségdíjat nyert, ezt megelőzően, 2007-ben a csehországi 42. Nemzetközi Dvorák Énekverseny első díját nyerte el. Ugyanebben az évben a legjobb külföldi résztvevő különdíját hozta el a Giuseppe di Stefano Nemzetközi Operaénekes-versenyről.

A budapesti Operaház Bohémélet-előadásait decemberben Győriványi Ráth György, januárban Kesselyák Gergely vezényli.

Előadások: december 4., 7., 11., 19., 25., 27., 2011. január 2., 12., 16.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.