Zenés színház

Bohémélet: az ünnepek operája

2010.12.03. 09:17
Ajánlom
December 4-én az Operaházban kezdetét veszi a téli időszak egyik legkedveltebb produkciójának, Puccini Bohéméletének kilenc előadásos sorozata.

Nádasdy Kálmán 1937-es rendezését és Oláh Gusztáv mesés díszleteit sosem szűnő lelkesedéssel fogadja a közönség, amely ezúttal három parádés szereposztásban hallhatja a kis varrólány, Mimi történetét. A női főszerepben Létay Kiss Gabriella, Rost Andrea és Tokody Ilona lép színpadra, Rodolfo szerepét Fekete Attila, Kovácsházi István és Berkes János alakítja, a további szerepekben az Operaház fiatal szólistái, köztük a nemzetközi hírű Bretz Gábor lép színpadra.

Az első három előadásban Marcellóként Alik Abdukayumov üzbég származású bariton mutatkozik be a budapesti Operaházban, aki több mint tíz nemzetközi énekverseny első és második helyezésével, különdíjak birtokosaként a Landestheater Linz művészeként kezdte pályafutását 2007-ben. Azóta vendégszerepelt Stuttgart és Düsseldorf operaházaiban, hangversenyénekesként Oroszországban, Japánban és Franciaországban, ez évtől pedig a grazi operaház tagja.

A további decemberi előadásokban Sokolin Asllani alakítja Marcello szerepét. Az albán bariton zenei tanulmányait Shkodrában kezdte, majd zongoraművésznek készült a Tiranai Egyetem Művészeti Karán. Miután professzorai felfedezték kivételes hangi adottságait, ének szakon folytatta tanulmányait. Diplomája megszerzése után, 1998-ban a Tiranai Opera azonnal szerződtette a Don Giovanni címszerepére. Paul Flieder, az ORF producere 2000-ben fedezte fel a fiatal énekest, ekkor indult németországi karrierje Gluck Orfeuszának címszerepével. A sikeres bemutatkozás után a bécsi Staatsoper is felfigyelt Asllanira: 2002-ben debütált Wilfried Hiller gyermekoperájában, azóta több osztrák operaház visszatérő vendége. 2003 és 2006 között a klagenfurti Stadttheater tagja, a 2007/2008-as szezonban a Zürichi Operában, a következő évadban a hamburgi Staatsoperben és Baselben debütált. 2006-ban Anna Netrebkóval együtt tiszteletbeli osztrák állampolgárságot kapott.

Az összes decemberi előadásban az 1985-ös születésű szibériai énekesnő, Anna Gorbacsova énekli Musetta szerepét. A fiatal szoprán a jekatyerinburgi Csajkovszkij Akadémia magánének szakán kezdte tanulmányait, majd 2007-től a londoni Királyi Zeneművészeti Főiskola mesterszakára járt. 2010 óta a londoni Királyi Akadémiai Opera ösztöndíjasa. Augusztusban Innsbruckban, az Első Pietro Antonio Cesti Nemzetközi Barokk Opera Énekversenyen első díjat és közönségdíjat nyert, ezt megelőzően, 2007-ben a csehországi 42. Nemzetközi Dvorák Énekverseny első díját nyerte el. Ugyanebben az évben a legjobb külföldi résztvevő különdíját hozta el a Giuseppe di Stefano Nemzetközi Operaénekes-versenyről.

A budapesti Operaház Bohémélet-előadásait decemberben Győriványi Ráth György, januárban Kesselyák Gergely vezényli.

Előadások: december 4., 7., 11., 19., 25., 27., 2011. január 2., 12., 16.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Tóth Péter operát írt a Tótékból

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Örkény István-Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáit Káel Csaba rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével mutatja be április 26-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.
Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.